Candidaţii opoziţiei din Georgia renunţă la mandate în semn de protest faţă de victoria partidului de guvernământ pro-rus

gorgia

Primii 20 de candidaţi de pe lista blocului de opoziţie pro-european Coaliţia pentru Schimbări din Georgia au renunţat duminică la mandatul de deputat în semn de protest faţă de rezultatele alegerilor parlamentare de sâmbătă, în care a câştigat partidul de guvernământ Visul Georgian, despre care opoziţia acuză că este apropiat de Kremlin, transmite EFE.

Alegerile au fost falsificate, iar rezultatele nu sunt legitime. Nu vrem să le legitimăm cu voturile care au fost furate de la poporul Georgiei şi renunţăm la mandate”, a declarat lidera listei blocului de opoziţie, Nana Malashjia.

Blocul Coaliţia pentru Schimbări a fost a doua cea mai votată forţă politică la aceste alegeri, obţinând 11,3% din voturi, ceea ce le-a dat dreptul la 18 locuri în Parlament. La rândul său, partidul Mişcarea Naţională Unită, fondat de fostul preşedinte aflat în închisoare Mihail Saakaşvili şi care face parte din blocul de opoziţie Unitate, a anunţat şi el că va boicota Parlamentul condus de Visul Georgian.

Bineînţeles, din moment ce am spus că nu recunoaştem rezultatele alegerilor, asta înseamnă că nu intenţionăm să participăm la (sesiunile) Parlamentului. Sunt sigură că nu există nicio îndoială în acest sens când vine vorba de blocul Unitate”, a spus lidera partidului, Tinatin Bokuceava.

Situaţia este o reeditare a ceea ce s-a întâmplat la alegerile parlamentare din 2020, respinse de opoziţie, care a boicotat activitatea Parlamentului şi a organizat proteste masive în faţa legislativului, unele dintre ele violente. Secretarul executiv al partidului Visul Georgian, Mamuka Midnaradze, a propus întregii opoziţii „să nu se alăture Parlamentului”.

Atunci se va stabili un mediu de lucru bun în Parlament, fără sabotaje. Să îşi retragă toate listele de la Comisia Electorală Centrală. Iar noi vom lucra”, a spus el.

Între timp, autorităţile electorale au încheiat numărarea tuturor voturilor, după anularea rezultatelor unei secţii de votare din oraşul Marneuli, unde a avut loc o încălcare a regulilor electorale. Astfel, Visul Georgian îşi menţine majoritatea parlamentară, cu 53,92% din voturi. Celelalte patru blocuri ale opoziţiei au adunat împreună 37,78% din voturi.

Rusia a spus că vrea ca Visul Georgian să câștige

Cel mai puternic om din Georgia a câştigat alegerile legislative de sâmbătă, potrivit primelor rezultate oficiale. Este o lovitură pentru georgienii care speră la o integrare mai strânsă cu Europa într-un vot prezentat ca o alegere între Occident şi Rusia, relatează Reuters. Bidzina Ivanishvili, fondatorul miliardar al partidului Visul Georgian, opoziţia şi diplomaţii străini au prezentat alegerile drept un moment de răscruce care va decide dacă Georgia se va apropia de Occident sau se va apropia de Rusia în contextul războiului din Ucraina.

Primele rezultate oficiale, cu 70% din secţiile de votare numărate, reprezentând majoritatea voturilor exprimate, au arătat că partidul de guvernământ a obţinut 53% din voturi, a declarat comisia electorală. Rezultatele nu includ majoritatea voturilor exprimate de georgienii care locuiesc în străinătate.

Sondajele rivale la ieşirea de la urne au oferit previziuni foarte diferite pentru alegeri: postul de televiziune Imedi, care susţine Visul Georgian, a arătat că partidul de guvernământ a câştigat 56%. Sondajele la ieşirea de la urne realizate de canalele pro-opoziţie au indicat câştiguri majore pentru partidele de opoziţie.

Ivanishvili, fondatorul miliardar retras al partidului de guvernământ şi fost prim-ministru, şi-a revendicat victoria şi a lăudat poporul georgian.

„Este un caz rar în lume ca acelaşi partid să obţină un asemenea succes într-o situaţie atât de dificilă – acesta este un bun indicator al talentului poporului georgian”, le-a spus Ivanishvili susţinătorilor care îl aclamau.

Deşi Visul georgian a pierdut în faţa opoziţiei combinate în unele părţi ale capitalei, Tbilisi, a obţinut marje de până la 90 % în unele zone rurale. Ivanishvili, care a făcut avere în Rusia în anii 1990, a venit la putere în 2012 susţinând opinii pro-occidentale, alături de o politică pragmatică faţă de Rusia. De atunci, s-a îndepărtat de Occident, acuzând un „Partid al Războiului Global” că încearcă să tragă Georgia în război cu Rusia, chiar dacă insistă că Georgia este pe cale să adere la UE.

Dacă victoria partidului lui Ivanishvili se confirmă, aceasta ar fi o lovitură pentru speranţele UE de a aduce mai multe foste republici sovietice pe orbita sa. La 20 octombrie, Moldova a votat cu o majoritate foarte mică în favoarea aderării la UE.

Rusia a semnalat în repetate rânduri că doreşte ca Visul Georgian să câştige, acuzând în acelaşi timp ţările occidentale de interferenţă nejustificată în politica georgiană.

Distribuie:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *