Budăi (Muncă), despre pensiile speciale, în Parlament: „Suntem pe ultimele discuţii şi proiectul va fi înaintat Guvernului”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni în Parlament că proiectul privind pensiile speciale va fi finalizat în câteva zile şi înaintat Guvernului.

Vor fi respectate prevederile Curţii Constituţionale, vor fi respectate prevederile din PNRR, în rest suntem pe ultimele discuţii şi proiectul va fi înaintat Guvernului. În câteva zile înaintăm către Guvern şi către Comisie, după care îl înaintăm în Parlament”, a spus Budăi, la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă pensiile militarilor rămân unele ocupaţionale, Budăi a răspuns: „Ideea mea a fost de la început şi am spus tot timpul că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, însă o să avem proiectul de final. Ceea ce pot să vă spun acum este că am fost extrem de transparent, spre deosebire de ceea ce s-a făcut când s-a scris proiectul, şi am discutat în paralel şi cu Comisia şi cu Banca Mondială, dar şi cu cei interesaţi”.

Ministrul Muncii a menţionat că încă se poartă discuţii politice în privinţa jalonului referitor la pensii din PNRR.

Fostul ministru PNL al Muncii, Raluca Turcan, a lansat luni, în plenul Camerei Deputaților, acuzații în rafală la adresa actualului titular al portofoliului, Marius Budăi (PSD).

Domnule ministru, la formarea coaliției, în programul de guvernare, a existat o asumare clara a reformelor necesare pentru a moderniza sistemul public de pensii, cel de salarizare, ca si asistenta sociala. Respectarea acestor angajamente încă se lasă așteptata de către ministerul Muncii (…) Primul test pentru Ministerul Muncii este în scurt timp, în luna decembrie. Este un test de seriozitate și responsabilitate cu care Ministerul muncii trebuie să răspundă termenelor precise și exigențelor clare cuprinse în PNRR referitoare la pensiile speciale”, a declarat Turcan.

Este legitim faptul că parlamentarii se întreabă unde sunt proiectele de legi pentru îndeplinirea reformelor din PNRR, de ce acestea întârzie să apară, în condițiile în care s-au cheltuit bani grei pentru realizarea lor. Numai pentru consultanța aferentă reformei s-au cheltuit peste 5,8 milioane de dolari. Să sperăm că nu ne trezim în situația în care Ministerul muncii trimite Parlamentului alte proiecte elaborate în grabă, improvizate și vădit neconstituționale! Cred că domnul ministru știe care sunt riscurile de a mima reforma pentru accesarea fondurilor din PNRR”, a adăugat deputata PNL

„Cu certitudine că dacă ar fi existat o minimă determinare, dacă s-ar fi muncit mai mult, nu doar în pauzele de publicitate ale talk-show-urilor, astăzi măcar doua proiecte ar fi fost deja în dezbaterea Parlamentului sau chiar adoptate. Pentru că ministerul nu ne-a anunțat că a finalizat vreun proiect de reformă, atunci îi recomand domnului ministru să preia proiectele pe care le-a găsit în minister, muncite de consilierii și experții noștri. Sunt acolo!”, a mai declarat fostul ministru PNL al Muncii.

În încheiere, vă sugerez, domnule ministru, ca reforma în domeniul pensiilor să se inspire din modele occidentale, care pun mai presus echitatea socială, care stimulează munca și contributivitatea, și să nu cădeți în capcana de a vă inspira din modele comuniste, profund inechitabile și egalizatoare, așa cum am văzut că sunteți sfătuit. Deocamdată, e prea mult fake news dinspre ministerul Muncii! E timpul să vedem și faptele!”, a adăugat Turcan.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *