Aurescu (MAE) dă replica Ambasadei Rusiei: „România este NATO!”

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat duminică la Antena 3 că în zona Mării Negre situația de securitate rămâne „îngrijorătoare” în contextul manevrelor militare ale Rusiei din Crimeea și estul Ucrainei, chiar dacă rușii își retrag armata.

Faptul că există un anunț al Federației Ruse pentru retragerea trupelor nu schimbă cu nimic faptul că trebuie să facem în continuare evaluări și demersuri pentru dezescaladare. Echipamentele grele rămân pe teren, asta reprezintă un semn de îngrijorare, ar putea fi folosite într-o ediție a doua. De asemenea, aceste echipamente nu rămân singure, deci retragerea nu va fi totală. Și rămân în continuare interdicțiile Rusiei legate de navigația maritimă și zborurile aeriene în anumite sectoare ale Mării Negre”, a declarat șeful diplomației românești.

Orice ameninţare la adresa României este o ameninţare la adresa NATO, afirmă ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cu referire la o declarație recentă a ambasadorului rus la București, care spusese că țara noastră ar trebui să se îngrijoreze dacă ar fi implicată „într-un fel de aventură militară concepută de „capetele fierbinți” din sediul NATO”.

„Faptul că România face parte din această alianţă este o garanţie pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi, fără niciun fel de dubiu, de aceea am şi spus că nu există niciun fel de pericol pentru România şi pentru cetăţenii ei în cursul acestei crize care a avut loc zilele trecute (mișcările de trupe ruse la granițele Ucrainei – n.r.). Dar trebuie să fim foarte clari aici: orice ameninţare la adresa României este de fapt o ameninţare la adresa NATO şi luăm în serios aceste aspecte”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu duminică seară.

El a făcut trimitere şi la un mesaj publicat precent pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la Bucureşti:

Am citit în trecere o reacţie pe care Ambasada Rusiei a postat-o în aceste zile pe Facebook şi am văzut acolo un fel de avertisment mai mult sau mai puţin voalat la adresa României, de a nu merge în siajul unor aventurişti militari din conducerea NATO. Cert este că este regretabil faptul că nu se ştie încă în cadrul diplomaţiei ruse că, după 17 ani de la momentul aderării României la NATO, România este NATO”, a afirmat Bogdan Aurescu.

El a evidenţiat astfel că „România este NATO, noi participăm la luarea deciziilor în cadrul NATO, noi nu ne luăm după cineva în cadrul NATO, pentru că noi suntem parte a deciziei din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, care în acelaşi timp nu este nimic altceva decât o alianţă defensivă”.

Vineri, pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la București au fost postate răspunsurile ambasadorului Valery Kuzmin la o serie de întrebări „adresate Ambasadei„. Printre altele, Valery Kuzmin a spus că România ar trebui să fie îngrijorată dacă s-ar implica într-o „aventură militară” alături de NATO.

Nu există niciun motiv pentru care România să se îngrijoreze de situația din estul Ucrainei, desigur, cu excepția cazului în care, din propria voință sau a aliaților săi strategici, ea ar fi implicată într-un fel de aventură militară concepută de „capetele fierbinți” din sediul NATO”, a declarat Valery Kuzmin, potrivit postării de pe pagina de Facebook a ambasadei.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *