Spread the love

Ansamblurile Efthymos, din Brașov și Elpis, din Constanța, grupul coral Dionysos, alături de Ionuț Galani, vor fi, vineri, de la 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, capul de afiș al spectacolului omagial organizat de comunitatea elenă Elpis Constanța.

Ziua națională a Greciei este sărbătorită în data de 25 martie, comemorând ziua în care Grecia și-a câștigat independența față de Imperiul Otoman în 1829. Războiul de Independență din Grecia a început în anul 1821 și a durat până în 1828. De atunci, Ziua Independenței în Grecia este o sărbătoare națională și este celebrată în fiecare an, în data de 25 martie.

CITEȘTE ȘI:

Elenii din Constanța au sărbătorit Ziua Națională a Greciei. „Ne deschidem sufletul prin artă, în această patrie pe care o iubim: România”

„Revoluția greacă își are originile în România, ceea ce demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, că cele două națiuni împărtășesc multe idealuri, iar legăturile scrise sau nescrise sunt dovedite de respectul reciproc și acțiunile comune întreprinse în decursul a două mii de ani. Așadar, avem obligația morală să menținem aceste punți spirituale, culturale și, mai ales, vesele, întrucât teatralii, dramaticii și simpaticii greci se distrează așa cum știu ei mai bine în țara pe care o respectă: România!”, a spus președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton-Traian Antoniadis, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Comunitatea elenă din Constanța se pregătește de Ziua națională a Greciei

Marea Revoluție a grecilor, din 1821, a pus capăt stăpânirii de patru secole de către Imperiul otoman. Războiul de independență al Greciei  s-a desfășurat între anii 1821 – 1829, după înființarea din 1814 a organizației secrete (tocmai în acest scop) Philiki Etairea (Eteria sau Societatea prietenilor). Prima dintre aceste rebeliuni a început la 6 martie 1821 în Țara Românească, dar a fost rapid înăbușită de otomani, însă evenimentele i-au motivat pe grecii din Peloponez să declanșeze acțiunea lor revoluționară pe 17 martie 1821. În doar câteva zile, întregul Peloponezul era cuprins de revolta împotriva turcilor. După câțiva ani de negociere, trei dintre cele mai mari puteri ale vremii, Imperiul Rus, Regatul Unit și Franța, au decis să intervină în conflict. După mai mulți ani de negocieri, Grecia a fost recunoscută în cele din urmă ca națiune independentă în mai 1832.

CITEȘTE ȘI:

A doua sărbătoare națională a Eladei, marcată la Constanța cu lacrimi de bucurie și entuziasm. Antoniadis: „Nu s-a demonstrat că grecii iubesc românii sau că românii iubesc grecii, ci s-a dovedit că suntem un singur suflet, de Ziua Greciei, pe pământ românesc”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *