Bădoiu (candidat ADU Constanța) a găsit „disfuncționalități urbanistice” în Primărie. „Aprobarea documentațiilor durează mult mai mult decât ar trebui!”

badoiu

„Orașul Constanța trebuie să se dezvolte sănătos, ADUcem soluții!”, transmite luni candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Consiliul Local Municipal Constanța, Alexandru Sorin Bădoiu, care susține faptul că a identificat „DISFUNCȚIONALITĂȚI URBANISTICE la nivelul Primăriei Constanta cu POTENȚIAL DE SOLUȚIONARE”:

1. NERESPECTAREA TERMENULUI DE EMITERE AUTORIZAȚII DE CONSTRUIRE, AUTORIZAȚI DE DESFIINȚARE ȘI CERTIFICATE DE URBANISM – durata este și de 3-4 luni, justificarea primăriei este ca nu au personal angajat suficient, ceea ce nu este adevarat,

deoarece:

-Serviciul autorizații construire care se ocupa cu emiterea lor are 12 funcționari publici (7 soluționează CU și 5 soluționează AC+AD), angajați activi (conform Organigramei publicate pe site-ul primăriei).

– In primele 5 luni ale anului pana la 29.05.2024 -100 zile lucrătoare, s-au emis (conform Registrelor de Certificate, Autorizații de construire și desființare publicate pe site-ului primăriei Constanta): – 493 Autorizații Construire

– 1410 Certificate de urbanism

– 28 Autorizații de Desființare

Dintr-un calcul matematic, împărțind numărul de acte emise (CU și AC+AD), la numărul funcționari publici (7+5) și la numărul de zile lucrătoare (100 zile) rezulta ca un funcționar care se ocupa de:

– AC+AD a soluționat NUMAI 1,04 autorizații/zi;

– CU a soluționat 2,01 NUMAI certificate de urbanism/zi;

În cele 8 ore pot avea și recepții imobile, dar acestea sunt ocazionale și oricum nu justifica timpul ocupat cu activitatea zilnică.

Nota: Conform legislației în vigoare (Legea 50/1991-actualizata), autorizațiile se emit în 30 de zile calendaristice, iar certificatele de urbanism în 15 zile lucrătoare. Teoretic, nerespectarea se sancționează cu amenda, conform aceleiași legislații.

2. PE PLAN INTERN EXISTA UN SITE (pe care-l utilizează numai funcționarii de la urbanism), care conține informații privind REGULAMENTELE DE URBANISM pentru toate imobilele (parcelele), situate pe raza municipiului Constanta. Daca acest site ar putea fi accesat PUBLIC (este posibil, dar NU se dorește), toți cei interesați (beneficiari,proiectanți, investitori, etc.) ar ști condițiile în care se poate construi pe o parcela, fără a mai pierde timpul cu obținerea unui certificat de informare, care durează minim 3 luni, iar inspectorii care se ocupa de CU, ar folosi timpul în alt scop.

3. APROBAREA DOCUMENTAȚIILOR DE URBANISM DUREAZĂ MULT MAI MULT decât ar trebui, conform legislației în vigoare.

Una dintre soluții ar fi sa se desfășoare CONSULTAREA POPULAȚIEI simultan cu obținerea avizelor solicitate prin CU (de luat exemplul Consiliului Județean Constanta, care aplica aceasta metoda). Astfel, promovarea documentației de către primar spre aprobare, s-ar putea face cu 45 zile (5+25+15 zile-cât durează consultarea populației) mai repede.

Alta soluție ar fi sa se renunțe la verificarea de către Politia Locale, dacă s-a început investiția înainte de aprobarea documentației de urbanism, având în vedere ca aceasta verificare poate dura și 30 de zile. (metoda a fost brevetata de primăria Constanta). Aceasta verificare ar putea fi înlocuită de poze datate (odată cu depunerea CU sau documentației de urbanism spre aprobare) sau de o declarație pe propria răspundere sau notariala a beneficiarului.

4. RESPECTAREA GRAFICULUI PRIVIND CONTRACTELE pentru ELABORAREA DOCUMENTAȚIILOR DE URBANISM, în care este inițiator Primăria Constanta.

Rezolvarea depinde de angajații care au în fisa postului aceasta activitate.

5. REZOLVAREA UTILITĂȚILOR (APA, ELECTRICA, GAZ) și INFRASTRUCTURII RUTIERE ÎN VECHILE LOTIZĂRI DE PE TERITORIUL MUNICIPIULUI CONSTANTA, care încă nu dispun de acestea, în ciuda faptului ca acolo au fost autorizate și s-au realizat construcții

De luat exemplul altor primarii și solicitat consultanta din partea lor, privind rezolvarea utilităților și infrastructurii rutiere în vechile lotizări ale municipiului Constanta. Teoretic, conform legislației în vigoare, se emit autorizații de construire numai pe terenurile unde sunt asigurate utilitățile.

ADUcem soluții, ne vedem la vot!

CMF 21240063

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *