ZIUA NAȚIONALĂ, marcată la Constanța cu PARADĂ MILITARĂ. Făgădău: „Să ne bucurăm de ce ne-a adus Dumnezeu pe aceste meleaguri, indiferent de unde am venit – am găsit aici o casă!”

Primăria Municipiului Constanța, împreună cu Instituția Prefectului județul Constanța și Comandamentul Flotei au organizat, duminică, la manifestările prilejuite de Ziua Națională a României.

Ca în fiecare an, evenimentele au început la ora 08:30 cu depuneri de coroane la Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial din Cimitirul Central. Oficilialitățile au depus, rând pe rând coroane de flori, alături de reprezentanții partidelor politice parlamentare sau neparlamentare, dar și de reprezentanții minorităților. Printre aceste minorități s-a regăsit și cea elenă, condusă de președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton Traian Antoniadis.

„România-i… ȚARA MEA, Şi a lui şi a ta… Aici am spus prima dată MAMĂ, aici am plâns sau bucurat, aici pe acest pământ minunat. Să iubim patria noastră, să iubim ţara noastră! LA MULȚI ANI ROMÂNI, LA MULȚI ANI ROMÂNIA!”, a transmis Antoniadis.

antoniadis

După manifestările de la Monumentul Eroilor, a urmat începând cu ora 10:30, o paradă a forțelor armate, pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu. Evenimentul a fost deschis prin intonarea imnului național, apoi prefectul Constanței, Dumitru Jeacă a citit cuvântul premierului Ludovic Orban. De asemenea, a luat cuvântul și Comandantul Flotei, șeful garnizoanei Constanța, contraamiral Mihai Panait.

jeaca
Prefectul Constanței, Dumitru Jeacă

Cu câteva momente înainte de paradă, a luat cuvântul și primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău.

„Acum un an, în momentul Centenarului, într-o zi rece, ne încălzeam sufletul cu o paradă militară la Constanța, care venea într-un moment important: sărbătoream 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă și 100 de ani de Românie Mare. Anul acesta, iată că ce am sădit anul trecut, s-a transformat într-o tradiție și aici, la Constanța, în capitala informală a Dobrogei și capitala estivală a României, parada de 1 Decembrie devine tradiție! Mi se pare firesc să mulțumesc celor care anul trecut au fost alături la această inițiativă – domnului contraamiral Căpățână, tuturor structurilor MApN, MAI, tuturor celor care au venit și au sădit la Constanța tradiție. Anul acesta vedem că într-o zi luminoasă, într-o zi binecuvântată de Dumnezeu, suntem mai mulți și steagul României se găsește peste tot în orașul nostru și în inimile noastre! Mă bucur că în Constanța devine o tradiție să ne sărbătorim orașul nostru multimilenar, mă bucur că ne bucurăm de Ziua Dobrogei și de ceea ce ne-a adus Dumnezeu pe aceste meleaguri, indiferent de unde am venit – am găsit aici o casă! Dar, cea mai importantă sărbătoare pentru noi, românii, rămâne 1 Decembrie! Vă doresc dragi constănțeni, dragi dobrogeni, dragi români, să simțiți în fiecare zi românește, oriunde v-ați afla! Gândurile mele se îndreaptă către fiecare dintre dumneavoastră și mă rog la Dumnezeu ca toate zilele să ne fie ca cea de astăzi: luminoase, călduroase, pline de pace, de liniște, de prosperitate! Un gând special pentru partenerii noștri de la baza Mihail Kogălniceanu, care ne onorează de fiecare dată sărbătorirea orașului și Zilei Naționale și mi-aș dori ca fiecare dintre noi să respectăm această zi cum ne respectăm pe noi înșine!”, a precizat Decebal Făgădău.

Fagadau

Defilarea cu tehnică specializată și plutoane de militari pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, în fața Casei de Cultură a Sindicatelor, în fața a sute de constănțeni, este cea de-a treia care are loc la Constanța, după 1989:

parada1
parada2
parada3
parada4

La parada militară de la Constanța s-au alăturat, ca în fiecare an, detașamente ale statelor partenere NATO, anul acesta fiind vorba, pe lângă soldați americani și de soldați canadieni.

De la ora 12:00, participanții au ocazia să admire o expoziție de tehnică militară și armament, iar de la ora 17:30, pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu va avea loc retragerea cu torțe a militarilor.

În Capitală, peste 4.000 de militari și specialiști dar și o tehnică militară impresionantă au defilat pe sub Arcul de Triumf. Parada militară națională de 1 Decembrie din București a fost deschisă și anul acesta de aviația militară, tot aceasta urmând să încheie evenimentul. Pe timpul intonării imnului de stat, au fost executate 21 de salve de tun.

Peste 50.000 de oameni participă, duminică, la Alba-Iulia la manifestările prilejuite de Ziua Națională a României. Programul evenimentelor cuprinde depuneri de coroane, ceremonii militare, tradiționalul moment al primirii soliilor Cetăților de Scaun, o paradă militară, concerte și un spectacol de artificii. Totodată, la Alba Iulia, astăzi, va avea loc și o… lansare de partid.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *