ZIUA POLIȚIEI ROMÂNE – 200 de ani de existență. Bode (MAI), la școala de la Câmpina: „Să fie călăuziți mereu de simțul onoarei, datoriei și al sacrificiului față de România!”

Poliția Română, care vineri împlinește 200 de ani de la înființare, este o structură de bază a statului român, aflată în slujba cetățenilor și a siguranței publice, a declarat premierul Nicolae Ciucă, la un eveniment organizat pentru a marca momentul aniversar.

Doamnelor și domnilor polițiști de aici, din sală, și din țară aflați la datorie, vă transmit un cald salut cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la înființarea Poliției Române, o structură de bază a statului român, aflată în slujba cetățenilor și a siguranței publice. Cei care aleg să urmeze o carieră în stucturile Poliției Române își asumă o responsabilitate pentru care este nevoie de mult curaj, implicare, profesionalism, onoare, corectitudine, omenie și spirit de sacrificiu. Este un cumul de valori creștine după care ar trebui să ne ghidăm cu toții și nu întâmplător Ziua Poliției Române este asociată uneia dintre cele mai importante sărbători ale calendarului creștin, Bunavestire”, a spus premierul.

ciuca 6

Apărarea legii nu este numai un obiectiv al Poliției Române, ci și o datorie, a continuat Nicolae Ciucă.

În profesia de polițist, apărarea legii nu reprezintă doar un obiectiv al instituției pe care dumneavoastră o reprezentați, ci și o datorie pe care ați demonstrat-o în nenumărate situații că sunteți pregătiți să o îndepliniți în mod exemplar. Aprecierile venite din partea partenerilor internaționali privind activitatea polițiștilor români care desfășoară misiuni în străinătate vă definesc drept o instituție integrată la nivel european și euroatlantic”, a adăugat oficialul.

bode 2

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a fost vineri la Școala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina, unde de astăzi intră în sistemul de ordine publică 2.000 de absolvenți:

„Cei aproximativ 2.000 de absolvenți ai celor 5 școli de Poliție, Poliție de Frontieră și de Jandarmerie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne intră de astăzi în slujba țării! Am fost alături de elevii Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina, la acest eveniment de absolvire care marchează debutul lor în carieră, într-o zi cu semnificații puternice pentru Poliția Română – aniversarea a 200 de ani de existență. Sper ca această zi să rămână o amprentă puternică în conștiința tinerilor polițiști, pentru că vor rămâne în istorie drept promoția bicentenar a școlilor de poliție. Fiecare dintre ei își leagă parcursul profesional, dar și viața în sine de cetățenii și de comunitățile unde vor activa. Este important să fie conștienți cu toții că nu și-au ales o meserie ușoară! De aceea, trebuie să înțeleagă statutul pe care l-au dobândit, ca reprezentanți ai MAI, și să își ghideze viața profesională după valori morale și principii de viață puternice. Doar în acest mod își vor aduce aportul la un sistem sănătos de ordine publică și siguranță națională bazat pe corectitudine, responsabilitate, integritate și asumare. Prin tot ceea ce vor realiza de acum înainte trebuie să devină cei mai buni dintre cei buni din această profesie. Vor fi parte a unei mari comunități profesionale în cadrul MAI, cea mai importantă instituție din arhitectura statului român pe timp de pace! Îi felicit și le doresc succes în activitate! În profesia pe care o îmbrățișează, le doresc să fie călăuziți mereu de simțul onoarei, datoriei și al sacrificiului față de România!”, a transmis ministrul Bode.

politiste

Prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002 data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române. Ziua nu a fost aleasă întâmplător; motivul pentru care Poliţia Română o are ca ocrotitoare pe Maica Domnului îşi are originea în secolul 19. Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române. În anul 1822 domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).

politisti

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.