Bulgaria a trimis în secret arme Ucrainei. Ordinul ar fi fost semnat de lidera socialiștilor, care oficial era… ÎMPOTRIVĂ

Guvernul interimar bulgar spune că fostul executiv, demis prin moțiune de cenzură, a trimis în secret Ucrainei arme şi muniţii, livrări efectuate prin Polonia. Oficial, fostul guvern al lui Kiril Petrov susţinuse că Bulgaria nu livrează arme Ucrainei din cauza opoziţiei Partidului Socialist, formaţiune considerată pro-rusă. Ministrul interimar al economiei, Alexander Mihailov, a spus joi că aproximativ 4.200 de tone de materiale militare au fost expediate din Bulgaria către Ucraina de când a început agresiunea militară rusă asupra acestei ţări, relatează EFE.

Mari cantităţi de arme şi muniţii bulgăreşti au fost exportate către Ucraina cu semnătura lui Ninova”, a spus Mihailov, făcând referire la predecesoarea sa în acest post, socialista Kornelia Ninova. El a spus că deţine documente pentru a demonstra acest lucru, dar nu a arătat niciunul.

Lideră a Partidului Socialist, Kornelia Ninova ameninţase că va rupe coaliţia de guvernare dacă urma să fie aprobat vreun ajutor militar pentru Ucraina, ajutor faţă de care fostul premier proocidental Kiril Petkov era favorabil. În final, parlamentul de la Sofia s-a limitat să aprobe în luna mai un „ajutor militar tehnic” pentru Ucraina, constând în principal în repararea de echipamente militare şi asistenţă umanitară. Anterior, în aprilie, Ninova l-a demis pe Mihailov din postul de director al companiei de stat însărcinată cu exporturile de armament, în urma unui presupus caz de corupţie.

Conform datelor oficiale, Bulgaria a exportat anul acesta armament în valoare de 504 milioane de euro, valoare de peste o sută de ori mai mare faţă de cea din perioada similară a anului trecut.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.