Anglia NU mai este o țară majoritar creștină. Apelurile pentru încetarea rolului bisericii în parlament, în creștere

Rolul bisericii în parlament și în școli este pus sub semnul întrebării în timp ce recensământul arată cu 5,5 milioane mai puțini credincioși în Anglia și Țara Galilor, anunță theguardian.com. Rezultatele recensământului, care arată că Anglia nu mai este o țară majoritar creștină, au stârnit apeluri pentru încetarea rolului Bisericii Anglicane în parlament și în școli, în timp ce Leicester și Birmingham au devenit primele orașe britanice cu „majorități minoritare”.

Pentru prima dată într-un recensământ, mai puțin de jumătate din populația Angliei și a Țării Galilor – 27,5 milioane de persoane – s-au descris ca fiind „creștini”, cu 5,5 milioane mai puțin decât în 2011. Aceasta a declanșat apeluri pentru o reformă urgentă a legilor care impun predarea și cultul creștin în școli și pentru ca episcopii Bisericii Anglicane să facă parte din Camera Lorzilor. Rezultatele recensământului, care arată că Anglia nu mai este o țară majoritar creștină, au stârnit apeluri pentru încetarea rolului bisericii în parlament și în școli, în timp ce Leicester și Birmingham au devenit primele orașe britanice cu „majorități minoritare”.

Pentru prima dată în cadrul unui recensământ, mai puțin de jumătate din populația Angliei și a Țării Galilor – 27,5 milioane de persoane – s-au descris drept „creștini”, cu 5,5 milioane mai puțin decât în 2011. Aceasta a declanșat apeluri pentru o reformă urgentă a legilor care impun predarea și cultul creștin în școli și pentru ca episcopii Bisericii Anglicane să facă parte din Camera Lorzilor.

În toată Anglia și Țara Galilor, populația musulmană a crescut de la 2,7 milioane de persoane în 2011 la 3,9 milioane în 2021. În timp ce 46,2% dintre persoane au declarat că sunt creștine, 37,2% au declarat că nu au nicio religie – echivalentul a 22 de milioane de persoane. Dacă tendințele actuale se mențin, în decurs de un deceniu vor fi mai mulți oameni care nu au nicio religie decât creștinismul. Multe dintre cele mai mari scăderi ale creștinismului au avut loc în unele zone din nordul Angliei, unde, în urmă cu doar un deceniu, șapte din zece persoane se declarau creștine, iar acum doar jumătate.

Datele recensământului din 2021 privind etnia, religia și limba, publicate marți de Oficiul Național de Statistică, au arătat, de asemenea, că:

  • 59,1% dintre locuitorii din Leicester și 51,4% dintre locuitorii din Birmingham fac acum parte din grupuri etnice minoritare.
  • 81,7% din populația Angliei și a Țării Galilor este acum albă, inclusiv non-britanică, în scădere de la 86% în 2011.
  • Populația aparținând minorităților etnice a crescut de la 14% în 2011 la 18,3%. Dintre acestea, 9,3% din populație este de origine britanică asiatică, în creștere de la 7,5%, 4% este de culoare, de origine britanică neagră, galeză neagră, caraibiană-africană și africană, în creștere de la 3,3%, iar 5% sunt de origine mixtă și de alte etnii.
  • Româna este limba cu cea mai rapidă ascensiune, 472.000 de persoane descriind în prezent limba romană ca limbă principală. Poloneza este cea mai frecventă limbă principală, în afară de engleză sau galeză.
  • Identitatea religioasă cu cea mai rapidă ascensiune este șamanismul.

Directorul adjunct al ONS pentru recensământ, Jon Wroth-Smith, a declarat că cifrele arată „societatea din ce în ce mai multiculturală în care trăim”, dar a adăugat că, în ciuda diversității etnice în creștere, „nouă din zece persoane din Anglia și Țara Galilor se identifică în continuare cu o identitate națională britanică, iar aproape opt din zece fac acest lucru în Londra”.

Scăderea cifrelor privind creștinismul vine după ce regele Carol a preluat titlurile de Apărător al Credinței și guvernator suprem al Bisericii Angliei la moartea reginei Elisabeta a II-a. Se pare că acestea ar putea reprezenta o provocare pentru modul în care își încadrează monarhia, deși a declarat deja că va servi oamenii „indiferent de originea și convingerile dumneavoastră”.

Arhiepiscopul de York, Stephen Cottrell, a indicat că Biserica știe că se confruntă cu o luptă pentru a opri declinul, spunând că acesta „ne aruncă o provocare, nu doar să avem încredere că Dumnezeu își va construi împărăția pe Pământ, ci și să ne jucăm rolul de a-l face cunoscut pe Hristos”.

Lynne Cullens, episcopul de Barking, a insistat că biserica nu ar trebui să se simtă „învinsă”. „Suntem ca o căpușă Nike”, a spus ea. „Trebuie să coborâm înainte de a ne ridica. Vom evolua într-o biserică mai adaptată la nevoile de închinare ale comunităților, așa cum sunt ele astăzi”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *