Bătaie mare pentru preluarea Enel, după anunţul de retragere din țară

Compania Publică de Electricitate a Greciei (PPC), cea mai mare companie de electricitate elenă, dar și fondurile de investiții Brookfield Asset Management și Amber Infrastructure Group se luptă pentru a cumpăra business-ul Enel din România, relevă date analizate de Profit.ro. Ultima tranzacție importantă pe piața locală de energie, cea de vânzare a activelor grupului ceh CEZ, a avut cumpărător tot un asset-manager, grupul financiar austrialian Macquarie. Grupul Enel și-a anunțat oficial exit-ul din România. Renunțarea la operațiunile din România este programată pentru anul viitor.

De ce este important: În România, Enel este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, precum și al producției de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării (Muntenia Sud – inclusiv București, Banat și Dobrogea) și acoperă o treime din piața locală de distribuție. De asemenea interesant: În mai anul acesta, după pierderi trimestriale în România de 154 milioane euro, directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli, a declarat că regulile de plafonare a prețurilor și cele legate de tarifele de distribuție din România „afectează grav” rezultatele din această țară. „Nu are sens să investești într-un mediu excesiv de punitiv”, a spus De Paoli, întrebat dacă reglementările din România ar putea afecta prezența grupului în țară.

Datele actuale analizate de Profit.ro relevă că pentru cumpărarea activelor Enel din România concurează la acest moment PPC, dar și fondurile de investiții Brookfield Asset Management și Amber Infrastructure Group.

PPC operează rețelele de distribuție de energie din Grecia, ca și aproape 100 de centrale de producție. Cum a relatat anterior Profit.ro, România este o piață pe care președintele și CEO-ul PPC, Georgios Stassis, o cunoaște, el conducând anterior operațiunile din România ale grupului italian. Cu sediul la Toronto, Brookfield Asset Management este unul dintre cele mai mari fonduri de investiții în instrumente alternative din lume, având active în administrare la acest moment de peste 750 miliarde dolari.

Întregul articol poate fi citit AICI!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *