14 parlamentari – ZERO intervenții la dezbaterile din plen, după doi ani de mandat
Paisprezece aleși nu au avut nici un discurs la dezbaterile din plenul Parlamentului pentru adoptarea unor inițiative legislative. A trecut aproape o jumătate din mandatul actualului Legislativ, iar unii dintre cei cu care am stat de vorbă promit că vor fi mai activi în Parlament în partea a doua a mandatului lor. Deși au fost aleși pentru a vorbi în numele românilor, ei nu au deschis gura deloc în primii doi ani ai mandatului lor în plenul Parlamentului României. Asta e vestea proastă. Vestea bună e că le-au mai rămas doi ani să își facă curaj să urce la microfonul Camerei Deputaților și să spună sau să propună totuși ceva. Sunt 14 deputați care nu au luat cuvântul de la tribuna Parlamentului în primii doi ani ai legislaturii. Ei provin din toate grupurile parlamentare. Sunt cinci de la liberali, doi de la PSD, UDMR și USR, respectiv câte unul de la minorități și neafiliați.
Aceștia sunt:
Călin-Constantin BALABAŞCIUC – AUR
Ognean CRÎSTICI – Minorități
KELEMEN Attila – UDMR
NAGY Szabolcs – UDMR
Eugen TERENTE – USR
Andrei-Iulian DRANCĂ – USR
Alexandru POPA – PNL
Bogdan GHEORGHIU – PNL
Corneliu-Mugurel COZMANCIUC – PNL
Daniel CONSTANTIN – PNL
Costel BARBU – PNL
Daniel TUDORACHE – PSD
Rodica NASSAR – PSD
APJOK Norbert – Neafiliat
Toți cei 14 au vorbit, de fapt, doar o singură dată la microfonul Parlamentului, în prima zi a Legislaturii, atunci când au depus jurământul de credință. Dar și aici le-a fost greu unora dintre ei. Spre exemplu, deputatului AUR Călin Balabașciuc i-au trebuit 51 de secunde să citească jurământul. În timp ce deputatul USR Eugen Terente a avut nevoie de doar 28 de secunde pentru a citi singurele sale cuvinte rostite la microfonul Parlamentului.
Cel mai puțin activ parlamentar din actuala sesiune legislativă este, conform sursei citate, Apjok Norbert. El a intrat în Parlament pe listele UDMR, dar a fost ulterior exclus din partid pe motiv că a înșelat formațiunea prezentând o diplomă falsă de studii superioare. Apjok Norbert a refuzat să-și dea demisia de onoare din Parlament și a devenit astfel, din februarie 2021, membru al grupului parlamentar al neafiliaților.
Transcrierea exactă a răspunsului pe care deputatul cu diplomă de bacalaureat l-a oferit telefonic: “Chiar dacă nu am depus nici un proiect, am pregătit câteva proiecte legislative. În primul rând eu nu eram obișnuit cu a fi neafiliat. E foarte greu pentru un neafiliat, neavând acces la consilieri care lucrează pe câte o anumită temă. Și am început de la zero. Am luat legătura cu câteva organizații, cu care am mai colaborat și care doreau să facă anumite schimbări la legislație. Practic, anul trecut pe asta s-a dus, pe asta ne-am axat. Am creat câteva inițiative legislative pe domeniul verde, ca să zic așa. Și urmează să depun chiar acuma…, urmează să mă întâlnesc cu o asociație pe care am lucrat, privind interzicerea bateriilor și acumulatorilor de unică folosință. Și săptămâna viitoare, de exemplu, urmează să depun o lege prin care dorim să micșorăm și apoi să interzicem utilizarea acestor tipuri de baterii. Pe de altă parte, tot așa, cu apărarea animalelor, tot avem câteva legi pregătite. Mie mi-a durut… mi-a durat foarte mult timp cât să creem aceste lucruri de la zero. Dacă cineva e într-un partid știe că acolo e un aparat, este… staf care au… toate acestea… legături cu diferite organizații profesionale… și tot. Iar eu a trebuit să fac toate acestea de la zero și nu am dorit să am, cum să zic, doar statistică și să umblu să semnez inițiativa altor colegi, doar ca să am numele meu, nu știu, un număr de inițiative”.
Citește articolul integral AICI!