Burduja (Energie): „Nu vom putea să scădem facturile din cauza lui Călin Georgescu. Vom pierde și investitori”
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a explicat sâmbătă, la Antena 3 CNN, ce riscuri există pe piața de energie din România în contextul crizei politice declanșate în urma primului tur al alegerilor prezidențiale.
„Energia este totul. Energia este cheia dezvoltării economice a unui stat și, de asemenea, include o componentă importantă de geopolitică. Știm bine, decenii la rândul, Federația Rusă a utilizat energia ca armă de șantaj împotriva țărilor din Europa Centrală și de Est. O face și acum și utilizează și tehnici de război hibrid, de conflict hibrid, prin care dezinformează inclusiv în țara noastră. Noi suntem pregătiți pentru iarna aceasta. Avem depozitele de gaz peste 80% pline, avem apă în lacurile de acumulare, rezerva e undeva la 60% avem cărbune, deci nu vom avea probleme în ceea ce privește asigurarea necesarului de energie electrică și de gaze pentru iarna aceasta. Chiar dacă am mai spus-o, pe energie electrică, vom importa și asta este consecința la 30 și ceva de ani în care nu s-a investit în mari capacități de producție, lucru pe care noi l-am schimbat în ultimul an an și jumătate de când am preluat acest mandat, atrăgând bani europeni de 14 miliarde de euro, bani nerambursabili, care merg în centrale oliene și solare, merg în grupuri pe gaz, merg în modernizarea infrastructurii de transport și distribuție. Adică facem ceea ce România ar fi trebuit să facă în toți acești ani.”, a declarat Sebastian Burduja.
„Dacă pierdem această șansă, România nu va putea să își micșoreze prețurile la facturi”
„Din păcate, constat o agravare a dezinformării în spațiul public. Unul dintre cele mai grave subiecte este acuzația domnului Georgescu cum că am vinde lacurile României străinilor. Este o inepție. Pe de altă parte denotă o profundă necunoaștere a modului în care funcționează acele mari baterii verzi, hidrocentralele cu acumulare prin pompaj de tipul Tarnița-Lăpuștești, care necesită două lacuri, unu sus și unu jos, și practic pompeze apa din lacul de jos, atunci când ai un exces de producție în raport cu consumul, iar când ai nevoie să produci mai multă energie, turbinezi apa din lacul de sus prin cădere în lacul inferior. Genul acesta de argumente sau de inepții fac foarte mult rău. Primim foarte multe comentarii și oamenii trebuie pur și simplu să se informeze. Aș mai atrage atenția, cu permisiunea dumneavoastră, asupra unui lucru de asemenea foarte grav, în contextul în care noi am atras toți acești bani europeni, vă spuneam, sunt 14 miliarde de euro plus co-finanțările proiectelor, care probabil înseamnă investiții totale de peste 25 de miliarde de euro în sector energetic. În condițiile în care aceste proiecte nu se fac de pe zi pe alta, ele se fac de pe un an pe altul, chiar peste 567 ani, cum este cazul actualelor nucleare. Foarte mulți investitori ne-au dat semnalul că se uită cu mare îngrijorare la România. Să nu ne jucăm cu focul, pentru că dacă pierdem această șansă, România nu va putea să aibă producție de energie, nu va putea să își micșoreze prețurile la facturi, nu va putea să garanteze securitatea și independența energetică a țării pentru români.”, a mai precizat Ministrul Energiei.