ANRE a finalizat platforma ONLINE de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a anunțat marți, 18 octombrie, că a finalizat realizarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale la nivel naţional (POSF).

Platforma online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale la nivel naţional (POSF) este necesară în vederea îndeplinirii obiectivului general al proiectului „Dezvoltarea capacităţii instituţionale a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale”. Adoptarea unor măsuri de simplificare a procedurilor administrative pentru toţi consumatorii implicaţi în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale, concomitent cu implementarea unei soluţii informatice intuitive şi inovative, va conduce la reducerea termenului actual de 21 de zile în vederea îndeplinirii noilor cerinţe europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 de ore”, se menţionează în comunicat.

Proiectul POCA, cu termen de finalizare la data de 2 decembrie 2022, este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, iar valoarea totală a proiectului este de peste 19,223 milioane lei, din care 98% cheltuieli nerambursabile (circa 18,839 milioane lei) şi 2% cheltuieli contribuţie proprie ANRE (384.465 lei). Obligaţia de realizare a POSF rezidă în prevederile din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare. În vederea transpunerii prevederilor în legislaţia secundară, ANRE a aprobat, prin Ordinul nr. 3/2022, cu modificările şi completările ulterioare, Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale şi pentru contractarea furnizării de energie electrică şi gaze naturale.

Ca urmare a obligaţiilor instituite prin Regulament, în data de 10 octombrie 2022, operatorii de reţea şi furnizorii de energie electrică şi de gaze naturale au început procesul de încărcare a metadatelor aferente celor aproximativ 15 milioane de locuri de consum şi a contractelor aferente de furnizare şi de reţea. După finalizarea acestei etape, ANRE va verifica cu furnizorii şi operatorii de reţea modul de funcţionare a POSF şi fluxurile de schimbare a furnizorului atât de energie electrică, cât şi de gaze naturale, de la accesarea ofertelor în comparator până la semnarea contractului. Imediat după perioada de verificare şi validare a bazei de date a POSF, ANRE va anunţa public data de la care platforma poate fi utilizată de către consumatorii finali. Utilizatorii POSF sunt persoanele fizice sau juridice – clienţi finali de energie electrică şi/sau de gaze naturale, precum şi operatorii economici implicaţi în procedura de schimbare de către clientul final a furnizorului de energie electrică şi/sau de gaze naturale şi de contractare a furnizării de energie electrică şi/sau de gaze naturale, înregistraţi în POSF.

„Această iniţiativă demonstrează, încă o dată, importanţa pe care ANRE o acordă optimizării proceselor operaţionale din piaţa de energie, în scopul diminuării birocraţiei şi consolidării concurenţei prin reducerea duratei de schimbare a furnizorului în beneficiul consumatorului final”, se precizează în comunicat.

Zeci de mii de plângeri la ANRE

Peste 30.000 de români au făcut reclamații la ANRE privind probleme legate de furnizarea sau facturarea energiei electrice, a declarat vicepreședintele instituției, Zoltan Nagy. Mai mult, în urma controalelor, cei șase mari furnizori de energie au primit amenzi care au totalizat peste 4,7 milioane de lei, pentru nereguli de facturare, nereguli privind termenele de emitere a facturilor, netransmiterea contractelor la timp sau netransmiterea notificărilor. Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei a spus că această acțiune este în beneficiul tuturor românilor, deoarece 90% din clienții acestor furnizori sunt clienți casnici. 

Vicepreședintele ANRE a vorbit despre întârzierea facturilor la energie și a anunțat că la începutul acestei săptămâni instituția „a demarat o acțiune de control la toți furnizorii mari, la cei șase mari”.

Pot să vă dau companiile la care, în acest moment, desfășurăm activitățile de control: cele două de companii de furnizare ale ENEL, CEZ Vânzare, E.ON România, Electrica Furnizare și Hidroelectrica. Suntem în control la ei. Aceste șase companii au peste 90 la sută din clienții casnici din România. Suntem la toți într-o acțiune de control și, în momentul în care vom finaliza, vom și publica rezultatele”, a declarat Zoltan Nagy.

Vicepreședintele ANRE a mai spus că în acest an instituția a primit peste 32 de mii de reclamații privind furnizarea de energie electrică și gaze naturale și, în urma controalelor, au fost date în total amenzi de peste 4,7 milioane de lei furnizorilor pentru nereguli.

„La furnizori, în cursul acestui an am avut, în funcție de sesizările care au venit la noi, destul de multe acțiuni de control, verificări, chiar amenzi. Au venit la ANRE peste 32 de mii de reclamații, de petiții. Ca să aveți un termen de comparație, anul trecut am avut 23 de mii, în urmă cu 2 ani, puțin peste zece mii. Deci, numărul crește, categoric, și încă n-am ajuns la finalul anului. Din cele 32 de mii de sesizări, peste 10 mii au fost pe furnizare de energie electrică. Multe dintre aceste petiții, odată ce am intrat noi și am început să verificăm, s-au rezolvat fără să se finalizeze cu acțiuni de control sau cu amenzi. Totuși, în cursul acestui an, doar pe energie electrică am aplicat amenzi în valoare de peste 2 milioane de lei, pentru diverse nereguli. Neregulile sunt, în primul rând, de facturare, în respectarea termenilor de emitere a facturilor, netransmiterea contractelor l timp sau netransmiterea notificărilor. Iar pe partea de gaze naturale, tot pe furnizare, suma se ridică undeva a 2,7 milioane de lei”, a explicat Zoltan Nagy.

Recent, premierul Nicolae Ciucă și liderii coaliției guvernamentale s-au întâlnit cu cei mai importanți reprezentanţi ai furnizorilor şi distribuitorilor de energie pentru a găsi noi soluţii pentru optimizarea mecanismelor de gestionare a situaţiei generate de creşterea preţurilor la energie. Potrivit unui comunicat de presă, s-a subliniat nevoia de a găsi noi soluţii pentru a asigura preţurile practicate la consumatorul final la un nivel cât mai accesibil.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *