Bulgarii au readus GERB la putere: Alegerile parlamentare, CÂȘTIGATE de partidul lui Boiko Borisov

Partidul de centru-dreapta GERB al fostului premier bulgar Boiko Borisov pare să fi câştigat alegerile parlamentare de duminică, cu aproximativ 24,6%-25,5% din voturi, au arătat sondajele Gallup International și Alpha Research, potrivit Reuters, scrie Rador. Pe locul al doilea se află partidul reformist Continuăm Schimbarea (PP), cu 18,9-19,9% dintre voturi în favoarea sa după alegerile anticipate care au reprezentat al patrulea scrutin în mai puțin de doi ani. Este de aşteptat ca Borisov, în vârstă de 63 de ani, să găsească cu greu parteneri de coaliție printre principalii săi rivali, care îl acuză că a lăsat situaţia din ţara să se agraveze în timpul guvernării sale de un deceniu care s-a încheiat în aprilie 2021.

Alegătorii bulgari au fost chemaţi din nou la urne, duminică, pentru a patra oară în mai puţin de doi ani. Contextul alegerilor parlamentare este sumbru, cu inflaţia şi costul energiei în creştere, inclusiv din cauza războiului din Ucraina. Miza este formarea unui guvern care să facă faţă acestor probleme şi să asigure importul de gaze la preţ rezonabil; Rusia şi-a sistat din aprilie exporturile către Bulgaria, care a refuzat să achite contravaloarea în ruble. Reuters apreciază că negocierile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale vor dura mult după încheierea scrutinului, clasa politică bulgară fiind profund divizată în privinţa combaterii corupţiei. Puţinele partide noi nu au reuşit încă să îşi creeze o bază electorală.

Două treimi din bulgari spun că ar trebui să se formeze un guvern după vot, iar în acelaşi timp aproape două treimi nu cred că se va întâmpla asta. Partidele politice lasă să răzbată o senzaţie de neajutorare privind formarea unui guvern”, apreciază analista Boriana Dimitrova de la furnizorul independent de sondaje de opinie Alpha Research.

Eşecul în lupta cu inflaţia şi cu deficitul fiscal ar putea obliga Bulgaria să amâne adoptarea euro, planificată deocamdată pentru 2024. Nu este cert nici viitorul relaţiilor ţării cu Rusia, tradiţional călduroase, însă reconsiderate de partea bulgară după invazia rusă în Ucraina.

Dacă GERB câştigă alegerile, aşa cum indică sondajele, multă lume se aşteaptă ca Borisov să întâmpine dificultăţi în formarea unei coaliţii guvernamentale funcţionale, în timp ce numeroşi politicieni de toate orientările îl acuză că tolerează corupţia. Partidul Poporului (PP), formaţiunea condusă de premierul reformist Kiril Petrov, răsturnat de la putere în iunie, a mărit pensiile şi salariile bugetarilor, însă coaliţia sa formată din patru partide s-a dovedit fragilă şi a dezamăgit mulţi alegători prin lipsa unor rezultate clare în combaterea corupţiei la nivel înalt.

Atât GERB, cât şi PP consideră că Bulgaria trebuie să îşi întărească legăturile cu partenerii euro-atlantici. Ambele partide promit sprijin pentru Ucraina, protecţia populaţiei şi a economiei faţă de costurile paralizante ale energiei şi creşterea nivelului de trai.

Prezenţa la vot la alegerile parlamentare anticipate din Bulgaria era de 25,5%, la ora 16:00, conform datelor furnizate de Comisia Electorală Centrală (ŢIK). Acest procent înseamnă că din totalul de 6.602.990 de cetăţeni bulgari cu drept de vot, până după-amiază, s-au prezentat la urne 1.688.944 de bulgari. Datele ŢIK indică faptul că recordul privind prezenţa la vot a fost înregistrat de Circumscripţia electorală 23 din Sofia – 33,9%, la ora 16:00.

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a votat la alegerile parlamentare anticipate. La ieşirea de la urne, şeful statului bulgar a declarat că a votat pentru instituţii eficiente care să gestioneze criza, să întreprindă reforme decisive, să ia decizii strategice pe termen lung. „Acest lucru necesită empatie şi sprijin din partea întregii noastre societăţi. Depinde de votul nostru de astăzi cât de puternice, durabile şi legitime vor fi atât guvernul, cât şi parlamentul mâine”, a subliniat preşedintele, lansând un apel către toţi cetăţenii bulgari să iasă la vot şi să nu lase pe nimeni altcineva să decidă în locul lor. „Pentru că alegerile sunt un drept, dar sunt şi o responsabilitate a fiecăruia dintre noi faţă de viitorul Bulgariei, o responsabilitate faţă de noi înşine, faţă de cei apropiaţi”, a menţionat Rumen Radev.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *