Armistițiu între armatele Kîrgîzstanului și Tadjikistanului: S-a semnat acordul de încetare a focului

Reprezentanții Kîrgîzstanului și Tadjikistanului au semnat, duminică, un protocol de încetare a conflictului armat pe secțiunea comună a graniței, a anunţat jurnaliştilor adjunctul șefului Cabinetului de Miniștri, președintele Comitetului de Stat pentru Securitate Națională al republicii, Kamcibek Taşiev, relatează TASS, potrivit Rador.

„Partea tadjică a semnat protocolul privind încheierea conflictului” – a spus acesta. Potrivit afirmaţiilor sale, se așteaptă ca părțile să respecte cu strictețe condițiile specificate în acesta. Din partea Tadjikistanului documentul a fost semnat de șeful Comitetului de Stat pentru Securitate Națională, Saimumin Iatimov.

Cel puţin 94 de persoane şi-au pierdut viaţa în ciocnirile recente de la frontiera dintre Tadjikistan şi Kârgâzstan, cele mai grave violenţe din ultimii ani între aceste foste țări sovietice. În lupte au fost implicate tancuri, avioane şi rachete de artilerie. Bilanţul acestor lupte îl depăşeşte cu mult pe cel al precedentelor conflicte frontaliere majore, din aprilie 2021, care au făcut aproximativ 50 de morţi şi a stârnit temeri privind un conflict la scară mai mare.

Frontiera tadjico-kârgâză este scena unor confruntări regulate. Aproape jumătate din graniţa de 970 km este contestată, iar progresele în ce priveşte delimitarea frontierei au fost lente în ultimii ani.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *