Bolile cardiovasculare, cauza principală pentru jumătate din decesele din România. Rafila (Sănătate): „Strategia Naţională este aproape gata în acest domeniu”
Jumătate dintre decesele din România au drept cauză bolile cardiovasculare, iar în anul 2021 o persoană din patru se afla în evidenţa medicilor de familie cu o boală cardiovasculară, afirmă Institutul Naţional de Sănătate Publică cu prilejul Zilei Mondiale a Inimii, sărbătorită în fiecare an, în toată lumea, pe 29 septembrie.
„Bolile cardiovasculare sunt ucigaşul tăcut numărul 1 la nivel mondial, se estimează că acestea iau vieţile a 17,9 milioane de persoane în fiecare an, ceea ce înseamnă că 2.000 de oameni îşi pierd viaţa în fiecare oră din cauza bolilor de inimă. În ţara noastră, jumătate din decese au drept cauză bolile cardiovasculare, iar în anul 2021 o persoană din patru se afla în evidenţa medicilor de familie cu o boală cardiovasculară”, afirmă sursa citată.
Cu toate că reprezintă o problemă de sănătate publică prin mortalitate şi morbiditate, bolile cardiovasculare pot să fie prevenite în cea mai mare parte. Potrivit estimărilor, în ţara noastră ar putea fi prevenite aproximativ 28% dintre decesele prin boală ischemică a inimii. Specialiştii susţin că o parte dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare nu sunt modificabili (vârsta, factorii genetici), dar cea mai mare parte a lor se poate modifica, printre aceştia numărându-se fumatul, dieta necorespunzătoare, sedentarismul, dislipidemiile (niveluri anormale de lipide în sânge). De asemenea, hipertensiunea arterială este o boală cardiovasculară care reprezintă la rândul ei un factor de risc pentru alte boli cardiovasculare şi diabetul zaharat – o afecţiune care are factori de risc comuni cu bolile cardiovasculare şi reprezintă la rândul său, un factor de risc pentru aceste boli.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, că este o prioritate la nivel naţional combaterea AVC prin metode care să ducă la recuperarea integrală a pacienţilor, mai ales că tot mai mulţi tineri fac infarct sau AVC. Preventiv, ministrul afirmă că se poate face educaţie pentru sănătate, de aceea, va face tot ce ţine de Ministerul Sănătăţii, ca, din anul şcolar viitor, să existe în sistemul de âmvăţământ educaţie pentru sănătate adaptată vârstelor copiilor. Rafila a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, despre extinderea centrelor pentru tratarea AVC şi infarctului, având în vedere numărul tot mai mare de tineri afectaţi.
„Noi avem un proiect împreună cu Societatea de Cardiologie şi cea de Neurologie (…) discutăm de o patologie foarte apropiată. Strategia Naţională este aproape gata în acest domeniu şi lucrăm tocmai pentru extinderea acestor centre şi în zona de neurologie, pentru că combaterea accidentului cerebrovascular prin metode care să ducă la recuperarea integrală a pacienţilor este o prioritate”, a afirmat ministrul.
Rafila a precizat că în prezent se fac traininguri:
„Astfel de centre nu necesită doar o decizie administrativă, necesită şi un personal calificat, iar la acest lucru lucrăm, am început module de pregătire şi, până la sfârşitul acestui an, vom avea primele generaţii de intervenţionişti în domeniul AVC”, a mai declarat Rafila.
Întrebat ce se poate face preventiv, Rafila a declarat: „Preventiv, trebuie să facem educaţie pentru sănătate, am spus-o de atâtea ori”.