ZIUA DOBROGEI Palaz (PMP): „Dobrogea va fi mereu pe primul loc în prioritățile mele!”

Anul acesta se împlinesc 142 de ani de când Dobrogea a revenit la Patria Mamă. La finele Războiului pentru Independenţă (1877 – 1878), în ziua de 14 noiembrie 1878, Regele Carol I proclama alipirea Dobrogei la România, preluând administraţia de la Rusia. Ziua Dobrogei marchează reintrarea Dobrogei în componenţa statului român modern. Pe 14 noiembrie 1878 au intrat în vigoare două documente fundamentale, semnate de către domnitorul Carol I: „Proclamaţia către dobrogeni“, respectiv „Înalt Ordin de Zi către Armată“.

Cu acest prilej, președintele PMP Constanța și candidat al partidului pentru funcția de senator, Claudiu Palaz, ne-a precizat că, de-a lungul anilor, cât a fost vicepreședinte al Consiliului Județean – până în această toamnă, s-a implicat activ în marcarea acestei sărbători. Ca exemplu, Palaz ne-a vorbit despre restaurarea Cimitirului Internațional de Onoare de la Mircea Vodă, în prezent monument memorial grupa A:

Toate urările de bine, toate îndemnurile spre dezvoltare și prosperitate, toate asigurările că Dobrogea va fi mereu pe primul loc în prioritățile mele, indiferent în ce funcție mă voi afla. Și, mai ales, că patriotismul se simte, nu se mimează! Nu am fost niciodată străin de ziua de 14 noiembrie si am respectat această zi ca pe o adevărată sărbătoare națională. Și nu am marcat această zi prin lucruri sau evenimente trecătoare, ci m-am implicat în dăruirea locuitorilor Constanței a unor simboluri ce vor rămâne întotdeauna. Drept dovadă, chiar și acum dacă mergeți în fața Consiliului Județean veți vedea totemul aniversar “140 de ani de la Unirea dintre Dobrogea și Patria Mamă, România”, realizat de către Asociația Dobrogea Unită și donat CJC, ca simbol al recunoștinței și ca reasumare a îndemnurilor rostite de Regele Carol I în Proclamația de la 14.11.1878. Atât pe totem, cât și pe cele două plăci omagiale amplasate pe clădirea MINAC și în campusul universitar Ovidius se găsește inscripționat întregul text al proclamației. Tot cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă m-am implicat în organizarea evenimentului „Zilele Dobrogei” la Pavilionul Expozițional, unde am reiterat clar că Dobrogea este cea mai mare dovadă de bună conviețuire între toate etniile, iar autoritățile trebuie să fie și ale turcilor, tătarilor, grecilor, lipovenilor și ale tuturor celor care trăiesc pe acest teritoriu. Și sunt multe de spus despre acest subiect, mai amintesc numai implicarea mea în restaurarea Cimitirului Internațional de Onoare de la Mircea Vodă, care până atunci era locul în care ciobanii își duceau animalele la păscut, iar crucile erau sparte. După ce l-am restaurat, a fost declarat monument memorial grupa „A”. Sau la Pietreni, satul meu natal, unde am ridicat un monument cu osuar în care au fost depuse rămășițe ale militarilor necunoscuți – români, ruși, turci, sârbi, nemți și bulgari – căzuți în luptele din Primul Razboi Mondial, purtate în această zonă. Aștept cu interes să văd cum vor marca autoritățile anul acesta Ziua Dobrogei. Sper că nu vor invoca pandemia, pentru că, repet, patriotismul se simte, nu se mimează, iar simțurile ne rămân active și în timp de pandemie. Nu ne amorțesc, decât din cauze medicale! Pe această cale, vreau să le urez dobrogenilor „La mulți ani” de ziua noastră! Eu sunt mândru că sunt dobrogean și îmi doresc din suflet ca fiecare dintre dumneavoastră să simțiți, de asemenea, aceeași mândrie de dobrogean!”, a spus Claudiu Palaz, pentru TOMIS NEWS.

Vezi AICI mesajul inițiatorului Legii Dobrogei!

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.