Ziua Imnului Național, marcată la Constanța

Primăria Municipiului Constanța, Instituția Prefectului Județului Constanța, Forțele Navale Române, Consiliul Județean Constanța și Comandamentul Flotei au desfășurat duminică dimineață, în Piața Ovidiu, ceremonia militară de sărbătorire a Zilei Imnului Național al României.

„Ne reafirmăm ataşamentul faţă de valorile şi principiile care au stat la baza statului român modern şi suntem mândri de istoria, cultura şi moștenirea noastră spirituală”, precizează reprezentanții Primăriei Constanța.

La evenimentul din Piața Ovidiu au participat subprefectul Levent Accoium și comandantul flotei, contraamiral de flotilă Daniel Căpățînă.

https://www.facebook.com/PrimariaConstanta/videos/2254462111249643/

Amintim că duminică, tot în Piața Ovidiu, va putea fi vizionat un documentar impresionant. Filmul istoric, intitulat “Marea Unire- România, la 100 de ani”, organizat de AGERPRES în colaborare cu Primăria Municipiului Constanța și Consiliul Județean Constanța, prezintă mărturii ale urmașilor celor care au luptat în Primul Război Mondial, dar și o colecție de momente istorice importante în nașterea României întregite. Pentru realizarea acestui documentar emoționant, Agenţia Naţională de Presă Agerpres a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania. Documentarul a fost realizat sub egida Centenarului Marii Uniri. Proiecția va putea fi urmărită pe un ecran gigant, în Piața Ovidiu, de la 21:00.

Ziua Imnului Naţional este sărbătorită duminică, 29 iulie, în toate garnizoanele din ţară, potrivit ministerului Apărării Naţionale. Ceremonia de la Bucureşti a început la ora 9.00, în Piaţa Tricolorului, situată în faţa Palatului Cercului Militar Naţional, şi a cuprins un serviciu religios şi un concert susţinut de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”, Muzica Militară a Brigăzii 1 Mecanizată ”Argedava”, Muzica Reprezentativă a Jandarmeriei Române, Ansamblul Artistic ”Ciocârlia” al Ministerului Afacerilor Interne şi un solist de la Ansamblul Artistic al Armatei.

Autoritățile din întreaga țară marchează duminică, 29 iulie, Ziua Imnului Național. Data a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, imnul fiind un simbol al unității Revoluției Române de la 1848. La 29 iulie 1848, “Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic “Un răsunet”, de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului “Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann. “Deșteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. Imediat după Revoluția din decembrie 1989, “Deșteaptă-te române!” a fost ales Imn Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Conform Constituției României, Imnul Național este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului.

CITEȘTE ȘI:

Constănțenii, invitați în Piața Ovidiu să sărbătorească duminică Ziua Imnului Național. Bonus de la Primăria Constanța și Consiliul Județean: proiecția filmului istoric „Marea Unire – România, la 100 de ani”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *