ZIUA DOBROGEI: 143 de ani de la Unirea Dobrogei cu România

Este pentru a șaptea oară în istorie când Ziua Dobrogei este celebrată ca sărbătoare națională, după ce o lege în acest sens a fost promulgată în 2015. Pentru a acorda importanța cuvenită acestei zile, fostul senator constănțean Christian Gigi Chiru a inițiat, în 2012, un proiect legislativ prin care Ziua Dobrogei să fie declarată sărbătoare națională. După câțiva ani de zbatere prin Parlament, Ziua Dobrogei a devenit oficială în septembrie 2015, când preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea nr. 742 privind instituirea zilei de 14 noiembrie drept Ziua Dobrogei, sărbătoare națională. Astfel, autorităţile locale dobrogene au putut desfăşura diverse activități culturale și științifice specifică zonei.

ziua dobrogei casa de cultura

Și anul acesta evenimentele publice au fost marcate de pandemie, autoritățile depunând coroane de flori la statuia dorobanțului de la Casa de Cultură, iar un demers civic a avut loc în Piața Ovidiu, organizat de Asociația Dobrogea de Patrimoniu, la care au participat, printre alții, și minoritățile dobrogene.

ziua dobrogei 2
ziua dobrogei greci minac

După evenimentul din Piața Ovidiu, participanții s-au deplasat la biserica greacă Metamorphosis din Constanța. Amintim că monumentul istoric în cauză se află în riscul prăbușirii din cauza malului de la plaja Modern care se surpă alarmant. Poza de grup de la biserică poate fi astfel catalogat și ca un mesaj pentru autorități: fapte, nu vorbe, fie și de sărbători.

ziua dobrogei biserica greaca 1
ziua dobrogei biserica greaca

Astăzi se împlinesc 143 de ani de când Dobrogea a revenit la Patria Mamă. La finele Războiului pentru Independenţă (1877 – 1878), în ziua de 14 noiembrie 1878, Regele Carol I proclama alipirea Dobrogei la România, preluând administraţia de la Rusia. Ziua Dobrogei marchează reintrarea Dobrogei în componenţa statului român modern. Pe 14 noiembrie 1878 au intrat în vigoare două documente fundamentale, semnate de către domnitorul Carol I: „Proclamaţia către dobrogeni“, respectiv „Înalt Ordin de Zi către Armată“.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *