Câciu (Finanțe): „FMI a revizuit în SUS prognoza de creștere economică a României!” Deficitul bugetar a scăzut în primele opt luni
FMI a revizuit în sus prognoza de creștere economică a României pentru 2022, la 4,8%, ceea ce înseamnă o confirmare a abordării corecte pe care Guvernul o are în raport cu situația de la nivelul întregii Uniuni Europene, afirmă ministrul de Finanțe, Adrian Câciu. „Astăzi (luni – n.r.) Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în sus prognoza de creștere economică a României pentru 2022, la 4,8%. ce înseamnă asta pentru noi? Pe scurt: o confirmare a abordării corecte pe care Guvernul o are în raport cu situația de la nivelul întregii Uniuni Europene”, scrie pe Facebook Adrian Câciu. Ministrul de Finanțe explică pe larg consecințele anunțului FMI:
„Pus pe larg, în context, avem: 1. Ultima prognoză a celor de la FMI, datează din primăvară (aprilie 2022) și era de 2,2%. Ce s-a întâmplat din primăvară și până acum? Economiștii Fondului Monetar Internațional au venit aici, au discutat cu noi, au analizat datele din industrie, servicii, produse, le-au contextualizat cu situația externă și au concluzionat că variația PIB-ului pentru 2022 va fi pe un plus 4,8%, cu 2,6 puncte procentuale mai mult fațã de cum arãta economia în primãvarã. 2. Europa se află într-o situație complicată. Crizele suprapuse, energeticã, de securitate, socială, post-pandemică sunt în plină exprimare. Să poți performa economic în astfel de circumstanțe e un efort extraordinar. Să spună asta alții, nu doar tu, ca politician, ministru de Finanțe, membru în coaliția de guvernământ, e cu atât mai însemnat. 3. Calea e bună, drumul e lung. Datele de la INS pe S1 (5,8% creștere economică), datele de la FMI, împreunã cu alte semnale din piața locală și internațională ne arată cã impactul măsurilor noastre e unul corect, din perspectivă macro. Dar nu e suficient. Avem în continuare de avansat cu o serie de reforme, printre care: reforma sistemului de asigurări sociale, de rezolvat inegalitățile salariale, de crescut competitivitatea și revigorat exporturile, de contracarat creșterea inflației, și multe altele. 4. Și cred că cel mai important, pe termen scurt, având în vedere contextul, trebuie să gândim și să acționăm pentru protejarea categoriilor vulnerabile. Suntem un întreg. Noi, toți. De la indivizi la comunitãți locale, regionale și până la nivel național. Politicile publice promovate de Guvern se fac pentru oameni, iar dezvoltarea țãrii, pe toate palierele, la toate nivelurile ei, se va face cu contribuția noastră, a tuturor”, încheie Câciu.
Pe de altă parte, execuţia bugetului general consolidat în primele opt luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 32,98 miliarde lei, în scădere faţă de deficitul de 39,36 miliarde lei înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2021, scăzând de la 3,33% din PIB la 2,40% din PIB, a informat Ministerul Finanţelor.
„Execuţia bugetului general consolidat în primele opt luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 32,98 miliarde lei în scădere faţă de deficitul de 39,36 miliarde lei înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2021. Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut, deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,93 puncte procentuale pe primele opt luni ale anului 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, de la 3,33% din PIB la 2,40% din PIB”, precizează Ministerul Finanţelor.