Ambasadoarea SUA ne spune că nu suntem „o colonie” a Washingtonului. „Împărtăşim parteneriatul pentru prosperitate economică”

Kathleen Kavalec, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, a declarat, într-un interviu, că între SUA şi România există un parteneriat şi o prietenie în beneficiul ambelor ţări, dând două exemple din propria familie pentru faptul că partea americană beneficiază, la rândul ei, de experienţa unor români. Întrebată, într-un interviu difuzat vineri la Digi24, ce le-ar spune celor care susţin că România este o „colonie” a Statelor Unite şi că românii fac „orice le dictează Statele Unite”, Kathleen Kavalec a arătat că România şi Statele Unite sunt „aliaţi puternici şi parteneri”.

Şi, ca parteneri şi aliaţi relaţia merge în ambele sensuri. Investim în România, dar şi România investeşte în Statele Unite. Beneficiem de expertiza românilor din ţara noastră şi invers”, a explicat ambasadorul SUA.

Ea a oferit un exemplu din propria familie pentru o astfel de colaborare:

„Fiica mea merge la o universitate unde studiază biologia într-un departament fondat de un român, George Palade. Şi fiul meu a urmat Universitatea Berkeley, unde cel mai bun profesor de securitate cibernetică este o româncă, Raluca Ada Popa”, a dezvăluit diplomatul. „Deci, ştii, este o relaţie, aceasta este o prietenie, este un parteneriat şi este în beneficiul ambelor ţări”, a punctat ea.

Împărtăşim parteneriatul pentru securitate şi prosperitate economică şi împărtăşim un parteneriat mai ales în relaţiile dintre oameni şi schimburile culturale”, a continuat Kavalec.

Ea a mărturisit că în momentul în care a revenit în România după 15 ani, a putut simţi foarte mult că „România este o parte a Europei” şi că „a devenit şi mai puternică în Europa”.

„Un lucru pe care îl admir foarte mult la România este cultura şi limba pe care aţi păstrat-o. Deci, asta este. Percepţia mea este că suntem aici ca parteneri şi prieteni”, a conchis şefa misiunii diplomatice americane.

Kathaleen Kavalec a mai lucrat la Ambasada SUA în România în calitate de consilier cultural, la începutul anilor 2000, înainte de a reveni în România ca ambasador în urmă cu un an.

Ambasadorul SUA îi îndeamnă pe români să urmeze exemplul lui Ciolacu

Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, îi îndeamnă pe românii care au viză de Statele Unite să urmeze exemplul premierului Marcel Ciolacu şi să le reînnoiască, pentru că acest lucru ar ajuta la îndeplinirea obiectivului de a scădea rata de refuz a vizelor până la un prag care să permită includerea României în programul Visa Waiver. Ambasadoarea Kavalec a fost întrebată într-un interviu difuzat vineri de Digi24 la ce ar trebui să se aştepte românii anul acesta în privinţa includerii în programul Visa Waiver, care îi scuteşte pe turişti de obligativitatea obţinerii unei vize în cazul în care călătoresc în scop turistic în Statele Unite. România este printre foarte puţinele ţări membre UE ai căror cetăţeni trebuie să solicite viză pentru SUA. Principalul motiv pentru care România nu poate fi inclusă în programul Visa Waiver este rata mare de respingere a vizelor în rândul celor care o solicită.

În ultimul an, aceasta s-a îmbunătăţit simţitor, mai ales după ce autorităţile au lansat o campanie comună cu SUA de conştientizare şi informare a publicului, astfel încât cei care solicită vizele să o facă printr-o procedură corectă, fără riscul de a-şi vedea demersul respins. În anul anul fiscal 2023 (1 octombrie 2022 – 30 septembrie 2023), România a înregistrat o rată de refuz de 8,79%, cea mai mică din toată istoria relaţiilor cu SUA, însă pragul de includere în programul Visa Waiver este de 3 la sută.

Întrebată de Digi24 la ce să se aştepte românii anul acesta în ceea ce priveşte vizele, Kathleen Kavalec a arătat că SUA continuă să lucreze cu autorităţile române la această problemă. „Împreună cu România, cu guvernul, lucrăm să aducem România în programul de scutire de vize. Am făcut progrese, dar trebuie să continuăm şi vreau să profit de această ocazie pentru a invita pe toţi să ne ajute în efortul nostru, prin reînnoirea vizei, dacă au deja una. Puteţi face acest lucru simplu, online, fără a fi nevoie să mergeţi la ambasadă. Şi, cu cât sunt mai multe reînnoiri şi vize pe care le eliberăm, cu atât ne va ajuta să atingem obiectivul de reducere a ratei de refuz, astfel încât România să se califice pentru a intra în program”, a explicat Kathleen Kavalec.

„Lucrăm îndeaproape ca să facem acest lucru. Sunt mulţi oameni care şi-au reînnoit vizele, prim-ministrul a fost aici săptămâna trecută pentru a-şi reînnoi viza. Aşadar, sper că telespectatorii noştri îşi vor reînnoi vizele, dacă le au deja sau vor aplica, dacă plănuiesc o călătorie. Şi asta ne va ajuta să atingem obiectivul pe care ambele ţări doresc să îl atingă”, a adăugat ambasadoarea.

Ea a ţinut să salute în acest sens şi aderarea României la Schengen, preconizată să se întâmple parţial, începând de la sfârşitul lunii martie. „Şi, în acelaşi timp, vreau să spun, că noi, ca prieteni ai României, suntem încântaţi să vedem că România a făcut progrese în Schengen, pe care l-am susţinut foarte mult şi îl vom susţine în continuare. Aşadar, vrem ca parteneri şi prieteni să facem tot ce putem pentru a vă sprijini şi a vă ajuta să atingeţi obiectivele comune pe care le avem pentru democraţiile noastre”, a menţionat Kavalec.

Întrebată despre un termen pentru ridicarea vizelor pentru SUA, ambasadoarea a fost precaută în a da un orizont de timp şi a avertizat că „nimic nu este garantat”. Ea îi invită însă pe români să vină şi să ceară viză, anunţând că de curând şi cântăreaţa Inna a făcut-o şi va avea un turneu în Statele Unite.

„Nu vreau să prezic, pentru că nimic nu este garantat până nu ajungem la rezultat. Dar lucrăm pentru a încerca să facem acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil. Între timp, sper că oamenii vor continua să călătorească. Pentru că nu este atât de greu să obţii o viză. Şi întâmpinăm vizitatorii români tot timpul. Tocmai a venit unul dintre muzicienii voştri celebri, Inna, şi-a luat viza şi va cânta în Statele Unite. Încercăm să facem călătoriile cât mai uşoare cu putinţă. Aşa că sperăm la mulţi vizitatori şi vom încerca să facem lucrurile chiar şi mai uşoare”, a promis Kathleen Kavalec.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *