ADOPTAT Românii își pot AMÂNA ratele la bănci. Câciu (Finanțe): „La final, trebuie plătite ratele amânate PLUS dobânda acumulată!”

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri normele metodologice ale actului normativ care dă posibilitatea amânării plății ratelor pe o perioadă de până la nouă luni, a anunțat ministrul Finanțelor Adrian Câciu. Prevederile se adresează persoanelor juridice şi fizice afectate de criză. Debitorii trebuie să prezinte băncii o declarație pe propria răspundere cu privire la faptul că au înregistrat o creștere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

Pentru debitorii persoane juridice se prevede prezentarea unei declarații pe propria răspundere privind afectarea, în sensul scăderii, cu minimum 25%, a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021. În situația debitorilor care nu au o perioadă similară de raportare în anul 2021, fiind înființați cu mai puțin de un an în urmă, analiza se va realiza prin raportare la media rezultatelor de la înființare, privind angajamentul de a nu distribui/plăți dividende și de a nu acorda sau rambursa credite către acționari pe perioada aplicării facilității de amânare la plată cu excepția întreprinderilor publice așa cum sunt definite în Ordonanța de urgență nr. 109/2011. Creditorii trebuie să se asigure că respectivii debitori nu au înregistrat incidente de plată la Centrala Incidentelor de Plăți.

Dobânzile amânate vor fi capitalizate la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare, singura excepție prevăzută fiind pentru dobânzile amânate la plată aferente creditelor ipotecare acordate persoanelor fizice prin programul Noua Casă.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat miercuri, despre măsura privind amânarea creditelor, adoptată de Executiv, că românii se vor duce la bancă cu o declaraţie pe proprie răspundere că le-au crescut cheltuielile în ultimele 3 luni, cu 25%. El a ţinut să precizeze că nu este o măsură pe care să o faci dacă poţi să îţi plăteşti ratele şi că cel mai bine ar fi să poţi să îţi plăteşti ratele şi dacă se poate să treci la o dobândă fixă pentru următoarea perioadă, pentru că dobânzile vor mai creşte. Ministrul Finanţelor a spus despre amânarea ratelor că „românii se vor duce la bancă cu o declaraţie pe proprie răspundere că le-au crescut cheltuielile, în ultimele 3 luni, cu 25% faţă de o perioadă similară din anul anterior”.

Evident că trebuie să ia în calcul că pot beneficia de această amânare a ratelor numai că, la final, vor trebui să plătească ratele care au fost amânate şi evident dobânda acumulată”, a precizat Câciu.

El a mai menţionat că o altă facilitate care există este pentru cei care sunt beneficiarii programului Prima Casă şi Noua Casă, unde dobânda nu se capitalizează.

„Oricare dintre cetăţeni care într-adevăr are o problemă, nu este o măsură pe care să o faci dacă poţi să îţi plăteşti ratele, cel mai bine ar fi să poţi să îţi plăteşti ratele şi dacă se poate să treci la o dobândă fixă pentru următoarea perioadă, pentru că dobânzile vor mai creşte, nu mă ascund să spun lucrul acesta”, a arătat el. Ministrul a mai arătat că „nu trebuie să ai o cerere de refinanţare în curs, sau o restructurare de credit în ultima perioadă, ca să poţi beneficia de această măsură”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *