150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, erou al naţiunii române

Astăzi se împlinesc 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, erou al naţiunii române. Cu această ocazie, în judeţul Alba au loc mai multe evenimente comemorative în memoria lui. Proiectul cultural „Drumul libertății – Drumul lui Avram Iancu” a început vineri seară la Țebea, locul unde este înmormântat eroul național. Acțiunea continuă sâmbătă, la Casa Memorială Avram Iancu, din satul Incești, unde va fi oficiată o slujbă religioasă și vor fi depuse coroane de flori. Cu această ocazie va fi lansată și cartea „Avram Iancu”, autor Silviu Dragomir. Vor urma momente evocatoare susținute de Dumitru Acu, Tiberiu Groza, Ion Cârje, Nicolae Furdui Iancu și Veta Biriș.

La ora 13:00, manifestări comemorative în memoria eroului național Avram Iancu vor avea loc la Câmpeni, în piața Avram Iancu, iar la ora 14:30 vor continua în piața eroilor din Abrud, unde programul va fi completat și de evoluția grupului vocal tradițional „Țarina” din Abrud.

Avram Iancu s-a născut în anul 1824 în localitatea Vidra de Sus, astăzi comuna Avram Iancu, din județul Alba. De profesie avocat, Avram Iancu a fost conducătorul Revoluției de la 1848 în Transilvania. Acesta a murit în 10 septembrie 1872. A fost înmormântat la Țebea pe 13 septembrie 1872, cu funeralii naționale, iar cortegiul funerar s-a întins de la Baia de Criș la Țebea, pe o distanță de câțiva kilometri.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *