Bani de la Comisia Europeană, în ajutorul fermierilor. Barbu (Agricultură): „Trebuie să fie încheiate până la sfârşitul lunii februarie”

Comisia Europeană a aprobat, astăzi, o schemă de ajutoare în valoare de 241 de milioane de euro, notificată de România pentru sprijinirea producătorilor agricoli, în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, informează Rador Radio România. Într-un comunicat, executivul comunitar precizează că schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie în martie 2022 și modificat, ulterior, în iulie și octombrie 2022.

Ajutorul va fi acordat sub formă de granturi directe producătorilor agricoli de plante afectați de dificultățile de pe piața agricolă provocate de invazia rusească din Ucraina. Sprijinul nu va depăși 280.000 euro pentru fiecare beneficiar și va fi acordat până la data de 30 iunie 2024.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat că piaţa de cereale s-a dezechilibrat după începerea războiului din Ucraina şi a precizat că un kilogram de grâu era înainte de 1,8 lei şi acum este de 0,9 lei. Florin Barbu a fost întrebat, la Antena 3 CNN, cât a pierdut agricultura românească din cauza războiului din Ucraina.

„În momentul de faţă ştim foarte bine că atunci când a început războiul în Ucraina, Rusia a început acest război absurd în Ucraina, practic piaţa de cereale la nivel mondial s-a dezechilibrat. Practic o tonă de grâu în anul în care a fost acest război, era undeva la 1,8 lei pe kilogram, asta înseamnă 1800 de lei pe tonă şi după reglarea tuturor lucrurilor care s-au întâmplat atât în piaţa mondială de cereale, preţul cerealelor în momentul de faţă este undeva la 0,9 lei. Dar cred că atât cei care aduc contracte către fermieri, vorbim de contractele futures pe care le aduc către fermieri să fie încheiate până la sfârşitul lunii februarie, cred că preţurile cerealor vor creşte şi bineînţeles fermele din România cu toate formele de sprijin pe care noi le avem deja publicate în Monitorul Oficial, vorbim aici de un grant de 100 de euro pentru toate culturile din toamna anului 2022, 100 de euro pe hectar, în sectorul zootehnic vorbim de 100 de euro pe cap de animal şi în sectorul suine 100 de euro pe UVM. (…) Plăţi directe către fermieri în anul 2024 vor fi de 3,3 miliarde de euro. Pe lângă aceste plăţi directe, granturi către fermierii români”, a afirmat Florin Barbu, relatează News.ro.

El a mai fost întrebat dacă Comisia Europeană a despăgubit cumva aceste ţări din cauza pierderilor suferite.

Uniunea Europeană anul trecut a alocat 29,7 milioane de euro. Guvernul României a venit în completare cu încă 30 de milioane de euro şi am reuşit ca 50% din consumul de motorină în anul 2023 să fie de 3,63 lei pe litru. În anul 2023 asta însemna peste 50% din preţul la pompă la motorină. Anul acesta am dat deja actul normativ, vom suporta 25% din acciza utilizată în agricultură, asta înseamnă undeva la peste 2 lei pe litru de motorină”, a explicat ministrul Agriculturii.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că fermierii români – care protestează de mai multe săptămâni – au aceleaşi probleme ca fermierii din alte ţări, fiind vorba despre lucruri stabilite în 2020, dar de la care an de an s-au acordat derogări. 2024 ar fi primul an fără derogări, iar fermierii se confruntă cu diferite probleme „tehnice”. În ceea ce priveşte produsele din Ucraina care tranzitează România, şeful statului afirmă că acestea nu afectează piaţa românească, dar, dacă este necesar, Guvernul poate face controale mai stricte.

Fermierii români au, în esenţă, aceleaşi probleme ca şi fermierii din Franţa, din Belgia, din Germaia, din Italia. Este vorba despre felul cum sunt alocate subvenţiile, cât pot folosi din terenul arabil, î=n ontextul în care aceste discuţii au fost încheiate în 2020. NU este nimic noi. De nd s-a decis acest lcuru în fiecare an s-au dat derogări şi aucum ar fi primul an în care nu se dau derogări şi fermierii simt aceste lucruri”, a declarat Iohannis, la Bruxelles, întrebat despre protestele fermierilor români, relatează News.ro.

Şeful statului a precizat că se caută soluţii. „Vom vedea cum poate Comisia cum poate să vină cu anumite soluţii de ameliorare. Culoarele Solidarităţii nu afectează agricultura din România şi vreau să subliniez foarte clar acest lucru”. A mai declarat Iohannis, precizând că Ucraina are nevoie de acest ajutor şi România poate să ajute, fără să fie afectată.

Nu a fost afectată piaţa românească de produsele care doar tranzitează România (…) Dacă este nevoie, sigur, Guvernul va institui controale mai ferme pentru a vededa că nu se comercializează, doar se tranzitează, dar asta este o problemă care a fost deja rezolvată. Restul (…) sunt discuţii tehnice mai complicate şi cred că se găsesc unele soluţii”, a mai afirmat Iohannis.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *