Acord mai aspru al țărilor UE pentru grâul ucrainean. Sunt prevăzute posibile tarife vamale
Rezultatul negocierilor dintre statele membre UE și Ucraina reprezintă o poziție mai dură comparativ cu solidaritatea „cu orice preț” promisă națiunii distruse de război, ale cărei exporturi agricole reprezintă o sursă cheie de venit, relatează Euronews citat de Rador Radio România. Noul acord prevede un număr mai mare de măsuri pentru protejarea produselor considerate „sensibile”: păsări de curte, ouă, zahăr, ovăz, porumb, griş și miere, care vor fi supuse taxelor în cazul în care debitele acestora depășesc volumele medii ale ultimii trei ani.
Potrivit noului document, statele membre vor putea aplica „măsuri de remediere” în cazul unor turbulențe ale pieței, un termen vag care deschide ușa interdicțiilor la nivel național. În ansamblu, se estimează că modificările vor face ca Ucraina să piardă în jur de 330 de milioane de euro pe an.
Noile dispoziţii sosesc în timp ce fermierii din toată Europa protestează vehement, unii dintre ei acuzându-şi omologii ucraineni de concurență neloială. Deși iniţial opoziția față de importurile ucrainene ieftine a venit din țările învecinate din Europa de Est, și anume Polonia, Ungaria și Slovacia, sentimentul s-a extins treptat şi în Franța, care a trecut de la o poziție expansivă la una restrictivă în această privință. Belgia a prezentat miercuri dimineață un nou text de compromis, care a deschis calea pentru aprobare mai târziu în cursul zilei.
„Ambasadorii au convenit asupra unui nou compromis pentru extinderea măsurilor comerciale (ATM) în Ucraina, asigurând o abordare echilibrată între sprijinul acordat Ucrainei și protecția piețelor agricole din UE”, a anunțat președinția pe rețelele de socializare, adăugând că textul va fi prezentat Parlamentului European pentru o rezoluție rapidă.
Din punct de vedere istoric, Ucraina a fost unul dintre cei mai importanți exportatori de alimente de bază, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, orzul, porumbul și grâul. Războiul Rusiei și blocarea ulterioară a rutelor Mării Negre au împiedicat grav capacitatea țării de a-și expedia mărfurile, de a beneficia de o sursă crucială de venituri și de a accesa valută.
În iunie 2022, UE a eliminat toate tarifele și cotele rămase la importurile ucrainene pentru a facilita tranzitul pe rute terestre și pentru a asigura venituri constante. Însă acest regim special a dus la o creștere a cerealelor ucrainene în țările învecinate, stârnind protestele fermierilor locali care au spus că produsele ieftine provoacă scăderea prețurilor și umplerea depozitelor.
Disputa a atins punctul culminant în aprilie 2023, când Polonia, Ungaria și Slovacia au impus interdicții multiple asupra unei game de produse agricole din Ucraina. România și Bulgaria au avertizat imediat că vor urma exemplul.
Surprinsă, Comisia a reacționat denunțând interdicțiile ca fiind inacceptabile, ilegale și contrare spiritului de solidaritate al blocului. Un grup de 12 țări, printre care Germania, Franța, Țările de Jos și Belgia, au declarat într-o scrisoare comună că integritatea pieței unice este în pericol.
Situaţia s-a prelungit luni de zile, timp în care au existat multiple încercări de rezolvare (prin intermediul diplomației și un proces la Organizația Mondială a Comerțului (OMC)). În prezent, Polonia, Ungaria și Slovacia continuă să își mențin interdicțiile.
Noul acord trebuie să fie negociat cu Parlamentul și ratificat, ceea ce înseamnă că nu se poate exclude o surpriză de ultim moment.