1 Ianuarie 2025: Salariul minim pe economie va urca la 4.050 de lei brut, mediul privat anunță concedieri
Salariul minim pe economie ar putea urca de la 3.700 la 4.050 de lei brut de la 1 ianuarie 2025, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern. Proiectul a fost inițiat deși deja există o lege în acest sens, care a trecut de Senat. Angajații ar primi în mână în jur de 2.500 de lei. Numai că aceste majorări de salariu minim sunt suportate de patroni, iar aceștia spun că nu mai au de unde, așa că noile creșteri se vor vedea în prețul final al produselor.
Responsabilii spun că această nouă majorare de salariu minim urmează o directivă europeană. Ministerul Muncii estimează că beneficiari vor fi peste 1,8 milioane de salariați. Dar și Guvernul va avea de câștigat. Majorarea salariului minim este o sursă de venit pentru acesta, care va încasa la buget aceleași taxe, dar pe venituri mai mari. Guvernul se așteaptă să încaseze în plus la buget aproape 3 miliarde de lei în următorii patru ani. Însă economiștii citați de Știrile Pro TV spun că o creștere rapidă va duce la dezechilibre economice, și riscuri pentru angajații din agricultură, industria textilă, comerț, activități de poștă și de curierat, sectoare unde ar putea fi anunțate concedieri sau investiții mai mici.
Salariul minim pe economie din România a avut cea mai rapidă creştere din UE, de la 142 de euro, în 2010, la 744 de euro azi. Chiar și așa, rămânem printre țările cu cele mai mici salarii. În iulie 2024, salariile minime în țările UE variau de la 477 de euro pe lună în Bulgaria la peste 1.500 de euro, în Luxemburg, Irlanda, Țările de Jos, Belgia, Germania și Franța.