Boloș de la Fonduri Europene a… fluierat în biserică: Pensiile militare, ocupaționale, toate sunt… speciale! Zelca (SNPPC): „Ieșirile astea politicianiste în decor atrag valuri de PLECĂRI din sistem!”

Marcel Boloș a explicat într-un interviu pentru „Adevărul” că jalonul din PNRR care privește pensiile nu este deloc prietenos cu cei care beneficiază de pensii speciale. „Din perspectiva Legii pensiilor speciale, fiind cartoful fierbinte al acestor jaloane, va trebui să limpezim problema pentru că jalonul în sine nu este prietenos cu beneficiarii de pensii speciale”, a spus Marcel Boloș. Astfel, ministrul a explicat că pensiile speciale trebuie „raționalizate”, arătând că acesta este formularea exactă din PNRR.

„Scrie limpede și se poate vedea de departe că trebuie să raționalizăm pensiile speciale și să le punem în acord cu principiul contributivității”, a mai spus Boloș. Potrivit ministrului, „formulele de calcul nu sunt prietenoase cu beneficarii de pensii speciale pentru că au în vedere diminuarea acestor beneficii”, a spus Marcel Boloș în cadrul unui interviu pentru „Adevărul”. Ministrul a mai menționat că a primit pe e-mail mai multe opinii de la cei care beneficiază de pensii speciale, precizând că „ jalonul nu poate fi interpretabil”.

Problema pensiilor de serviciu și pensiilor ocupaționale

Marcel Boloș a subliniat însă că în acest context se pune și problema pensiilor serviciu și cele ocupaționale:

„Ce s-a pus în discuție în spațiul public pe bună dreptate, că noi reglementăm acest jalon din perspectiva pensiilor speciale, iar în cadrul legislativ național avem de-a face cu pensiile de serviciu și cele ocupaționale, sunt desigur demersuri pe care le vom face și aici va depinde și mandatul pe care îl vom primi din partea Coaliției”, a mai declarat ministrul.

Boloș a subliniat că deocamdată nu putem deschide discuțiile pentru negocieri. „Va trebui să ne adunăm documentele necesare și informațiile necesare”, a spus Boloș arătând că acestea trebuie strânse până pe data de 29 septembrie.

Este cel mai greu trimestru și cea mai grea misiune pe care o are Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cea a trimestrului 4. Pe lângă faptul că avem un volum dublat de jaloane și ținte pe care le avem de gestionat”, a mai spus ministrul despre trimestrul în care trebuie să fie încheiată problema pensiilor speciale.

Marcel Boloș a explicat faptul că în ceea ce privește termenele pentru obiective, chiar dacă nu sunt gata până la deadline-ul asumat, ele pot fi pregătite până în momentul în care e trimisă cererea de plată. Așadar, nu va fi în pericol de a pierde bani România.

Termen-limită pentru PNRR, 21 septembrie, dat de Ciucă

Liderul de la Palatul Victoria le-a amintit colegilir din Guvern că un lucru convenit încă din vară era ca pentru trimestrul 3, data la care vor fi aprobate jaloanele și țintele este 15 septembrie, ceea ce nu s-a întâmplat. „Mâine este ziua de 15 septembrie și sunt deja o parte din jaloane și ținte neîndeplinite. Am înțeles că au fost și sunt așteptate aspectele necesare a fi coordonate cu Comisia, care nu au venit. Vreau să vă spun cât se poate de clar. Următoarea ședințăă de Guvern va fi online, vineri, în care vom aproba jaloanele și țintele care vin coordonate și discutate cu Comisia. Ultima ședință de Guvern până la care aveți de rezolvat problema e cea de săptămâna viitoare, pe 21”, a precizat șeful Guvernului.

Polițiștii îl trimit pe Boloș la… muncă

Bâlbâielile ministrului în privința pensiilor militare care sunt luate la grămadă cu pensiile speciale sunt taxate de polițiști, care-l trimit pe Boloș la… muncă. Și la propriu – adică să își vadă de atragerea de fonduri europene, dar și la Ministerul Muncii, cel care se ocupă de gestionarea pensiilor militare. Potrivit președintelui SNPPC, Vasile Zelca, ieșirile la ciorba reîncălzită și stricată a pensiilor militare atrag „valuri de pensionări și plecări din sistem”:

„Domnul Boloș să vorbească în dreptul lui! Poate face niște mecanisme prin care să atragem mai ușor fonduri. Deocamdată Ministerul Muncii are competențe pe jalonul pensiilor! Știm bine că Munca și MAI au recunoscut că pensiile militare nu sunt pensii speciale. Dacă le vor cataloga așa, vom cere în toată Uniunea Europeană și în întregul sistem NATO să își regândească sistemul de pensii militare! Sediul materiei este la min. Muncii, care a luat deja punctele de vedere de la toate celelalte ministere. De 2-3 săptămâni am văzut în spațiul public discursuri care spun clar că pensiile militare nu sunt speciale. Vom vedea cum se va rezolva jalonul din decembrie 2022. Sigur vor spună public ce măsuri vor lua și în ce constă… Dar, noi afirmăm cu tărie maximă că pensiile militare nu sunt speciale! (…) Nu îi cere nimeni așa ceva (să fie tăiate pensiile militare n.r.), Bruxelles nu îi cere așa ceva! O fi purtător de cuvânt al Guvernului, al Muncii, al MAI? Când vrei să mai câștigi puncte electorale e ușor să lovești în pensiile speciale și să le pui în același punct pe toate! Ar trebui să vedem ce interdicții au polițiștii, pompierii, militarii ș.a.m.d. și atunci unii politicieni nu o să mai fie așa de vehemenți cu această ciorbă care s-a terminat de mult! Suntem destul de maturi cu toții și destul de ancorați în realitățile euro-atlantice încât să nu ne mai jucăm cu aceste cuvinte! Avem un război la graniță și fiecare ieșire a politicienilor în decor atrage valuri de pensionări și plecări din sistem și o să ne trezim cu nevoi stringente de armată, poliție, pompieri și nu vom avea cui să le dăm arme!”, a spus Vasile Zelca, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *