Ziua Dobrogei, marcată la Constanța. Făgădău își dorește un centru multicultural

Anul acesta se împlinesc 138 de ani de când Dobrogea a revenit la patria mamă. La finele Războiului pentru Independenţă (1877 – 1878), în ziua de 14 noiembrie 1878, Regele Carol I proclama alipirea Dobrogei la România, preluând administraţia de la Rusia.

La iniţiativa senatorului de Constanţa, Christian Gigi Chiru, la capătul unei anevoioase proceduri legislative, de aproximativ trei ani, Parlamentul României a ratificat în septembrie 2015 legea care proclamă oficial data de 14 noiembrie ca fiind Ziua Dobrogei. Cu această ocazie, autorităţile locale dobrogene vor putea desfăşura orice fel de activitate culturală specifică zonei.

Luni, la Consiliul Județean Constanța, s-a marcat acest eveniment, la care au participat diverse personalități, printre care prefectul județului, Adrian Nicolaescu; președintele Consiliului Județean Constanța, Marius-Horia Țuțuianu; vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Dumitru, Mergeani și primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău.

Nicolaescu: „Principele Carol s-a dovedit a fi un vizionar privind viitorul proviniciei”

Sarcina deschiderii evenimentului i-a revenit prefectului Adrian Nicolaescu, care a amintit de activitatea primului prefect al Constanței, Remus Opreanu.

„Pentru al doilea an serbăm, în mod oficial, reunirea teritoriului Dobrogei cu Patria Mamă. Legea 230/2015 privind instituirea zilei de 14 noiembrie ca sărbătoare națională a fost adoptată la 9 septembrie în plenul Camerei Deputaților. În 1878, în urma Războiului de Independență, Dobrogea a revenit la teritoriul național. La 14 noiembrie 1878 a fost dată citirii Proclamația către dobrogeni a principelui României, Carol I de Hohenzollern, care consfințea preluarea de către România a administrației Dobrogei. Primul prefect al județului Constanța a fost Remus Opreanu, renumit jurist la acea vreme, cel care a redactat și a pus în aplicare legea privind organizarea Dobrogei. Proclamația poate fi considerată ca fiind, în aceeași măsură, o afirmare a deciziilor prin care statul român lua în stăpânire Dobrogea, o asigurare a respectării legilor țării, a religiilor din această provincie și a proprietăților, a ordinei și disciplinei, dar și un îndemn la colaborare cu autoritățile statului român. Revenirea provinciei a fost posibilă în urma semnării Tratatelor de Pace de la Berlin și San Stefano, ce au pus capăt Războiului de Independență al României. Dobrogea face parte din spațiul indisolubil al etnogenezei românești. În Dobrogea începe istoria veche, începând cu geții pomeniți de Herodot, până în zorii creștinismului, mergând pe urmele Sf. Apostol Andrei. Principele Carol s-a dovedit a fi un vizionar privind viitorul proviniciei în granițele statului român. Astfel, prin tratatea egală a tuturor cetățenilor, indiferent de etnie sau religie, s-au demarat marile proiecte de dezvoltare a provinciei românești. Amintesc Portul Constanța, Podul de la Cernavodă, căile ferate, zona turistică – Cazinoul Constanța, moscheea Carol I”, a spus prefectul Adrian Nicolaescu.

ziua-dobrogei-2

Țuțuianu: „Am preferat să nu riscăm să nu transformăm un moment plin de semnificație într-o bătălie politică”

În continuare, a vorbit și președintele CJC, Horia Țuțuianu, care a precizat că și-ar fi dorit manifestări ample, prin care să „readucem în atenția constănțenilor folclorul, istoria și tradițiile dobrogene”.

„Dacă anul trecut, tragedia din clubul Colectiv ne-a obligat să anulăm toate evenimentele prin care marcăm această zi specială, anul acesta, noi – CJC, am decis să marcăm Ziua Dobrogei printr-o ședință solemnă și aceasta din cauza perioadei în care ne aflăm – în plină campanie electorală. Am preferat să nu riscăm să nu transformăm un moment plin de semnificație într-o bătălie politică, acest lucru nu înseamnă că ziua de astăzi este mai puțin specială pentru noi, dobrogenii. Ne-am fi dorit să organizăm manifestări ample, prin care să readucem în atenția constănțenilor folclorul, istoria și tradițiile dobrogene, tocmai pentru că ne dorim ca istoria și cultura noastră să fie cunoscute din generație în generație, în weekend-ul trecut intrarea în muzeele și instituțiile subordonate CJC au avut intrarea liberă. Îmi place să cred că pragul acestor instituții a fost trecut de cât mai mulți constănțeni și tot mai mulți dobrogeni. Îmi doresc ca locuitorii județului Constanța și ai Dobrogei să nu uite jertfa strămoșilor în Războiul de Independență, să nu uite istoria țării noastre și să fim mândri de ea!”, a spus Horia Țuțuianu.

Mergeani: „Eram eram pe punctul de a fi rași de pe fața pământului”

Din partea CJ Tulcea a participat vicepreședintele Dumitru Mergeani, care, în discursul său, a punctat un aspect îndoielnic. În opinia acestuia, dobrogenii erau „pe punctul de a fi rași de pe fața pământului” dacă nu se alipea provincia la România.

„Pemiteți-mi să urez „La mulți ani!” astăzi, nouă, dobrogenilor, din Tulcea și Constanța. Astăzi, este ziua noastră, ziua în care Dobrogea s-a unit cu Patria Mumă, moment care a constituit un pas important spre Marea Unire. În urmă cu 138, Carol I trecea de la Brăila pe vasul „Ștefan cel Mare” și ajungea în nordul Tulcei. (…) După momente extrem de tensionate, în care noi, dobrogenii, eram pe punctul de a fi rași de pe fața pământului, Dobrogea trece sub administrație românească. În acel moment, românii au dat dovadă de o admirabilă demnitate. Astfel, România a adoptat măsuri administrative, legislative, judecătorești, sociale, culturale, pentru ca dobrogenii să nu fie diferiți de ceilalți români. Noi, trebuie să ducem mai departe cu demnitate idealurile de prosperitate, unitate și comuniune etnică”, a spus Dumitru Mergeani.

Făgădău i-a mulțumit lui Gigi Chiru: „Vreau să profit că e campanie electorală”

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, în contrast cu Țuțuianu și-a exprimat dorința de a profita de faptul că suntem în campanie electorală și a făcut un apel „tuturor politicienilor dobrogeni să fie curajoși, așa cum au fost înaintașii noștri”.

„Încep așa cum este firesc: mulțumind inițiatorului Legii, mulțumind în egală măsură tuturor celor care au votat ca Dobrogea să aibă o zi înscrisă în calendarul sărbătorilor naționale. De asemenea, am ascultat cu mare atenție cuvântările antevorbitorilor mei și dincolo de simbolurile pe care ni le-au lăsat înaintașii noștri, plecând de la Podul care unește efectiv trupul Dobrogei de Țara Mamă, până în buza mării, la silozurile lui Saligny sau Cazino, găsim peste tot elemente care au făcut ca Unirea de facto să nu se întâmple doar la nivel declarativ, ci să fie parte din viața noastră, parte din modul în care trăim și gândim. De aceea, cred că ar trebui astăzi să facem un apel la responsabilitate, pentru a pune în valoare aceste obiective care au făcut Unirea între Dobrogea și Țara Mamă. De asemenea, eu aș profita de faptul că ne aflăm în campanie electorală și aș vrea să le propun tuturor politicienilor dobrogeni să fie curajoși, așa cum au fost înaintașii noștri, iar pentru anul 2018 – an care va marca în egală măsură centenarul Unirii Mari, dar și 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă să propună și să susțină proiecte curajoase! (…) Municipiul Constanța va propune colegilor din administrația județeană, la nivelul prefecturii, dar și celor din Tulcea, proiectul de înființare a unui centru multicultural – Dobrogea, care să își aibă locul la Constanța și care să devină un simbol al României! Noi am furat puțin startul cu sărbătorile, profitând de faptul că weekend-ul ne-a adus niște raze de soare și un prilej de bucurie – ieri, m-am bucurat să văd că în Piața Ovidiu toți dobrogenii și-au trimis câte un sol și am văzut cât de frumoasă este paleta cromatică care întregește o identitate – a noastră de dobrogeni”, a spus Decebal Făgădău.

ziua-dobrogei-3

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.