Bulgarii au răbufnit din cauza blocajului în privința aderării la Schengen. „Sunt două cercuri în UE: Statele care vor să fie țări albe și restul forță de muncă ieftină!”

Preşedintele bulgar, Rumen Radev, a comentat într-o postare pe Facebook decizia guvernului olandez de a bloca aderarea Bulgariei la Spaţiul Schengen, conform bnr.bg, scrie Rador.

În loc de solidaritate europeană, Bulgaria primeşte cinism!”, a scris şeful statului în comentariul său. Radev a amintit de cei trei poliţişti bulgari care şi-au pierdut viaţa în timp ce asigurau paza frontierei externe a Uniunii Europene. „Prim-ministrul Ţărilor de Jos, Mark Rutte, a sugerat într-un mod inadmisibil că această frontieră ar putea fi trecută contra sumei de 50 de euro”, a adăugat preşedintele Bulgariei.

Viceprim-ministrul bulgar şi ministru interimar al afacerilor interne, Ivan Demerdjiev, a spus și el că „Bulgaria face eforturi extraordinare pentru a garanta securitatea partenerilor săi” și a definit drept „extrem de jignitoare” insinuările potrivit cărora frontiera bulgară se poate trece contra sumei de 50 de euro. Demerdjiev a subliniat că Bulgaria a trecut cu succes prin două controale succesive sub conducerea Comisiei Europene, încheiate cu rapoarte care afirmă categoric că ţara îndeplineşte toate cerinţele legislaţiei Schengen. „Preţul aderării noastre la Schengen nu poate fi demnitatea poliţiştilor bulgari! Nu suntem pregătiţi să plătim un asemenea preţ!”, a afirmat vicepremierul bulgar.

Fostul premier bulgar Kiril Petkov a scris și el într-o postare pe Facebook că în urmă cu o săptămână, a discutat cu prim-ministrul olandez, Mark Rutte, şi a insistat ca paşii decisivi făcuţi de guvernul pe care l-a condus să fie luaţi în considerare, precum şi angajamentele asumate în cadrul Planului de Redresare şi Rezilienţă de a asigura statul de drept şi de a purta o luptă decisivă împotriva corupţiei. „Am subliniat disponibilitatea PP de a lucra pentru aceste obiective, indiferent de poziţia noastră în parlament, precum şi de a garanta securitatea graniţelor noastre”, a menţionat Petkov.

Politicienii bulgari acuză duplicitatea țărilor din vestul Europei care se comportă cu statele est-europene ca fiind țări „second-hand”, după ce Țările de Jos au anunțat că vor bloca aderarea Bulgariei în spațiul Schengen, conform novini.bg, scrie Rador.

Problema intrării noastre în Spaţiul Schengen nu este tehnică. Bulgaria a îndeplinit de mult toate criteriile. Este o chestiune de decizie politică şi economică. Asistăm la ipocrizia şi duplicitatea extremă a unora dintre ţările occidentale. Bulgaria şi România se află în afara Spaţiului Schengen de 11 ani din motive pur economice. Pentru a se putea opri funcţionarea eficientă a unei părţi a business-ului bulgar – este vorba despre transportul rutier. Şoferii noştri aşteaptă ore întregi la graniţă. Orice altceva este duplicitate”, a declarat europarlamentarul bulgar Anghel Djambazki

Potrivit acestuia, țările occidentale au tratat Sofia şi Bucureştiul ca „țări second-hand”. “„Nu există solidaritate şi nici nu va exista. Aceasta este înţelegerea valorilor europene – două standarde, două cercuri de ţări. Cercul din interior – cei care vor să fie ‘ţări albe’, iar ceilalţi să fie într-un fel de zonă gri din care provine forţa de muncă ieftină. Astfel sunt privite ţările de la periferie”, a subliniat Anghel Djambazki.

„Au murit bulgari să-i apere și pe ei. Rutte să aibă grijă”

Ministrul bulgar interimar al justiţiei, Krum Zarkov, a comentat și el subiectul.

„Au murit bulgari, pentru a ne proteja nu numai pe noi, ci şi pe ei. Rutte să aibă grijă. Aceste lucruri nu vor trece aşa, pur şi simplu. Nu este vorba despre emoţie, ci despre un drept. Tot ceea s-a spus, s-a făcut. Nu mă aşteptam la acest gen de reacţie. Noi facem o mulţime de paşi în această direcţie, este o luptă continuă. Nu pentru Ţările de Jos doresc o luptă împotriva corupţiei, ci pentru noi. Ceea ce a spus Mark Rutte nu este poziţia Europei. Comisia Europeană la cel mai înalt nivel, Parlamentul European şi toate statele membre, cu excepţia unuia, sunt de partea Bulgariei”, a zis  ministrul justiţiei.

Ţările de Jos nu au dreptul să nu ne dorească în Schengen. Modul în care au făcut-o este absolut inacceptabil, nejustificat din punct de vedere politic şi juridic“, a subliniat ministrul Krum Zarkov.

„Cel mai bun cadou de Crăciun pentru eurosceptici”

Vicepreşedintele Bulgariei, Iliana Iotova, a criticat și el decizia Guvernului olandez de a bloca admiterea Bulgariei în Spaţiul Schengen.

Ţările de Jos au oferit cel mai bun cadou de Crăciun tuturor euroscepticilor, partidelor populiste din Europa şi celor care nu doresc o Europă puternică. Prin decizia lor, tolerează standardele duble în Europa, ceva care nu stă la baza creării Uniunii Europene, ca să nu mai vorbim despre valori precum solidaritatea, empatia, ajutorul reciproc, respectul reciproc”, a menţionat vicepreşedintele Bulgariei.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *