Burduja (Energie): „Avem al patrulea cel mai ieftin gaz din UE. Trecem iarna fără să ne fie teamă de facturi”
Sebastian Burduja (PNL), ministrul Energiei, a declarat duminică, pentru B1 TV, că vom trece iarna aceasta fără să ne fie teamă de facturi, căci schema de plafonare – compensare va rămâne în vigoare până în aprilie 2025. Acesta a mai afirmat că „România are al patrulea cel mai ieftin gaz din UE”. „N-avem prețuri mari. Deci realitatea statistică e comunicată de Eurostat periodic și arată că România are al patrulea cel mai ieftin gaz din UE. Cred că Ungaria stă puțin mai bine decât noi, posibil Bulgaria. Ce vreau să spun e că ni se pot părea facturile relativ mari, dar pe actuala schemă de compensare – plafonare, care a asigurat o stabilitate pentru români, dar și pentru mediul economic românesc, aceste prețuri sunt extrem de competitive la nivel european”, a declarat ministrul Energiei.
„Având în vedere că menținem schema de compensare – plafonare până în aprilie, prețul per kilowatt/oră nu se modifică. Sigur, volumul de gaz consumat va crește în lunile de iarnă, asta e cert. Era important să menținem, totuși, un preț stabil, ceea ce prin legislația actuală facem. Prețul la gaz nu depinde numai de România. Suntem pe o piață internațională, e afectat prețul de ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, în Ucraina. Dacă gazul rusesc va mai tranzita Ucraina de la 1 ianuarie nu știm. Adică sunt o mulțime de variabile care nu sunt sub controlul Guvernului României, dar ce a putut Guvernul să facă și Ministerul Energiei a fost să asigure această plafonare până la 1 apirlie 2025. Deci trecem iarna fără să ne fie teamă de facturi, ele vor fi comparabile cu cele de iarna trecută”, a mai declarat ministrul Sebastian Burduja.
Sebastian Burduja (PNL), ministrul Energiei, a declarat duminică, pentru B1 TV, că România are depozitele pline de gaz pentru iarnă, dar, în ce privește energia electrică, cel mai probabil vom ajunge să importăm. Se întâmplă asta deoarece „România în 30 și ceva de ani nu a mai investit în noi capacități de producție”.
„Se întâmplă mai multe fenomene și m-aș referi mai degrabă la energia electrică, pentru că la gaze noi stăm bine, avem 3,3 miliarde normal metri cubi înmagazinați, asta înseamnă că trecem iarna doar cu ce producem pe timp de iarnă și cu ce avem în depozite”, a declarat ministrul Energiei.
„La energia electrică, însă, vom importa cel mai probabil, per total și cu atât mai mult pe anumite intervale orare, pentru că România în 30 și ceva de ani nu a mai investit în noi capacități de producție. Lucrul ăsta s-a schimbat, însă, în ultimii doi ani. Deci anul acesta deja am pus în funcțiune peste 750 de megawatti noi în sistemul energetic. Asta înseamnă parcuri solare, Grupul 5 Rovinari, baza de lignit. Spun asta deoarece când crești producția, prețul va scădea. Poate nu se va vedea anul ăsta sau viitor, dar în 2 – 3 – 5 ani, țara asta va alea în loc de 19.000 de megawatti pe hârtie putere instalată aproape dublu și atunci, producând mai mult, cu cât oferta crește, cu atât prețul va scădea. Românii vor simți aceste investiții în facturi”, a mai declarat Sebastian Burduja.