CCR a RESPINS sesizarea USR și Forța Dreptei: Salariile primarilor și ale șefilor de consilii județene vor crește
Curtea Constituţională a României a respins, marţi, sesizarea USR privind legea de majorare a indemnizaţiilor primarilor şi şefilor de consilii judeţene. Potrivit unor surse din cadrul Curții, decizia a fost adoptată cu majoritate de voturi. Singura care a votat pentru admiterea sesizării a fost Simina Tănăsescu. Legea poate merge la preșeedinte pentru promulgare.
„A fost respingerea criticilor de neconstituționalitate. În aceste condiții, consecința soluției adoptată de Curte constă în faptul că aplicarea modului de calcul pentru indemnizațiile primarilor și consilierilor locali este constituțională. Votul Curții a fost cu o mare majoritate. Prin urmare, legea declarată constituțională, în mod procedural, e înaintată președintelui care urmează să fie înaintată președintelui României, care urmează să o promulge, evident în condițiile în care nu formulează solicitare de reexaminare”, spune Marian Enache.
Președintele CCR afirmă că nu era necesară fișa financiară pentru reactualizarea cheltuielilor.
„A doua critică s-a referit la nerespectarea termenilor regulamentari pentru depunerea amendamentelor. Această chestiune nu prezintă relevanță constituțională și Curtea a respins această critică pentru că nivelul de reglementare regulamerntară este intern. Astfel, Curtea a dat soluție de respingere”, încheie Enache.
Uniunea Salvaţi România a sesizat CCR cu privire la legea prin care coaliţia PSD – PNL – UDMR majorează cu până la 2.000 de lei indemnizaţiile pentru primari şi preşedinţii de consilii judeţene. Este vorba despre Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 115/2022 pentru completarea art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Sesizarea a fost semnată şi de deputaţii Forţa Dreptei şi nu împiedică majorarea salariilor celorlalte categorii de bugetari, care s-a făcut de la 1 august prin OUG 115/2022, în vigoare în acest moment, a precizat USR. Potrivit USR, actul normativ cu care a sesizat CCR nu indică sursa de finanţare, aşa cum prevede art. 138 alin. (5) din Constituţie.
USR a invocat şi încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la desfăşurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor, în condiţiile în care actul normativ a fost adoptat cu două zile înainte să expire termenul stabilit pentru depunerea amendamentelor.
Salariul primarului general al Capitalei ar urma să crească de la 20.800 lei la 23.000 lei (salariul net de la 12.168 lei la 13.455 lei).
Salariul unui primar municipiu reședință de județ ar crește de la 18.720 lei la 20.700 lei (salariul net de la 10.951 lei la 12.109 lei).
Un primar comună ar avea un salariu majorat de la 12.480 lei la 13.800 lei (salariul net de la 7.301 lei la 8.073 lei).
CCR a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de 44 de deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și de 7 deputați neafiliați și a constatat că Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.115/2022 pentru completarea art.I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, în ansamblul său, este constituțională în raport cu criticile formulate.
„În esență, Curtea a reținut că legea criticată, prin care au fost introduse dispoziţii noi privind cuantumul brut al indemnizațiilor lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, prevăzut în anexa nr.IX lit.C la Legea-cadru nr.153/2017, în sensul majorării acestora, generează impact suplimentar asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat. Curtea a reținut însă că, potrivit dispozițiilor art.II din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.115/2022, aplicarea majorărilor se face cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite, asigurându-se, în acest mod, respectarea plafoanelor cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, stabilite în condițiile legii. Așadar, cât timp fondurile pentru salarizare prevăzute în buget pe fiecare ordonator principal de credite nu sunt modificate, acordarea majorării cuantumului brut al indemnizațiilor lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, prevăzut în anexa nr.IX lit.C la Legea-cadru nr.153/2017, nu se poate face decât în limitele aprobate prin buget pentru salarii, potrivit clasificaţiei bugetare”, potrivit comunicatului.