18 mai. Program Noaptea Muzeelor, la Constanța
În acest an, evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la cea de-a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de 18 mai, concomitent cu mai multe ţări europene. Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai așteptate evenimente din România , cu cifre de audienţă ce gravitează în jurul cifrei de un milion de persoane, la nivelul întregii ţări.Din nefericire, în România, mari instituții din domeniu o vor boicota, fiind un protest fără precedent în încercarea de a obține o creștere a salariilor în domeniu.
Iată care sunt obiectivele participante la Noaptea Muzeelor, în Constanța:
Muzeul de Artă Constanța: Orar 19:00 -24:00
Ora 19.00-24.00 Parada Stradală ,,Carul lui THESPIS’’ regia Mihai Mălaimare. În cadrul evenimentului se vor recita texte din teatrul antic, spectacol realizat cu studenții Facultății de Arte Constanța, coordonați de prof. univ dr. Daniela Vitcu.
Ora 19:00 – Performance-ul ,,Artă la metru 3 6 9’’ ; Conf. univ. dr. Ovidiu Felipov – Facultatea de Arte Constanța.
,,Artă la metru 3 6 9’’ face parte dintr-un proiect mai amplu. Evenimentul distruge granițele cunoscute și propune un nou concept de comunicare între artist și publicul său. Ovidiu Felipov organizează un performing de serigrafie, dimensionat multimedia, un eveniment unic, în cadrul căreia publicul are rolul principal.Concret,fiecare dintre participanți va primi o lucrare ,,la metru’’ și o propunere de decriptare a unui mesaj, preluând astfel, din exterior, încărcătura simbolică a semnificațiilor operei și interiorizând-o. Cei care reușesc să rezolve misterul, vor fi răsplătiți.
Muzeul de Sculptură ,, Ion Jalea ’’: Orar 20:00 -24:00
va putea fi vizitată expoziția cu titlul ,,Revedere’’ intervenție Ala Jalea Popa; Curatori: Anca Boeriu și Mariea Petcu Chioibaș, precum și expoziția de bază
Atelier în spațiu public – Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”; 18 mai, ora 20:00; Curator eveniment: conf. univ. dr. Ovidiu Felipov
Expoziția ,,Atelier în Spațiul Public”, este alcătuită din lucrările studenților Facultății de Arte specializarea Pedagogia Artelor Plastice și Decorative. Expoziția oferă studenților o platformă esențială pentru a-și prezenta munca și a-și demonstra creativitatea și talentul publicului. Evenimentul poate să ofere o oportunitate de promovare a programului de studiu și a facultății în rândul publicului larg, atrăgând atenția asupra resurselor și a talentului din cadrul instituției.
Obiectivul expoziției „Atelier în Spațiul Public” este de a aduce artă în spațiul public, de a explora relația dintre artă și spațiul public și de a implica comunitatea într-un dialog cultural și artistic.
Evenimentul poate oferi comunității locale o oportunitate de a se implica și de a contribui la crearea și interpretarea artei prin participarea la ateliere, discuții sau alte activități culturale care sunt organizate în cadrul expoziției. Expoziție de desen în care publicul poate participa activ și își poate crea propriile desene poate fi o experiență captivantă și interactivă.
Muzeul Militar din Constanța: Orar 14:00 -24:00
1. „Citadela tomitană” la Muzeul Militar din Constanța
Grupul de copii „Techira” (vocal-instrumental la ukulele sau chitarele hawaiane) este coordonat de profesor înv. prim. Luminița G. Anton. Grupul este format din 20 de copii de la Clasa a II-a A de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” din Techirghiol. Ukulelele au fost inventate, la sfârșitul secolului al XIX-lea, în Hawai, printr-o modificare a unui instrument al marinarilor portughezi. Frumosul și talentatul grup de mici artiști trăiește prin și pentru artă! Încântătorul sunet al blockflote-ului Ioanei ne poartă într-o călătorie muzicală magică! Ascultând cu bucurie Concertino în G, Op. 11-I. Allegro moderato de Ferdinand Kuchler, descoperim talentul și pasiunea ei pentru arta muzicală. O experiență sonoră ce încântă inimile! Scopul este dezvoltarea abilităților sociale și emoționale ale copiilor! Momentele artistice vor avea loc la orele 15 și 16.30 în sala de conferințe a muzeului.
2. Asociația Culturală „Astra Dobrogeana” cu prezentarea de uniforme militare la Muzeul Militar din Constanța
Şcoala postmodernistă încurajează activitățile de reconstituire istorico-militare trebuie și ştie cum să motiveze pe cetățean, organizând şi dezvoltând strategii de lucru interactive, punând accentul pe utilitatea cunoştinţelor şi pe necesitatea însuşirii lor pentru a se descurca în viaţă. Activismul cetățeanului implicat de strategiile folosite de acțiunile de pezentare a diferitelor perioade și evenimente istorice se constituie ca un imperativ al orientării postmoderniste în educaţie. Voluntarii pasionați de reenecment vor prezenta echipamentele și armamentul din diferite perioade istorice, vor interacționa cu publicul pentru explicații și fotografii, vor executa diferite elemente de mânuire a armelor și a tehnicii de luptă, se vor deplasa prin sălile muzeului și în jurul său. Programul va fi în intervalul orar 14:00 – 24:00.
3. Vizitarea expoziției Istoria militară a Dobrogei din cele mai vechi timpuri până la Brigada 9 Mecanizată „Mărășești”.
Evenimentul se încadrează în acțiunile de sărbătorire a 146 de la înființarea Brigăzii 9 Mecanizate „Mărășești”, a 146 de ani de la organizarea primelor structuri ale administrației civile și militare moderne române în Dobrogea, marcarea centenarului înființării Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, precum și redeschiderea muzeului militar din Constanța, după reabilitarea clădirii și vernisarea noii expoziții tematice. Sunt abordate teme istorice inedite! Vă așteptăm!
Muzeul de Artă Constanța va fi deschis publicului sâmbătă, 18 mai 2024, în intervalul orar 10.00–18.00, iar accesul în toate cele trei secții ale instituției (Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Sculptură „Ion Jalea” din Constanța și Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu) va fi gratuit. Această decizie are la bază hotărârea angajaților instituției muzeale de a nu efectua ore suplimentare în afara programului de muncă, în data de 18 mai 2024, întrucât aceștia se vor ralia protestelor din țară.
Toate activitățile prevăzute în programul zilei de 18 mai 2024 vor fi realizate în intervalul orar 10.00–18.00, după cum urmează:
♦ La Muzeul de Sculptură „Ion Jalea” va fi deschisă expoziția de grafică și instalație „Revedere – Ala Jalea Popa”, curatoriată de Anca Boeriu și Mariea Petcu Chioibaș, iar de la ora 14.00 va avea loc un atelier de creație artistică, cu publicul, curatoriat de conf. univ. dr. Ovidiu Felipov, cadru didactic la Facultatea de Arte, de la Universitatea „Ovidius” din Constanța.
♦ De la ora 15.00, pe bulevardul Tomis, va avea loc parada stradală intitulată „Carul lui Thespis”, realizată cu studenți ai Facultății de Arte, specializarea Actorie, de la Universitatea „Ovidius” din Constanța, în regia lui Mihai Mălaimare, un proiect coordonat de prof. univ. dr. Daniela Vitcu.
♦ Începând cu ora 16.00, la Muzeul de Artă Constanța va avea loc performance-ul „Artă la metru 3 6 9”, coordonat de conf. univ. dr. Ovidiu Felipov.
La activități vor fi prezenți, în calitate de voluntari, pentru a asigura buna desfășurare a acestora și pentru a oferi informații vizitatorilor, studenți de la Facultatea de Arte, specializările Pedagogia Artelor Plastice și Decorative, Studii Interdisciplinare în Arte Vizuale și Educația Vizuală prin Studiul Peisajului și Figurii, din cadrul Universității „Ovidius”, precum și elevi de la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din Constanța.
Muzeul de Artă Constanța invită publicul să viziteze sălile din muzeu dedicate expoziției permanente și expozițiilor temporare și să participe la acțiunile cultural-artistice pregătite. Mulțumim pentru înțelegere!
Accesul în muzeu se face gratuit, fără programare prealabilă, în intervalul orar 10.00–17.30 (ora de intrare a ultimului vizitator).