Câciu (Fonduri Europene): „Nu se suspendă fondurile europene! Am evitat recesiunea, deşi multe ţări din Europa au recesiune”

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a afirmat, joi seară, că nu se vor suspenda fondurile europene, deciziile Guvernului urmând a fi luate în aşa fel încât România să nu aibă această problemă.

„Nu se suspendă fondurile europene. Se va face în aşa fel încât România să nu aibă această problemă. Evident, cred eu că se poate face o analiză asupra modului în care este organizat statul român. Asta se face începând de săptămâna viitoare. Adică s-a făcut analiza şi se trece la o serie de măsuri”, a declarat, joi seară, la Digi 24, Adrian Câciu.

Ministrul a precizat că, încă de la debutul anului s-au făcut studii şi analize – de Banca Mondială, şi de experţii din Guvern.

„Cred că acuma sunt la îndemână toate instrumentele prin care deciziile care se vor lua să se ducă exact acolo unde există din punctul nostru de vedere risipă”, a mai afirmat ministrul.

Întrebat dacă România are prea mulţi angajaţi în sectorul bugetar, ministrul a afirmat: „Eu cred că trebuie echilibrat şi acolo unde sunt – avem nevoie de angajaţi în sănătate, de angajaţi în zona de educaţie, în ordine şi apărare publică, dar undeva, dau exemplu la ministerul pe care îl coordonez, cred că putem să ne facem treaba câţi suntem şi am 500 de posturi vacante”.

Ministrul a explicat că măsurile de reducere a cheltuielilor pregătite de Guvern vor duce la o reorganizare implicită a instituţiilor.

„Noi cred că o să avem fiecare cred că 30 sau 60 de zile să facem aceste reorganizări. Până la 1 ianuarie toată lumea se va reaşeza”, a mai declarat ministrul.

Potrivit acestuia, sectoarele prioritare sunt „marile sisteme publice – educaţie, sănătate, ordine şi apărare publică – restul sunt sunt sisteme suport ale statului român”.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat că situaţia delicată din punct de vedere economic prin care trece România a fost anticipată încă de anul trecut, astfel că s-au luat măsuri la timp şi ţara noastră a reuşit să evite intrarea în recesiune. Adrian Câciu a vorbit şi despre negocierile cu Comisia Europeană şi s-a arătat încrezător în faptul că Guvernul va primi o păsuire, în condiţiile în care toată Europa a fost lovită de un val de inflaţie încă din 2021.

Situația este complicată și se știa, s-a anunțat de anul trecut. S-a spus că situația în 2023 va fi mai complicată decât în 2022, dar suntem departe de a fi în risc de recesiune. România are totuși o creștere economică pe primul semestru al acestui an. E adevărat, mai mică decât anul trecut, dar, încă o dată, și asta am anticipat, că o să avem o creștere economică mai redusă, în încetinire. Suntem, totuși, într-o zonă în care am evitat recesiunea, și am spus lucrul acesta încă de anul trecut. Că nu vom avea recesiune, deși se anunța. În schimb, multe țări din Europa se confruntă cu recesiune. Nu ajungem în recesiune, și negocierile vor fi, hai să nu le numim un succes, că până la urmă te duci să obții un spațiu de timp, pentru că te-ai confruntat cu o serie de probleme. Reprezintă o normalitate, o recunoaștere a unei realități. Pe care Comisia a recunoscut-o. Și președinta CE recunoaște efortul României în această regiune, făcut în ultimii doi ani de zile. Eu spun că se va acorda această păsuire pentru România, dintr-un motiv foarte simplu. După 2021, a apărut o inflație istorică. Nu numai în România, ci în toată Europa. Aș spune că atunci când s-a intrat în procedură de deficit excesiv, Europa suspendase clauza de procedură de deficit excesiv. Deficitul s-a stabilizat, și-l felicit pe ministru (n.r. Marcel Boloș), e colegul meu de guvern, a reușit să țină cheltuielile sub control. Asta a dus la o stabilizare a deficitului și la un trend mult mai temperat.”, a declarat Adrian Câciu, la Digi 24.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *