Ziua și… racheta: Coreea de Nord a lansat încă un „proiectil neidentificat”. SUA intervin şi impun noi sancţiuni

Coreea de Nord a lansat încă un „proiectil neidentificat”, a anunţat luni armata sud-coreeană, în ceea ce ar putea fi al patrulea test de armament din această lună pentru ţara comunistă dotată cu arma nucleară, conform AFP. Şefii de stat-major din Coreea de Sud au declarat că nord-coreenii au lansat un poiectil neidentificat spre Marea de Est, cunoscută şi sub numele de Marea Japoniei. La scurt timp după a venit şi o confirmare din partea pazei de coastă japoneze, dar fără a oferi mai multe detalii despre traiectoria acesteia: „Coreea de Nord pare să fi lansat o posibilă rachetă balistică”.

Vineri, Coreea de Nord a tras dintr-un tren două rachete tactice ghidate. Phenianul a efectuat două teste pe 5 şi 11 ianuarie, pe care le-a anunţat ca fiind rachete hipersonice.

„Testele au fost organizate pentru a verifica şi observa stăpânirea procedurilor de acţiune de către regimentul de căi ferate”, a menţionat agenţia oficială de presă KCNA din Phenian.

Lansarea de vineri a survenit după decizia de miercuri a Washingtonului de a impune noi sancţiuni financiare asupra a cinci cetăţeni nord-coreeni, în urma testelor anterioare cu rachete pretinse a fi hipersonice. Potrivit presei de stat, lansarea rachetelor „a demonstrat o manevrabilitate ridicată şi o rată mare de succes”, adăugând că  au avut loc discuţii  pentru a stabili un sistem de operare a rachetelor pe calea ferată în toată ţara.

Ca răspuns, Statele Unite au impus noi sancţiuni asupra Phenianului în această săptămână, secretarul de stat Antony Blinken afirmând că Coreea de Nord încearcă probabil „să atragă atenţia“ cu această serie de tir cu rachete. În schimb, Phenianul a acuzat Statele Unite că au agravat „în mod intenţionat” situaţia. Coreea de Nord are „un drept legitim” la autoapărare, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe pentru agenţia oficială de presă KCNA.

În pofida sancţiunilor internaţionale, Phenianul şi-a dublat eforturile de a-şi moderniza armata, refuzând în acelaşi timp să răspundă apelurilor la negocieri lansate de Statele Unite. Dialogul dintre Phenian şi Washington rămâne blocat după ce discuţiile dintre Kim Jong Un şi preşedintele de atunci al SUA, Donald Trump, s-au întrerupt în 2019. Coreea de Nord a lansat pentru prima dată o rachetă de testare dintr-un tren în septembrie 2021.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *