Antoniadis (comunitatea elenă) salută intrarea Teatrului Elpis și a Bisericii Grecești în Comitetul pentru Situații de Urgență al județului. Georgescu (PSD): „Încă un exemplu dureros al incompetenței administrative și al lipsei de prioritizare a valorilor culturale” – DOCUMENT

| |
biserica greaca

În conformitate cu prevederile Legii Apelor nr.107/1996, cu modificările și completările ulterioare, Primăria Constanța a anunțat ieri că intenționează să solicite de la A.N. „Apele Romane” – Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, aviz de gospodărire a apelor / aviz de amplasament, pentru realizarea lucrărilor „REABILITAREA ȘI CONSOLIDAREA TERENULUI DIN VECINĂTATEA BISERICA GREACĂ-ESPLANADA-PLAJA MODERN”, amplasate în județul Constanța, municipiul Constanța.

În paralel, tot ieri, Instituția Prefectului Constanța a anunțat că avut loc, în sistem electronic, ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al județului Constanța, care a cuprins următoarea ordine de zi:
• Prezentarea și aprobarea măsurilor pentru gestionarea evenimentelor potențial generatoare de situații de urgență referitoare la:
-eroziunea malului din proximitatea Teatrului Elpis și a Bisericii Grecești – Parohia Schimbarea la Față,
-eroziunea taluzului din proximitatea Bisericii Armenești Sfânta Maria, str. Callatis nr.1;
• Prezentarea și aprobarea măsurilor privind starea clădirii Sălii Sporturilor „Simona Amânar”.

În urma ședinței CJSU, a fost adoptată Hotărârea CJSU nr. 3/30.04.2025 privind situația terenurilor din zonele Teatrului Elpis, a Bisericii Greceşti- Parohia Schimbarea la Faţă şi a Bisericii Armeneşti Sfânta Maria din strada Callatis nr.1, afectate de alunecări de teren. Astfel, printre altele, s-a stabilit ca Primăria și Oficiul de Cadastru să actualizeze, în 30 de zile, situația juridică și încadrarea imobiliară a terenurilor din zonă. De asemenea și RAJA este implicată în proceduri:

Constanța se confruntă cu o situație alarmantă care pune în pericol două dintre cele mai reprezentative simboluri istorice ale orașului – Teatrul Elpis și Biserica Greacă. Malul falezei din apropierea acestor monumente se surpă, iar comunitatea elenă din Constanța trage semnale de alarmă de mai mulți ani privind riscul de a pierde aceste edificii de o importanță culturală și istorică inestimabilă. Problema este agravată de tergiversările nepermise ale Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL), care nu a emis avizul necesar pentru demararea lucrărilor de stabilizare a malului. Situația a determinat Primăria Constanța să solicite ieri, în regim de urgență, avizul de amplasament de la ABADL. Totodată, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Constanța a dispus un set de măsuri urgente, aplicabile Primăriei Constanța, ABADL și RAJA SA, pentru a preveni o catastrofă culturală și socială.

image

Pe 6 februarie a.c., ambasadoarea Greciei în România, E.S. doamna Lili Evangelia Grammatika, a fost în vizită la Primăria Constanța și, printre amabilități, a criticat modul în care statul român și autoritățile locale își tratează valorile istorice sau cum, mai degrabă, le abandonează.

georgescu antoniadis

Deputatul PSD Daniel Georgescu și președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton Traian Antoniadis

După demersurile de ieri ale Primăriei Constanța și Prefecturii, Anton Traian Antoniadis, președintele comunității elene Elpis Constanța, a transmis un mesaj profund emoționant și critic la adresa autorităților:

„Cred că au trecut mai mult de 8 (OPT) ani de când comunitatea noastră tot spune că este de neconceput ca două simboluri ale istoriei și culturii Constanței să fie lăsate pradă degradării și indiferenței! Teatrul Elpis și Biserica Greacă nu sunt doar clădiri, ci sufletul și identitatea unei comunități care a contribuit semnificativ la dezvoltarea acestui oraș. Este revoltător că o instituție a statului (oricare ar fi ea), care trebuie să slujească comunității și nu birocrației, tergiversează atât de mult această situație, punând în pericol moștenirea noastră culturală și aici nu ne referim la Comunitatea Elpis neapărat, ci mai ales la cea constănțeană pentru că sunt efectiv unele dintre putinele simboluri ale unui oraș ce se vrea cosmopolit. Ne bucurăm totuși că, în al 12-lea ceas, Instituția Prefectului a pus piciorul în prag și a dispus ca anumite autorități să acționeze cu responsabilitate și celeritate pentru a salva aceste monumente care vorbesc despre istoria noastră comună. Fiecare zi care trece fără intervenție este un pas mai aproape de pierderea unei părți din identitatea noastră culturală. Este timpul să acționați, să arătați că vă pasă de moștenirea acestui oraș și de oamenii care trăiesc aici. Comunitatea elenă va lupta până la capăt pentru a proteja aceste monumente și pentru a se asigura că generațiile viitoare vor putea învăța din povestea lor”, a spus Antoniadis, pentru TOMIS NEWS.

Dintre parlamentarii constănțeni care au abordat această problemă comunitară se regăsește deputatul social-democrat Daniel Georgescu. Acesta a exprimat la rândul său o poziție critică față de „indiferența inadmisibilă” manifestată în ultimii ani:

Această situație este un exemplu dureros al incompetenței administrative și al lipsei de prioritizare a valorilor culturale. Teatrul Elpis și Biserica Greacă sunt monumente care ar trebui să fie protejate cu orice preț, nu abandonate în fața degradării. În calitate de reprezentant al județului Constanța, am întreprins în Parlament mai multe demersuri: interpelări, întrebări, convocări ale managerilor responsabili cu această situație. Am constatat în ultimele luni o indiferență inadmisibilă, tergiversări care ne costă nu doar timp, ci și o parte din identitatea noastră dobrogeană! Aceste monumente nu sunt doar importante pentru Constanța, ci pentru întreaga Românie, fiind martori tăcuți ai unei istorii bogate și complexe. Nu mai fac nici un apel la instituțiile implicate, am trecut cu toții peste această fază, acum rămâne doar să vedem dacă statul este capabil să prevină o pierdere ireparabilă”, a spus deputatul Georgescu, pentru TOMIS NEWS.

Distribuie:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *