Ziua Dobrogei, sărbătorită timp de patru zile la Pavilionul Expozițional!

Constanța este în sărbătoare. Locuitorii ținutului dintre Dunăre și Marea Neagră sărbătoresc 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă. Cu această ocazie, la Pavilionul Expozițional din stațiunea Mamaia a fost deschisă o expoziție de produse gastronomice și vinuri din cele două județe ale Dobrogei. Sărbătoarea intitulată „Zilele Dobrogei” este organizat de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanta, ȋn parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța, Consiliul Județean Constanţa și cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea şi al Asociației de Management al Destinației Turistice Delta-Dunării. La deschiderea evenimentului au fost prezente autorități din ambele județe, printre care s-au numărat prefectul Constanței, Dumitru Jeacă, care a mulțumit inițiatorului Legii 230/2015 (fostul senator Christian Gigi Chiru, n.r.) privind instituirea zilei de 14 noiembrie ca Ziua Dobrogei.

„Azi, mai mult ca oricând, trebuie să facem arc peste timp și ne amintim de primul prefect al Constanței, Remus Opreanu, renumit jurist al acelor vremuri, cel care a pus în aplicarea legea privind organizarea Dobrogei“, a spus prefectul Constanței.

De asemenea, în cuvântul său, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța Claudiu Palaz a afirmat că Dobrogea este cea mai mare dovadă de bună conviețuire între toate etniile.

„Iar noi, autoritățile, suntem și al turcilor, și al tătarilor, și al machidonilor, și al lipovenilor și tuturor celor care trăiesc pe acest teritoriu. Sunt convins că, prin intermediul Dobrogei, România și-a deschis drumul la mare. Cred că este un lucru normal ca acest teritoriu să fie alipit la Patria mamă, el fiind mereu un teritoriu românesc și așa trebuie să rămână“, a punctat vicepreședintele CJC, Claudiu Palaz.

La rândul său, primarul Constanței, Decebal Făgădău, a spus că Ziua Dobrogei trebuie mai mult trăită decât vorbită.

„Este o zi care ar trebui să adune la un loc ceea ce câteodată uităm, frumosul care ne înconjoară. Să ne amintim cât de generoasă a fost istoria cu noi, să ne amintim că primele cetăți din România prin Dobrogea a fost, să ne amintim că avem și dealuri, și mare, și Dunăre, și Deltă, și pământ rodnic. Dar, cel mai important este să ne amintim că avem în Dobrogea oameni minunați“, a punctat primarul Constanței.

jeaca palaz fagadau

La evenimentul de deschidere a „Zilelor Dobrogei” au fost prezente și autorități din Tulcea, printre care s-a numărat și vicepreședintele Consiliului Județean, Dumitru Mergeani. Organizatorii „Zilelor Dobrogei” spun că cei care vor trece pragul Pavilionului Expozițional vor avea patru zile pline de voie bună, condimentate cu muzică, dansuri, bucate tradiționale, ateliere meșteșugărești și expoziții de fotografie. De miercuri până sâmbătă seara surprizele se vor ține lanț. Pofticioșii vor avea ocazia să guste și să cumpere preparate tradiționale dobrogene, dar și vinuri autohtone, direct de la producători. Programul artistic va fi susținut de artiști dobrogeni, așa că distracția este garantată! Expoziția este deschisă de miercuri până sâmbătă, între orele 10.00 și 19.00, iar accesul este gratuit.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.