ZIUA MARINEI 2020, în format… anti-covid. Iohannis: „Contextul actual oferă șansa relansării industriei de apărare”

Anul acesta, tradiția sărbătoririi Zilei Marinei Române a avut loc într-un context atipic, adaptat condițiilor impuse de pandemia provocată de noul coronavirus SARS-CoV-2.

naval1

Ediția din anul 2020 a Zilei Marinei Române este consacrată aniversării a 160 de ani de la înființarea Marinei Militare moderne. Spre deosebire de alți ani, când Forțele Navale Române organizau cel mai mare spectacol naval din țara noastră, atât pe mare la Mangalia și Constanța, pe Dunăre la Brăila și Tulcea, precum și în alte orașe porturi, anul acesta evenimentul a fost prezentat la o scară mai restrânsă, care a păstrat, totuși, câteva elemente tradiționale.

naval2

La Constanța, a fost organizată, sâmbătă dimineață, o ceremonie militară și religioasă, în interiorul portului militar, cu întâmpinarea președintelui României, Klaus Iohannis. De asemenea, au mai participat șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait; premierul Ludovic Orban; ministrul Apărării, Nicolae Ciucă; ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela; ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, oficialitățile locale – primarul Constanței, Decebal Făgădău, prefectul George Niculescu ș.a.

klaus iohannis
Klaus Iohannis
orban 1
Ludovic Orban
ciuca vela
Nicolae Ciucă și Marcel Vela
adrian zuckerman
Adrian Zuckerman

După trecerea în revistă a gărzii de onoare, a avut loc ceremonialul ridicării Pavilionului, Geacului și a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, odată cu intonarea imnului de stat și cu executarea a 21 de salve de tun:

După serviciul religios, a urmat președintele Klaus Iohannis, care i-a felicitat pe marinarii militari, de ziua lor, pentru îndeplinirea misiunilor în cadrul NATO:

Totodată, șeful statului a punctat că marinarii militari nu au nevoie doar de felicitări, ci și de înzestrare, contextul actual fiind favorabil industriei naționale de apărare, care are șansa relansării:

După ceremonia din portul militar, marinarii au prezentat Exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2020” (FNR-20), care s-a desfășurat în acvatoriul portului Constanța și în rada exterioară a acestuia. Klaus Iohannis a urcat la bordul fregatei Regina Maria pentru a participa la acest exercițiu:

Exercițiul a debutat cu secvențele de combatere a migrației transfrontaliere realizate de Garda de Coastă, urmate de acțiunile scafandrilor de luptă de distrugere a dispozitivelor de cercetare submarină. În larg, navele aflate în dispozitivul fix au respins atacul aviației inamice cu sistemele de artilerie de la bord. Protagoniștii acestei secvențe sunt fregata „Regina Maria”, fregata „Mărășești”, nava purtătoare de rachete „Lăstunul”, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, corveta „Contraamiral Eustațiu Sebastian” și dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu”, iar rolul inamicului va fi jucat de aparatele de zbor ale forțelor navale și aeriene române. Pentru această secvență demonstrativă, au fost folosite aproximativ 1.200 de unități de muniție.

naval3

FNR-20 a continuat cu un exercițiu demonstrativ de căutare și atac asupra unui submarin inamic. Demonstrațiile de pe mare se încheie cu defilarea navelor militare. Echipajele navelor participante au prezentat onorul oficialităților ambarcate la bordul fregatei „Regina Maria” și al navei purtătoare de rachete „Lăstunul”, după care au defilat, în apropierea țărmului, de la Constanța până la Midia, oferind salutul lor publicului care aflat pe faleza din Constanța sau pe plajele din Constanța, Mamaia și Năvodari. Defilarea navelor a început la ora 11.30, de la sud la nord, după care navele au rămas ancorate în raionul maritim din zona Cazinoului din Constanța.

Ziua Marinei, în țară

La Brăila și Tulcea, au fost planificate sâmbătă, 15 august, de la ora 10.00, scurte ceremonii de ridicare a Pavilionului, Geacului și a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, după care acestea au defilat în formație, pe Dunăre, până la ora 11.00. La București, a fost planificată o ceremonie restrânsă în Parcul „Regele Mihai I”, unde a fost ridicat Pavilionul, iar după oficierea unui serviciu religios a fost citit Ordinul comun al miniștrilor Apărării Naționale, Afacerilor Interne și Transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor, privind sărbătorirea Zilei Marinei Române și s-au depus coroane de flori.

La Mangalia, ceremonia a fost organizată în interiorul portului militar, unde, după ridicarea Pavilionului, Geacului și a Marelui Pavoaz, a fost ordinul comun al miniștrilor de resort și a fost oficiat un serviciu religios.

După apusul soarelui, Ziua Marinei Române se va încheia cu aprinderea pavoazului electric la navele de pe mare.

Mesajul Autorității Navale

Cu prilejul Zilei Marine, Autoritatea Navală Română a transmis că sărbătoarea găsește instituția angrenată în plin proces de modernizare:

„Ziua Sfântă a Adormirii Maicii Domnului este celebrată astăzi simultan, cu condescendența, onoarea și prețuirea noastră pentru o categorie socio-profesională importantă nu doar în comunitatea locală pe care o reprezentăm, ci și la nivel național și regional. Sărbătoarea Zilei Marinei Române constituie un prilej emoționant de rememorare a glorioaselor fapte de arme și a jertfelor pe care marinarii, scafandrii sau infanteriștii marini le-au săvârșit în luptele pentru apărarea țării. Aducem astăzi un omagiu și celor care nu mai sunt printre noi, care au servit pe navele comerciale românești și celor care au clădit Forțele Navale Române. Sărbătoarea ne găsește angrenați în plin proces de modernizare, pregătiți pentru a găsi soluții prin diversitate și inovare la oricare dintre actualele provocări geopolitice. Marea Neagră și întreaga sa regiune au o semnificație strategică aparte pentru întregul spațiu euroatlantic. Misiunea noastră aici în a reforma instituții, în a moderniza sectoarele de activitate, este una extrem de importantă, care onorează dar și obligă în același timp. Provocările complexe din spațiul geografic în care ne aflăm, obligă la abordări dinamice, la noi strategii pentru asigurarea securității noastre, a tuturor. Dar furtuna nu reprezintă o raritate în viața marinarilor, care este de fapt un lung șir de furtuni. Doar noi, cei care am îmbrățișat această nobilă meserie, cu toate capriciile ei, știm că nu-i bucurie și liniște sufletească mai mare pentru un marinar decât atunci când familia și căminul îi sunt în siguranță. Dragi marinari civili și militari, lucrători portuari, constructori navali, elevi și studenți prezenți pe harta educației maritime, imi exprim convingerea că misiunile pe mare și pe uscat le veți încheia, ca întotdeauna, cu succes, iar paza Sfintei Fecioare Maria, protectoarea Marinei Române, vă va însoți pretutindeni, ocrotindu-vă în ceasurile cele mai grele. Autoritatea Navală Română, al cărei glas îl reprezint azi, la ceas aniversar, se va afla mereu în slujba acestei categorii socio-profesionale, vizând respectarea drepturilor și intereselor marinarilor de pretutindeni. La mulți ani binecuvântați!”, a transmis Cosmin Laurențiu Dumitrache, directorul general al ANR.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.