Bobotează 2023: Constănțenii s-au îmbulzit din nou la slujba organizată de ÎPS Teodosie în portul Tomis. „De n-am avea botezul, nu am avea iertarea păcatelor”

Arhiepiscopul Teodosie a venit într-o caleașcă trasă de doi cai și, alături de alți preoți, a oficiat slujba de sfințire a apei. Pe de altă parte, nu a lipsit înghesuiala. Credincioșii s-au îmbulzit să ia cât mai multe sticle, ca să aibă acasă „Agheasma Mare”. Ziua de 6 ianuarie marchează sfârșitul sărbătorilor dedicate nașterii Lui Iisus Hristos.

În portul turistic Tomis din Constanța, un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu IPS Teodosie au oficiat slujba de sfințire a apei. Procesiunea a pornit de la Catderala Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Au fost aproximativ 15.000 de oameni care au participat la slujbă, iar vremea a fost una de primăvară. Au fost 12 grade Celsius, o temperatură care nu a mai fost înregistrată la malul mării de Bobotează de mai bine de 15 ani. 150.000 de sticle au fost aduse, suficiente pentru toți credincioșii.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a sfințit apele Mării Negre în ziua de Bobotează. La finalul slujbei, ÎPS Teodosie a aruncat trei cruci în valuri, care au fost apoi aduse la mal de înotători. De pe o scenă înaltă, amplasată pe digul cel mare al portului Tomis, Arhiepiscopul Teodosie, alături de un sobor de preoți, a oficiat slujba de Bobotează.

Sfințirea apei mari la Bobotează semnifică îmbrățișarea lumii întregi de către cel ce a venit la Iordan ca să ne sfințească. Este o sărbătoare cosmică în care îngerii se bucură alături de oameni. Sărbătoarea Botezului este începutul activității Mântuitorului Hristos”, a spus ÎPS Teodosie. Acesta a apreciat că apa este elementul cel mai important pentru om. „Dacă apa se sfințește ne sfințim și nou care ne adăpăm cu ea. Apa simplă nu ar fi fost folositoare. Apa și Duhul renasc. De n-am avea botezul, nu am avea iertarea păcatelor. (…) Apa aceasta nu se strică niciodată. Și cea veche de 20 de ani, apă sfințită, e la fel de proaspătă și acum. Aceste daruri sunt darurile Bobotezei.”, a declarat Teodosie.

Potrivit acestuia, Aghiasma Mare se poate consuma timp de șapte zile, până pe 14 ianuarie 2023.

Papa Ioan Paul al II-lea, semi-ortodox, a numit România Grădina Maicii Domnului. Stiu ce spun. El a mai fost în România și înainte de a fi papă”, a conchis Teodosie.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *