Certați de Arafat, ambulanțierii vor să discute direct cu Ciucă. Dacă nu, vor BLOCA serviciile de urgență!

Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” din România (FNSAR) solicită intervenţia premierului României pentru a clarifica problemele din serviciile de ambulanţă în relaţie cu Ministerul Sănătăţii şi cu Ministerul de Interne, respectiv Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele organizaţiei, Gheorghe Chiş. Potrivit sursei citate, la protest participă peste 1.000 de sindicalişti.

„Solicităm intervenţia premierului pentru a clarifica problemele din serviciile de ambulanţă în relaţie cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne, respectiv DSU, problema cu achiziţia de ambulanţe care nu a fost făcută de doctorul Arafat. A expirat contractul Ambulanţei şi noi, anul viitor, dacă nu se va rezolva – şi nu ai cum să rezolvi acum – vom intra într-un blocaj tehnic. Asta este o problemă acută. (…) Dacă premierul României ne invită la discuţii – şi putem conveni nişte lucruri care sunt agreate de noi – vom opri orice formă de protest. Dacă nu, vom face pasul următor. Va fi un protest în toată România, în toate serviciile de ambulanţă în următoarea perioadă stabilită de noi – şi strângere de semnături şi alte proceduri care se impun prin organizare de acţiuni sindicale“, a precizat Chiş.

Conform unui comunicat al BNS, între orele 10:00 şi 12:00, în Piaţa Revoluţiei va avea loc pichetarea Ministerului Afacerilor Interne/sediul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, de la 12:00 la 12:30 va fi un marş sindical din Piaţa Revoluţiei în Piaţa Victoriei, iar de la ora 12:30 la 14:00 va avea loc pichetarea Guvernului României din Piaţa Victoriei. Reprezentanţii sindicatului afirmă că „protestatarii care vor participa la protest sunt din timpul liber, iar prezenţa lor la Bucureşti nu afectează negativ capacitatea de intervenţie a serviciilor publice de ambulanţă”.

De asemenea, Blocul Naţional Sindical reaminteşte că, începând de marţi, de la ora 10:00, pe termen nelimitat, toate ambulanţele operative din serviciile publice de ambulanţă vor afişa vizibil mesajul „protest naţional”.

Principalele nemulțumiri sunt legate de condițiile salariale și de faptul că nu există suficiente ambulanțe. Totodată, salariații reclamă lipsa de respect cu care îi tratează autoritățile.

În primul rând, revendicările sunt multe – legat de Legea 5/2021 privind statutul personalului operativ, care este suspendată la momentul actual. Dacă la pompieri se poate, eu nu știu dacă un asistent sau un medic, sau un ambulanțier, de exemplu, poate urca la etajul 4, la 60 și ceva de ani. A doua, dacă resursă umană este, în mare parte resursă umană, la momentul de față, cam este prin toate serviciile județene de ambulanță, dar e vorba de resursa tehnică, care nu mai este. La noi, la Mehedinți, este o ambulanță cu 982.000 de kilometri!”, spune una dintre protestatarele din Capitală.

„În primul rând, revendicarea importantă este – solicităm premierului României o mediere pe situația serviciilor de ambulanță din România, referitor la relația dintre DSU și Ministerul Sănătății și criza din serviciile de ambulanță, pe care am prevenit-o și am atenționat că în anul 2023 vom intra într-un blocaj (…). În acest moment, se știe foarte bine, din situația care a fost transmisă și premierului, și la ministere, cele două ministere, 50% din parcul de ambulanțe este cu o vechime peste 10 ani, cu un număr de kilometri, majoritatea, peste 800.000 de kilometri”, a spus un alt protestatar.

Salariaţii din serviciile de Ambulanţă demarează, începând de marţi, un protest pe termen nelimitat, iar maşinile operative vor purta mesajul ”Protest naţional”. Tot marţi, sindicaliştii organizează o acţiune de protest în Capitală, fiind aşteptaţi peste o mie de sindicalişti. BNS anunţă, începând de marţi, protest pe termen nelimitat în toate serviciile publice de Ambulanţă. De asemenea, Blocul Naţional Sindical anunţă, împreună cu Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” din România (FNSAR), care reprezintă toate Serviciile Publice de Ambulanţă, că marţi va fi organizat un miting de amploare în Capitală, cu peste 1.000 de protestatari.

Programul acţiunilor sindicale este următorul:

De la ora 10.00 – 12.00 în Piaţa Revoluţiei va avea loc pichetarea Ministerului Afacerilor Interne / sediul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

De la ora 12.00 – 12.30 va avea loc marşul sindical, din locaţia Piaţa Revoluţiei în Piaţa Victoriei

De la ora 12.30 – 14.00 va avea loc pichetarea Guvernului României din Piaţa Victoriei.

„În cazul în care Premierul României convoacă conducerea Blocului Naţional Sindical şi FNSAR la discuţii, iar, în final, având un răspuns pozitiv la revendicările protestatarilor se va renunţa la marşul sindical şi pichetarea Guvernului. Menţionăm că protestatarii care vor participa la protest sunt din timpul liber, iar prezenţa lor la Bucureşti nu afectează negativ capacitatea de intervenţie a Serviciilor Publice de Ambulanţă”, au mai transmis sindicaliştii.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *