Ziua Internaţională a Copiilor Străzii, marcată la Constanța

În fiecare an, pe 21 martie, în toată lumea se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Copiilor Străzii. Această zi a fost stabilită în 1998, prin rezoluţia Forumului Internaţional „Prietenii copiilor străzii”, desfăşurat la Varşovia.

Instituirea unei astfel de zile a apărut ca un demers necesar pentru a readuce, an de an, în conştiinţa comunității internaţionale, responsabilitatea fiecărei naţiuni şi a fiecăruia dintre noi de a respecta şi promova drepturile fundamentale ale copiilor şi, mai ales, ale copiilor străzii.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța a marcat Ziua Internațională a Copiilor Străzii printr-o sesiune de comunicări și consultări cu organizațiile non-guvernamentale pe tema cauzelor și a modalităților de combatere și prevenire a situațiilor de risc.

Intitulat „Un suflet pe stradă. Spune STOP“, evenimentul, desfășurat vineri, 22 martie, a adus în centrul atenției fenomenele abandonului școlar, abuzurilor asupra copiilor și violenței domestice, ca factori pincipali ai apariției acestui fenomen. S-au adus în dscuție cazuri concrete dar și pașii legali ce trebuie parcurși pentru prevenirea situațiilor în care copiii fug de acasă și trăiesc în stradă ori sunt puși să cerșească. S-a reiterat, de asemnea, necesitatea implicării active a comunității locale în sprijinirea copiilor ce provin din familiile cu risc dar și necesitatea înființării, în fiecare comunitate, a centrelor de zi, de suport și consiliere. Cu această ocazie, s-a discutat și pe marginea noilor modificări legislative și noilor standarde în domeniu.

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*