Spread the love

Ziua imnului naţional al României – Deşteaptă-te române!, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, este sărbătorită an de an la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, ”Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

Ziua imnului naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de către autorităţile publice şi de către celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.

Cu acest prilej, senatorul social-democrat constănțean Ștefan Mihu a transmis următorul mesaj:

Imnul național a însoțit și înflăcărat toate marile evenimente din istoria națiunii, fie că vorbim de Revoluțiile burghezo-democratice de la 1848, de Războiul de Independență din 1877-1878, de Marea Unire de la 1918, de cele două conflagrații mondiale sau de evenimentele din decembrie 1989, care au condus la colapsul comunismului și revenirea țării la un regim democratic. De altfel, ”Deșteaptă-te române!” a fost interzis pe toată durata dictaturii comuniste, dat fiind specificul său profund mobilizator și însuflețitor, considerat subversiv și periculos de către regimul comunist, fie că vorbim de epoca Gheorghe Gheorghiu – Dej, fie de epoca Ceaușescu.

Imediat după prăbușirea comunismului, ”Deșteaptă-te române!” a fost desemnat drept imn național, prin Decretul-lege nr. 40 / 24 ianuarie 1990, decizie consfințită, ulterior, în Constituția din 1991, revizuită în 2003.

Conform prevederilor Legii nr. 99/1998, celebrarea Zilei imnului național este marcată prin organizarea de către autoritățile și instituțiile publice ale statului – în măsura în care restricțiile impuse de criza sanitară pe care o traversează, în prezent, țara noastră, o vor permite – a unor programe și manifestări omagiale și evocatoare cu profil cultural-științific sau artistic-educativ, iar în cazul Ministerului Apărării Naționale, respectiv al Ministerului de Interne, sunt avute în vedere ceremonii militare cu caracter specific.

Imnul național ”Deșteaptă-te române!” prezintă o simbolistică cu totul specială pentru orice bun român, insuflând curaj, dăruire, patriotism și spirit de sacrificiu în promovarea și salvgardarea intereselor supreme ale țării, în toate marile momente din devenirea națiunii!

Iată de ce, Ziua Imnului Național constituie un excelent prilej de aducere aminte, revigorare și cinstire a rădăcinilor și tradițiilor profunde ale națiunii și, în egală măsura, de regăsire și consolidare a unității, coeziunii și identității naționale în spiritul celor mai luminoase tradiții ale înaintașilor!

La mulți ani, România!

La mulți ani, români!

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *