Câciu (Finanțe): „E evident că economia României încetinește. E un mare semnal pentru noi”

Adrian Câciu, ministrul de Finanțe din Guvernul Ciucă, a vorbit miercuri seară, despre problemele din economia românească. Finanțistul susține că 2023 va veni cu mari provocări pentru cetățeni. În cadrul celui mai recent interviu, Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, a recunoscut că economia românească a început să scârțâie.

„E evident că economia încetinește, s-a văzut asta și în datele de la INS. E un mare semnal pentru noi. Ca să compensezi această încetinire trebuie să vii cu influzie de capital, prin diverse canale (…) O măsură se resimte în trei luni de zile în rezultatele unei economii (…) Încercăm să avem mai multe programe pentru producția internă”, a declarat Adrian Câciu, la Digi24. „Suntem cu peste 20% mai multe investiții față de anul trecut”, a continuat oficialul Guvernului Ciucă.

Guvernul va continua să ofere măsuri de sprijin pentru facturile românilor, la energie. Ajutoarele vin de la Uniunea Europeană, a adăugat ministrul.

Avem vouchere pentru energie 100%, bani la europeni”, a precizat ministrul.

În plus, ministrul de Finanțe a declarat că punctul de amendă nu va fi majorat, deși salariul minim va crește din 2023.

Salariul minim de 3.000 de lei de la 1 ianuarie, a anunțat Marius Budăi.

Noutatea este că salariul de 3.000 de lei va fi nefiscalizat, Guvernul vine în sprijinul oamenilor de afaceri. De la 2.550 de lei, guvernul vine cu 200 de lei nefiscalizați, angajatorul mai pune 250 de lei”, a mai declarat Budăi, la România TV.

Persoanele cu dizabilități (n.r. – cu handicap) vor primi a 13-a indemnizație, a mai anunțat ministrul.

Alocațiile pentru copii vor avea un plus cu rata inflației, iar veteranii și văduvele de război vor avea un plus de 30%”, a mai declarat oficialul PSD.

„Pe 9 decembrie eu zic că va fi făcută adresa de înaintare a proiectului legii bugetului de către Guvern”

Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, a anunţat că în 9 decembrie, cel mai probabil, va fi înaintat Parlamentului spre dezbatere proiectul legii bugetului de stat.

„Pe 9 decembrie eu zic că va fi făcută adresa de înaintare (a proiectului legii bugetului de stat – n.r.) de către Guvern”, a afirmat Adrian Câciu, într-un interviu difuzat miercuri seară de Digi 24.

Ministrul a vorbit despre „o schimbare şi de paradigmă, şi de abordare” în ceea ce priveşte bugetul de stat.

Eu mi-aş dori, că e foarte important, nu e doar să programezi. Să urmăreşti indicatorii de rezultat. Dacă anul ăsta faci un buget pentru anul viitor pe programe, anul viitor după luna septembrie vei putea să urmăreşti progresul: ai avut un program, ai un răspuns. Are un efect pozitiv, unul negativ, trebuie adaptat, modificat… Trebuie să ieşim din acea abordare care spunea: punem în buget la ministerul x, nu ştim pe ce s-au dus, sau ne vine Curtea de Conturi peste doi ani, vai ce surpriză, s-au cheltuit greşit banii”, a adăugat ministrul Finanţelor.

„Salariul minim o să fie de 3.000 de lei”

Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, afirmă că salariul minim „cu siguranţă” va fi 3.000 de lei, cu câteva ore înainte de Consiliul Naţional Tripartit programat pentru joi. Câciu susţine că reîntoarcerea la sistemul în care contribuţiile erau plătite pe de o parte de angajat, pe de altă parte de angajator nu se ia discreţionar, fără dezbateri cu partenerii, dar nici nu e „o măsură care să fie respinsă”.

Mâine avem Consiliul Naţional Tripartit. (…) Mâine o să avem şi răspunsul. Aş vrea să rezerv un pic elementele de negociere pentru şedinţa de mâine, dar cu siguranţă salariul minim va fi 3.000 de lei. (…) Eu vă spun că va fi 3.000 de lei, cu 200 de lei scutiţi de taxe, vorbim de ceea ce este peste plafon şi ne uităm în negocierile pe care le avem şi cu mediul de afaceri pentru acea eventuală măsură voluntară pentru cei care cresc cu mai mult decât 200 de lei, pentru ceea ce depăşeşte 3.000 de lei. Dar aici sindicatele spun un lucru: ne întoarcem la partajarea contribuţiilor. Or aici, lăsaţi-ne mâine să discutăm. Pentru că partajarea contribuţiilor – adică reîntoarcerea la sistemul în care contribuţiile erau plătite pe de o parte de angajat, pe de altă parte de angajator – nu e o măsură pe care să o ia statul fără ca masa rotundă să fie de acord, nu e discreţionar să intervii, trebuie să ai o discuţie şi cu mediul de afaceri, care înseamnă, de fapt, să fie taxat, dar nu e o idee care trebuie să fie respinsă”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, miercuri seară, la Digi 24.

El a vorbit şi despre propunerea ca salariul minim în domeniul construcţiilor să crească la 4.000 de lei, arătând, în acest context, că o creştere a valorii salariului în acest sector economic ar duce la o echilibrare a bugetului asigurărilor de stat.

A apărut propunerea ca salariul minim pe construcţii să crească la 4.000 de lei. Asta aduce un plus de contribuţii care îmi acoperă acel 12,5% astfel încât să fie neutru impactul, deci venituri versus cheltuieli, pe bugetul asigurărilor de stat”, a mai afirmat Adrian Câciu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *