Ambasada Israelului, după întâlnirea cu Simion (AUR): „Constituie o oportunitate de a promova înţelegerea între susţinătorii partidului şi poporul evreu”

Ambasada Israelului transmite, miercuri, într-un comunicat oficial, ca reacţie la exprimările publice ale unor rezerve faţă de întâlnirea Ambasadorului Statului Israel Reuven Azar cu liderul partidului AUR, George Simion, că întrevederea Ambasadorului cu George Simion a avut loc nu pentru a submina, ci pentru a sprijini lupta împotriva antisemitismului. „Este o şansă pe care noi o acordăm pentru a începe un dialog constructiv, şi nu o cartă albă”, mai precizează ambasada.

„Ca urmare a exprimării publice a unor rezerve faţă de întâlnirea Ambasadorului Statului Israel Reuven Azar cu liderul partidului AUR, George Simion, facem o precizare importantă: Întrevederea Ambasadorului Reuven Azar cu liderul partidului AUR a avut loc nu pentru a submina, ci pentru a sprijini lupta împotriva antisemitismului. Considerăm că declaraţia acestui partid, care include cele patru elemente importante pentru noi, – anume asumarea responsabilităţii României faţă de Holocaustul petrecut în teritoriile aflate sub controlul României, condamnarea antisemitismului, exprimând toleranţă zero faţă de acesta şi adoptarea definiţiei IHRA a antisemitismului, interzicerea elogierii criminalilor de război, inclusiv a lui Ion Antonescu, precum şi susţinerea educaţiei privind memoria Holocaustului în sistemul şcolar – constituie o oportunitate de a promova înţelegerea între susţinătorii partidului şi poporul evreu”, spune Ambasada Israelului în România.

Ambasada menţionează: „Este o şansă pe care noi o acordăm pentru a începe un dialog constructiv, şi nu o cartă albă. Vom continua, împreună cu prietenii şi partenerii noştri, lupta pentru combaterea antisemitismului, precum şi a oricărei manifestări antisemite sau de negare a Holocaustului”.

Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru afirma că gestul ambasadorului Israelului, Reuven Azar, de a se întâlni cu şeful AUR George Simion creează un prejudiciu imens democraţiei din România pentru că legitimează o formaţiune extremistă. Alexandru Muraru a scris pe Facebook că a aflat cu „indignare şi revoltă” despre întâlnirea dintre liderul partidului extremist AUR, George Simion, şi Ambasadorul Israelului, Reuven Azar, precum şi cu Yossi Dagan, membru al partidului de guvernământ Likud. „Este de neînţeles cum poate Ambasadorul Israelului să se întâlnească oficial şi să dea mâna cu un politician care este exponentul violenţei în politica românească. Gestul ambasadorului Azar creează un prejudiciu imens democraţiei şi vieţii publice româneşti pentru că legitimează o formaţiune extremistă, xenofobă, antisemită, de factură legionară, neofascistă. Este fără precedent în politica diplomatică a statului Israel la Bucureşti din 1990 până astăzi”, afirmă liberalul Alexandru Muraru. Totodată, parlamentarul PNL îl întreabă pe Reuven Azar cum ar fi dacă ambasadorul României la Tel Aviv s-ar întâlni cu liderii Hamas şi Hezbollah şi ar da mâna cu ei. „Exact aşa aţi făcut dvs statului român, aţi legitimat un partid extremist, cu accente teroriste”, a precizat Muraru.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *