Budăi (Muncă) promite că parlamentarii NU vor avea salariile majorate

Marius Budăi, ministrul Muncii, a adus clarificări privind votul din Senat legat de creșterea salariilor parlamentarilor. Budăi a anunțat că salariile parlamentarilor nu vor fi majorate. În Plenul Senatului a fost adoptat miercuri un proiect legislativ prin care demnitarii şi aleşii locali urmează să primească indemnizaţii mărite. Inițiativa a trecut cu 92 de voturi pentru, 22 împotrivă și patru abţineri. Senatorii UDMR Turos Lorand şi Fejer-Laszlo Odon, care sunt și autorii amendamentului admis la comisia de specialitate şi adoptat în plen, au precizat că scopul urmărit este de „eliminare a inechităţilor existente în acest moment”. Senatul este prima Cameră legislativă sesizată.

Budăi a declarat că nici în următorii 20 de ani salarile parlamentarilor nu vor fi majorate. Întrebat despre demersul respectiv, social-democratul a făcut câteva clarificări.

„Nu au crescut veniturile demnitarilor. Să punem adevărul acolo unde este. A fost o discuție pe un amendament, pe care eu personal nu l-am văzut, la Senat. Am văzut poziția fermă a lui Marcel Ciolacu. Deci la momentul actual când vorbim, demnitarii nu au salariile crescute. Şi nu le vor avea. Oamenii au fost informați eronat voit de alți politicieni. Nu vor avea salariile majorate. Ăsta este adevărul acum. Adevărul este unul simplu: astăzi nu avem majorate salariile şi nu le vom avea nici în viitorul apropiat. În actuala sesiune parlamentară, care înseamnă până la 31 decembrie, salariile demnitarilor nu se vor majora. Şi dacă încălzește pe cineva nici pe următorii 20 de ani”, a spus Marius Budăi în cadrul emisiunii „Subiectiv”.

„PSD va propune în cadrul Coaliției de guvernare ca prevederile proiectului de lege adoptat de Senat referitoare la actualizarea salariilor demnitarilor să nu se aplice parlamentarilor și altor categorii de bugetari, ci doar aleșilor locali. Dacă în privința acestora din urmă o actualizare este justificată având în vedere că nivelul de salarizare este mai scăzut iar calculul încă se face prin raportarea la salariul minim din 2018, în cazul parlamentarilor și altor șefi de instituții publice o astfel de măsură ar fi neadecvată, în actualul context economic”, se arată într-un comunicat de presă al partidului.

PSD a amintit că, la votul din Senat, au atras atenția asupra acestui aspect chiar prin intervenția liderului grupului senatorilor social-democrați, Radu Oprea: „Propunerea Partidului Social Democrat în Guvernul României va fi ca din Anexa IX să fie supus acestei reglementări doar punctul C”, respectiv punctul care se referă numai la aleșii locali.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă că „efectiv nu se poate trăi cu salariul minim în România”, varianta discutată cu partenerii sociali pentru anul viitor fiind de 3.000 de lei.

Cred că se impune să luăm măsura de majorare a salariului minim. Repet, impune şi contextul economic şi cel social”, a declarat, sâmbătă seară, la Digi 24, Marius Budăi.  Acesta a precizat că înţelege temerile medului de afaeri şi ale angajatorilor, dar „trebuie să înţeleagă şi dumnealor că şi angajaţii trebuie să îşi plătească utilităţile ca şi ei, trebuie să îşi ducă copiii la şcoală şi trebuie să îşi hrănească copiii”.

Ministrul a precizat că au pornit discuţiile în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii, propunerea PSD pentru salariul minim fiind de 3.000 de lei:

Propunerea Partidului Social Democrat pentru măsurile din această iarnă, pe lângă creşterea pensiilor, este de 3.000 de lei şi cu cei 200 de lei scăzuţi din taxare, adică sub 2.800 taxaţi şi 200, nu. Este clar un impact pozitiv, şi asupra angajaţilor şi chiar asupra angajatorilor, pentru că (…) se plâng de lipsa forţei de muncă. Nu putem să… nu putem, efectiv nu se poate, nu se poate trăi cu salariu minim în România”, a mai afirmat ministrul.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *