Avertismente ISU Dobrogea… degeaba: Încă un turist s-a ÎNECAT pe litoral

Încă un turist s-a înecat, marți dimineață, pe litoral. Bărbatul a intrat în mare, la Costinești, în jurul orei 6.20. Este a patra victimă în ultimele 24 de ore. Medicii au fost chemați la fața locului și au încercat să-l resusciteze pe tânărul de 25 de ani timp de 50 de minute. Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea au fost solicitați să intervină în această dimineață în jurul orei 6.20 pe plaja din Costinești. Potrivit ISU Dobrogea, corpul tânărului de 25 de ani a fost scos din mare de către alți turiști. La faţa locului s-au deplasat un echipaj Smurd B şi o ambulanţă a Serviciului Judeţean.

Bărbatul era din Suceava. Este a patra persoană care își găsește sfârșitul pe litoral, după ce ieri alte trei au murit înecate. Luni, militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină în stațiunea Eforie Nord, unde două persoane au fost scoase din apa mării. Cele două victime – un salvamar şi un turist pe care a încercat să-l salveze – nu au răspuns măsurilor de resuscitare, fiind constatat decesul. S-a stabilit ulterior că este vorba despre doi bărbați, unul de 28 de ani, din Ialomița, și unul de 48 de ani, din Dâmbovița. De asemenea, în prima parte a zilei de luni, un tânăr de 23 de ani a murit în stațiunea Saturn.

În toate stațiunile din sudul litoralului este arborat steagul roșu din cauza vântului și a valurilor mari.

136 intervenții ale pompierilor militari constănțeni, în 24 de ore

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au executat, în decursul a 24 ore, 136 misiuni.

 • Acordarea primului ajutor:

Echipajele SMURD au intervenit în 110 situații pentru acordarea primului ajutor și transportarea la unitățile sanitare a persoanelor cu afecțiuni medicale.

 • Accidente rutiere: 

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au fost solicitați să intervină în cazul a șapte accidente rutiere ce au avut loc pe raza județului Constanța, soldate cu 16 victime. O persoană a decedat, iar alte șapte au fost transportate la spital. Opt victime au primit îngrijiri medicale la fața locului, refuzând transportul la spital.

 • Incendii:

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au intervenit pentru localizarea și lichidarea a cinci incendii, din care două au fost de vegetație uscată și miriște. În total, au fost afectate de flăcări cinci hectare. Pompierii militari au intervenit pentru lichidarea altor trei incendii: un autoturism cuprins de flăcări, aflat în parcarea unui bloc din municipiul Constanța – a ars compartimentul motor, un incendiu la un bloc din municipiul Constanța – unitatea excterioară a aparatului de aer condiționat amplasată pe fațada blocului a luat foc și o casă aflată în construcție, în localitatea Nicolae Bălcescu. Casa a ars în întregime, pe o suprafață de 60 mp.

 • Misiuni în mediul acvatic:

În ultimele 24 de ore, pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru acordarea asistenței medicale în cazul a nouă persoane extrase din mediul acvatic de salvamari sau turiști (trei persoane în Mangalia, două în Costinești, două în Eforie și alte două în Constanța). Din păcate, în ciuda eforturilor depuse de salvatori, patru dintre victime nu au răspuns favorabil manevrelor de resuscitare. Persoanele decedate aveau între 23 și 48 de ani. Două dintre persoanele salvate au fost transportate la spital, trei au primit îngrijiri medicale de la echipajele SMURD, refuzând transportul la spital.

 • Alte misiuni:

Pompierii militari au fost solicitați să intervină și în alte cinci situații, precum asigurare măsuri PSI la aterizare/decolare elicopter SMURD, deblocări de ușă, transport persoane supraponderale etc.

 • MĂSURI DE PREVENIRE A CAZURILOR DE ÎNEC

În scopul preîntâmpinării unor evenimente ce se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța adresează cetăţenilor rugămintea de a respecta măsurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă pe timpul desfăşurării unor activităţi recreative, specifice acestei perioade, astfel:

 • nu vă aventuraţi la scăldat dacă nu înotaţi bine;
 • scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;
 • respectaţi întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement referitoare la măsurile de prevenire a înecului şi, în cazul în care nu ştiţi să înotaţi, folosiţi întotdeauna echipament de protecţie – fără vesta de salvare, o simplă plimbare cu barca pe lac se poate transforma într-o tragedie!
 • evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase ori pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
 • nu vă aventuraţi în apă când sunteţi sub influenţa alcoolului sau pe timp de noapte;
 • evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente;
 • nu intraţi în apa rece după ce aţi stat mult la soare;
 • nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
 • nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi sau în locuri unde există posibilitatea căderii lor în apă!
 • RECOMANDĂRI PRIVIND PROTECȚIA POPULAȚIEI PE TIMPUL ZILELOR CU TEMPERATURI RIDICATE:
 • deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii ori seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat;
 • evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11:00-18:00;
 • purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
 • beţi între 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe;
 • consumați fructe şi legume sau iaurt, mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
 • evitaţi băuturile ce conţin cofeină sau zahăr în cantitate mare;
 • evitaţi alimentele cu conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
 • nu lăsaţi copiii singuri în autoturisme!
 • nu consumați alcool – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei;
  • creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
  • pentru ameliorarea condițiilor, la locul de muncă se va reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și se vor alterna perioadele de lucru cu cele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

  Evitaţi creşterea temperaturii, având grijă să:

 • limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură;
  • menţineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis;
 • scădeţi temperatura, având grijă să aerisiţi dimineaţa devreme sau seara târziu;
 • reglaţi aerul condiţionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
 • MĂSURI PENTRU PREVENIREA INCENDIILOR

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța face apel către cetăţeni să respecte următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor: 1.          arderea vegetației uscate sau a miriștilor reprezintă activități ce NU vor fi efectuate pe timp de vânt, în perioadă de caniculă şi secetă şi la lăsarea întunericului;

2.       supravegherea în permanenţă a focului până la stingerea completă a acestuia;

3.       după arderea completă, resturile vor fi stropite cu apă pentru a împiedica reaprinderea focului sub acţiunea curenţilor de aer sau împrăştierea resturilor aprinse;

4.       asigurarea în apropiere a unui recipient cu apă şi a unor unelte (lopeţi, măturoaie, etc.) pentru cazul în care focul scapă de sub control;

5.       arderea miriştilor, vegetaţiei uscate, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;

6.       arderea resturilor se va face la o distanţă de minimum 10 metri faţă de materialele combustibile (construcţii, depozite de lemn, furaje, garduri de lemn, etc.) şi 40 metri faţă de locurile cu pericol de explozie, gaze şi lichide combustibile;

7.       arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc deschis, după ce a fost informat serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă: emiterea permisului se face, prin grija primarului, de şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens (conf. art. 97 din OMAI 163/2007).

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *