Angajații de la Finanțe continuă protestele, Ciolacu taie „în carne vie”, inclusiv în Serviciile Secrete: „Vor pleca mulți șefi, vă asigur!”

Angajații de la Finanțe continuă protestele. Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a vorbit vineri despre angajamentele asumate în cursul zilei de ieri, îndemnând totodată la calm. „Nu pot să le rezolv peste noapte”, a subliniat ministrul.
„Este prematur acum să facem o analiză a ducerii la îndeplinire a acestor angajamente. Am promis că într-o lună ne vom întâlni din nou și facem evaluarea acestor lucruri pe care le-am pomenit în cursul zilei de ieri. (…) Impactul nu este atât de mare să pună în dificultate bugetul de stat. Pe de altă parte, este îndreptățit tot ceea ce dumnealor au ca și forme de revendicare din punct de vedere al salarizării, pentru că sunt cu grilele de salarizare rămase în urmă și sunt instituția cea mai importantă a României. (…) Eu mi-am luat niște angajamente și lumea ar trebui să aibă răbdare ca să le putem duce la bun sfârșit. Eu am venit în urmă cu o lună și jumătate și am preluat conducerea acestui minister. Nu pot să le rezolv peste noapte și nu cred că există astfel de pretenții. Eu îndemn la calm și să avem puțină răbdare până găsesc soluții la problemele și revendicările lor”, a spus Marcel Boloș, la sediul Trezoreriei Municipiului București, unde va discuta cu angajații instituției.
„Nu se cred că se pune problema unor demisii în lanț. Se pune problema acestor situații neplăcute, care a apărut ca urmare a refuzului de a aproba transferul la Ministerul Fondurilor Europene. Nu este vina mea pentru salariile mici din Ministerul Finanțelor și știu că unii își doresc transferul la Ministerul Fondurilor Europene și este de înțeles din punct de vedere salarial. Voi face tot ce este posibil pentru a crește salariile la Finanțe pentru a asigura un nivel decent tuturor. Am adus cafea pentru că am promis că vin să beau o cafea cu cei care lucrează la Trezorerie. În cursul zilei de ieri m-au invitat la o cafea și am răspuns pozitiv”, a mai spus ministrul.
Angajaţii din Finanţe continuă vineri protestele în întreaga ţară, pe fondul nemulţumirilor faţă de proiectul de ordonanţă vizând reducerea cheltuielilor, iar pentru 22 august anunţă întreruperea lucrului pentru o perioadă de două ore şi un protest în faţa Ministerului Finanţelor, potrivit Sindicatului Sed Lex.
Şedinţa Consiliului Naţional al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe a avut loc joi, Consiliul fiind convocat de urgenţă pe fondul informaţiilor referitoare la proiectul Ordonanţei de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare. Potrivit organizaţiei sindicale, proiectul prevede plafonarea sporului de condiţii vătămătoare la 1.000 de lei, neacordarea indemnizaţiei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru cei cu venitul brut peste 10.000 lei, anularea posturilor vacante, desfiinţarea biroului şi funcţiei de şef birou.
„Ultima formă prevede posibilitatea conducătorului instituţiei să decidă dacă oferă o funcţie de execuţie şefului de birou/serviciu a cărui funcţie se desfiinţează. Dacă oferă o funcţie şi nu există una vacantă, toţi cei care ocupă o funcţie de execuţie în structură vor intra la concurs, structura urmând să se diminueze cu minimum un post. Liderii sindicatelor judeţene membre, prezenţi la şedinţa Consiliului Naţional, au hotărât să respingem în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în forma actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) şi la pierderea locurilor de muncă”, subliniază Sindicatul pe pagina sa de socializare.
Această solicitare se adaugă celorlalte două revendicări specifice, respectiv: egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcţie, grad profesional şi gradaţie în cadrul sistemului fiscal şi introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaţionale „finanţe” şi a unei grile de salarizare corespunzătoare complexităţii activităţii desfăşurate.
„Pentru susţinerea acestor revendicări s-a hotărât declanşarea acţiunilor de protest la nivel naţional, astfel: în data de 22 august 2023, între orele 8:30-10:30, protest cu încetarea lucrului, în faţa tuturor sediilor instituţiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcţii/birouri vamale, direcţii antifraudă. Concomitent cu protestele din teritoriu, în data de 22 august 2023, între orele 8:30-10:30, va fi organizat un protest în faţa sediului Ministerului Finanţelor, la care fiecare sindicat judeţean va trimite un număr de minimum 10 reprezentanţi. Protestele vor continua din data de 24 august 2023, în funcţie de evoluţia eventualelor discuţii cu reprezentanţii Guvernului şi de dorinţa membrilor şi nemembrilor de sindicat în ceea ce priveşte soluţionarea revendicărilor noastre legitime”, se arată în documentul citat.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat faptul că bugetarii din instituțiile care se vor comasa nu vor fi dați afară ci vor încerca să ocupe posturile vacante din instituția nou creată ulterior comasării.
„Prima dată, șeful de birou din instituția comasată va încerca să obțină un post similar și corespunzător experienței în noul loc. Posturile se vor ocupa doar după ce se va rezolva problema celor care vin. Acele posturi vacante care sunt în organigramă vor fi ocupate și abia apoi vor fi tăiate posturile neocupate. Așa s-a gândit acest proiect.”, a explicat Marcel Boloș.
Ce prevede noul OUG
Premierul Marcel Ciolacu a acționat chirurgical și a introdus noi prevederi care vor permite șefilor de instituții să disponibilizeze printr-o decizie personalul. Ca de exemplu: conform acestui OUG multe instituții se vor comasa. Instituțiile mai mari vor înghiți instițiile mai mici, cu rol similar. Noul conducător al instituției poate decide disponibilizarea unui șef din instituția aborbită, dacă acel post era deja ocupat.
Asta va conduce la situația în care mii de bugetari vor fi concediați, ca urmare a comasării.
(6) Personalul cu funcții de conducere eliberat din funcție ca urmare a reorganizări activității entităților prevăzute la alin.(2) beneficiază de drepturile prevăzute de lege inclusiv de asigurarea unui post de execuție în cadrul entităților unde acesta și-a desfășurat activitatea. Dacă la nivelul unei structuri organizatorice reorganizate conducătorul entității publice decide să ofere un post de execuție pentru personalul cu funcții de conducere eliberat ca urmare a reorganizării entităților prevăzute la alin.(2), iar în aceea structură nu există posturi vacante, aceasta se va putea realiza numai pe bază de concurs intern, organizat pe baza unei metodologii aprobate prin grija conducătorului entității publice, pentru toate funcțiile publice de execuție din structura organizatorică. Ca urmare a organizării concursului numărul efectiv de posturi ocupate se reduce cu minim unu. Personalul cu funcție de execuție disponibilizat va beneficia de toate drepturile salariale și alte drepturi prevăzute de lege. Dacă conducătorul entității publice nu decide să ofere pentru personalul cu funcții de conducere o funcție de execuție acesta este disponibilizat și beneficiază de drepturile salariale și alte drepturi prevăzute de lege pentru astfel de situații.
Ciolacu taie de la serviciile secrete, dar și de la bugetarii de lux din ASF, ANRE sau ANCOM
Premierul Marcel Ciolacu pregătește adoptarea unei OUG care provoacă deja valuri uriașe în Sistem. În actul normativ sunt prevăzute măsuri extrem de dure pentru instituțiile aflate sub controlul Parlamentului, între acestea numărându-se serviciile secrete SRI, SIE sau STS, dar și instituțiile de control din zona financiară precum ASF, ANRE, ANCOM. Conform draftului de OUG, instituțiile aflate în subordinea Parlamentului vor pierde statutul privilegiat al „bugetarilor de lux”. Trei lovituri le aplică Guvernul:
1. Taxă specială de 80%: instituțiile autonome din punct de vedere funcțional și financiar datorează anual o taxă specială în procent de 80% aplicată asupra rezultatului net/rezultatului patrimonial/profitului contabil obținut din activitatea specifică pe care o desfășoară în calitate de autorități/agenții/instituții autonome de reglementare/control/prestări servicii/autorizări.
2. Se taie salariile șefilor: salariile nu pot depăși un nivel al remunerației brute lunare mai mare de 6 ori decât indemnizația brută lunară pentru funcția de demnitate publică de ministru
3. Se taie numărul consilierilor: numărul consilierilor din aceste instituții se vor reduce cu 50%.
Lista instituțiilor aflate sub controlul Parlamentului:

Art. XXXVI (1) Începând cu data de 1 octombrie 2023 agențiile/autoritățile/instituțiile autonome care se află în coordonarea/subordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României și sunt autonome din punct de vedere funcțional și financiar datorează anual o taxă specială în procent de 80% aplicată asupra rezultatului net/rezultatului patrimonial/profitului contabil obținut din activitatea specifică pe care o desfășoară în calitate de autorități/agenții/instituții autonome de reglementare/control/prestări servicii/autorizări dar nu mai puțin de 33% din valoarea veniturilor curente obținute ca urmare a încasării tarifelor/taxelor indiferent de denumirea acestora și de modul de reglementare pentru activitatea curentă desfășurată sau rezultate din colectarea unor taxe/tarife ca urmare a exercitării funcțiilor de reglementare/control/prestări servicii/autorizări;
(2) Prin rezultat net/rezultat patrimonial/rezultat net obținut de agențiile/autoritățile/instituțiile autonome care se află în coordonarea/subordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României se înțelege rezultatul net/rezultatul patrimonial/profitul net obținut ca urmare a activității curente desfășurate agențiile/autoritățile/instituțiile autonome care se află în coordonarea/subordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României după deducerea din veniturile totale obținute de acestea a cheltuielilor curente pentru desfășurarea activității, mai puțin cheltuielile cu investițiile pentru care se aplică regimul de amortizare liniar prevăzut de lege pentru deducere în vederea determinării rezultatului net/rezultatului patrimonial/profitului net supus impozitării;
(3) Prin tarife/taxe speciale colectate potrivit legii se înțelege acele tarife/taxe indiferent de denumirea acestora și de modul de reglementare aplicate de agențiile/autoritățile/instituțiile autonome care se află în coordonarea/subordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României pentru activitățile pe care le desfășoară de autorizare/reglementare sau de taxare/tarifare a utilizatorilor/beneficiarilor care utilizează/acționează asupra bunurilor/piețelor/activelor specifice de interes și utilitate publică cum ar fi fără se limiteze la acestea: operarea pe piața energetică a României, utilizarea spațiului de frecvență al României, operarea pe piața de capital și altele asemenea;
(4) Taxa specială menționată la alin.(1) se plătește anticipat, trimestrial, pentru fiecare trimestru până la data de 25 ale lunii următoare pentru trimestrul anterior, raportat la rezultatul net/rezultatul patrimonial/profitul net realizat trimestrial și veniturile curente obținute trimestrial ca urmare a aplicării tarifelor/taxelor indiferent de denumirea acestora și de modul de reglementare și se regularizează anual până maxim la data de 30 iunie a anului următor, odată cu depunerea situațiilor financiare prevăzute de lege;
(5) Metodologia de plată a taxei speciale, documentele specifice coletării, încasării și executării silite sunt elaborate și aprobate prin ordin al ministrului finanțelor în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I;
(6) Taxa specială prevăzută la alin.(1) are regimul juridic prevăzut pentru creanțele fiscale și este supusă regulilor de executare silită prevăzută de lege;
(7) Neplata la termenele prevăzute la alin.(4) atrage după sine plata accesoriilor prevăzute de lege pentru creanțele fiscal-bugetare;
Salariile directorilor acestor instituții nu pot depăși un nivel al remunerației brute lunare mai mare de 6 ori decât indemnizația brută lunară pentru funcția de demnitate publică de ministru
Art. XXXVII (1) Conducătorii agențiilor/autorităților/instituțiilor autonome care se află în coordonarea/subordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României, respectiv președinții/vicepreședinții/directorii generali/directorii executivi și alte funcții similare pentru conducerea agențiilor/autorităților/instituțiilor autonome al căror sistem de remunerare este altul decât cel reglementat de lege, nu pot depăși un nivel al remunerației brute lunare mai mare de 6 ori decât indemnizația brută lunară pentru funcția de demnitate publică de ministru;
(2) Conducătorii agențiilor/autorităților/instituțiilor autonome care se află în coordonarea/subordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României, respectiv președinții/vicepreședinții/directorii generali/directorii executivi și alte funcții similare pentru conducerea agențiilor/autorităților/instituțiilor autonome care depășesc nivelul remunerației în plată prevăzut la alin.(1) au obligația de a lua măsurile legale ce se impun pentru încadrarea remunerației brute lunare în limitele prevăzute la alin.(1);
(3) Conducătorii agențiilor/autorităților/instituțiilor autonome care se află în coordonarea/subordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României, respectiv președinții/vicepreședinții/directorii generali/directorii generali adjuncți și alte funcții similare pentru conducerea agențiilor/autorităților/instituțiilor autonome care se încadrează în nivelul remunerației în plată prevăzut la alin.(1) rămân în plată cu nivelul de remunerație avut la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență;
În cazul acestor instituții numărul consilierilor din birourile șefilor se reduc cu 50%.
Art. XXXVIII (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență numărul efectiv ocupat al consilierilor din cabinetele președinților/vicepreședinților/directorilor generali/directorilor generali adjuncți precum și din alte cabinete ale conducătorilor agențiilor/autorităților/instituțiilor autonome care se află în coordonarea/subordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României se reduce cu 50%;
(2) Dacă din aplicarea procentului de reducere cu 50% rezultă că numărul efectiv al consilierilor din cabinetele președinților/vicepreședinților/directorilor generali/directorilor generali adjuncți precum și din alte cabinete ale conducătorilor agențiilor/autorităților/instituțiilor autonome care se află în coordonarea/subordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României este mai mic decât unu numărul acestora rămâne unu;
(3) Dacă numărul efectiv al consilierilor din cabinetele președinților/vicepreședinților/directorilor generali/directorilor generali adjuncți precum și din alte cabinete ale conducătorilor agențiilor/autorităților/instituțiilor autonome care se află în coordonarea/subordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României este unu nu se aplică prevederile alin.(1);
(4) Posturile vacante de consilieri existente la data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență se desființează;
(5) Posturile vacante de consilieri care se desființează potrivit alin.(3) nu se mai pot reînființa.
”Este evident că în sistemul bugetar este nevoie de reformă. Trebuia să se facă de foarte mult timp și uite că acum, domnule Ciutacu, aveți fraierul de serviciu. Îmi asum eu rolul ăsta și facem reformă!
Uite cum a fost acest caz cu ”azilurile groazei”. Nu pot să stau să constat că am 5 instituții cu aceleași atribuții și să mă uit să niciuna nu face nimic și se călcau toți pe picioare.
Nu pot să accept să vină unii la servici și să fie șefi peste niște locuri goale. Am văzut că ziceau unii că vine Ciolacu să taie posturile goale ha, ha, ha! Uite că nu este deloc așa!
Nu pot să accept să vină un director să spună că a făcut economie când el, de fapt, nu a făcut angajări și împarte acei bani să-și ia și o primă.
Nu pot să accept să vin eu, Marcel Ciolacu, și să alerg un bugetar cu peste 2000 de euro să mai ia și vouchere de vacanță.
Înțețeleg că vrei salarii mari și avantaje, ai, tu bugetar, salariul mai mare decât președintele României. Nu ți-ar fi rușine să stai cu mâna întinsă să-ți dau vouchere de vacanță, să-ți dau și bani de pachețel. Ți-am dat mașină de servici, ai secretară, ai toate avantajele, dar nu poți să stai cu mâna întinsă și la voucherele statului.
Nu iubesc liberalii și sunt ferm convins că nici liberalii nu mă iubesc pe mine, dar în acest moment trebuie să ne ridicăm la nivelul așteptărilor românilor. Avem datoria să ne ridicăm de la statutul de oameni politici la oameni de stat.
Când lucrurile o iau razna datoria mea și a statului român este să intervenim.
Dacă îmi risc viitorul politic, asta este. Trebuie să fac ceva pentru țara mea.
Cred cu tărie că multe instituții trebuie comasate, așa nu se mai poate (…) Este foarte probabil să plece din bugetari, cu siguranță vor pleca mulți șefi, asta vă garantez. Eu cred că mulți dintre ei se vor reorienta. ”, a spus Marcel Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu a comentat protestul angajaților de la Finanțe publice. Premierul spune că ministrul Finanțelor e un om de bună-credință și că angajații din subordinea lui trebuie să accepte măsurile de reducere a deficitului bugetar.
„Văd că domnul ministru a mers bărbătește și a vorbit cu ei. De la Guvern am mers acasă, am făcut și eu un duș. Am avut apă caldă, cu rușine vă spun, față de cei 100.000 de bucureșteni care nu au. A luat cineva apărarea lui Marcel Boloș? Îl apăr eu. Domnul Boloș e de bună-credință. E priceput, are și frică de Dumezeu, dar are și defecte. Nu are acea calitate de a comunica cu oamenii. Un singur lucru a greșit. Nu poți să le faci pe toate singur. Puterea trebuie să o împarți. Eu repet, nu taie nimeni niciun salariu. Eu ce mă aștept de la angajații de la Finanțe e să fie alături de domnul ministru în acest demers pe care trebuie să îl pornim, să pornim digitalizarea ANAF”, a spus Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu susține că și-ar fi dorit ca în locul angajaților de la Ministerul de Finanțe care au protestat să avem în stradă angajații ANAF care să protesteze că nu s-a realizat digitalizarea în ultimii 32 de ani.
”Nu poți să ai o fiscalitate de offshore și să vrei să implementezi o politică socială în România. Efectiv nu se poate într-o țară de mărimea României, cu rolul ei în Uniunea Europeană. Poți să faci asta într-o țară mică, dar nu în România.
Că tot vorbim despre ANAF, eu astăzi mi-aș fi dorit să văd protest la ANAF pentru că nu am reușit digitalizarea în ultimii 32 de ani.
Am avut o discuție împreună cu domnul Boloș, împreună cu domnul Ciucă, iar acest lucru este o prioritate pentru ministrul de Finanțe să își facă echipa.
PSD și PNL nu o să facă niciun fel de presiune de a numi în aceste funcții oameni de partid. I-am dat mână liberă domnului Boloș să vină cu oameni profesioniști, din sistem, să își creeze echipa.”, a spus Marcel Ciolacu, la România TV.