ZIUA DOBROGEI 139 de ani de la revenirea la Patria Mamă. „În aceste locuri nu au existat și nu vor exista problemele de care lumea întreagă se lovește, legate de religie sau etnie!”

Astăzi se împlinesc 139 de ani de când Dobrogea a revenit la patria mamă și serbăm în mod oficial acest eveniment pentru al treilea an consecutiv. Parlamentul României a ratificat în septembrie 2015 legea care proclamă oficial data de 14 noiembrie ca fiind Ziua Dobrogei, inițiată încă din 2012 de fostul senator Christian Gigi Chiru și, astfel, autorităţile locale dobrogene vor putea desfăşura orice fel de activitate culturală specifică zonei. Legea 230/2015 privind instituirea zilei de 14 noiembrie ca sărbătoare națională a fost adoptată definitiv la 9 septembrie în plenul Camerei Deputaților.

„Diversitatea etnică și culturală conferă Dobrogei un loc aparte pe harta României și acest lucru este datorat faptului că, în Dobrogea, trăiesc laolaltă români, bulgari, aromâni, armeni, albanezi, greci, turci, tătari, italieni, ruși, lipoveni, sârbi, ucraineni, unguri. Străinii care ne vizitează sunt impresionați de faptul că întâlnesc pe aceste melaguri un conglomerat etnic. Suntem un model de conviețuire pentru că traiul în Dobrogea înseamnă legături de prietenie pe viață între români și etnici, respect, toleranță și armonie. Sunt mândru că sunt dobrogean! Astăzi, de Ziua Dobrogei, vă transmit cele mai bune gânduri. La mulți ani!”, a precizat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, pentru TOMIS NEWS.

La finele Războiului pentru Independenţă (1877 – 1878), în ziua de 14 noiembrie 1878, Regele Carol I proclama alipirea Dobrogei la România, preluând administraţia de la Rusia. Ziua Dobrogei marchează reintrarea Dobrogei în componenţa statului român modern. Pe 14 noiembrie 1878 au intrat în vigoare două documente fundamentale, semnate de către domnitorul Carol I: „Proclamaţia către dobrogeni“, respectiv „Înalt Ordin de Zi către Armată“.

„Azi veţi pune piciorul pe acest pământ care devine din nou românesc! Însă acum veţi merge în Dobrogea, nu în calitate de cuceritori, ci de amici, ca fraţi ai locuitorilor, care de azi înainte sunt concetăţenii noştri. Soldaţi! În această nouă Românie veţi găsi o populaţie care în cea mai mare parte este deja românească. Însă veţi găsi şi locuitori de alt neam şi alte credinţe. Toţi aceştia, care devin membri ai Statului român, au aceleaşi drepturi la protecţiunea ţi dragostea voastră…Aşadar, drum bun soldaţi şi Dumnezeu să vă aibă în pază. Gândul meu vă însoţeşte neîntrerupt. Trăiască România!” – transmitea Carol 1 în ordinul către Armată, citit la Brăila.

Despre acest moment de la Brăila, localitate locuită cândva de mulți etnici greci, ne-a vorbit și președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton Traian Antoniadis.

„Astăzi, la împlinirea a 139 ani de la alipirea sau consfințirea preluării de către România a Dobrogei, la atâția ani în urmă la Brăila se citea de către domnitorul Carol I proclamația oficială în care spunea că numai legea dezbătută și încuviințată de către națiune hotărăște și cârmuiește din acel moment și peste aceste ținuturi, putem saluta din această regiune greu încercată drapelul României, cel care ne ține pe toți laolaltă! Putem fi mândri că suntem de atâția ani împreună și că în aceste locuri nu au existat și nu vor exista vreodată problemele de care lumea întreagă se lovește, cele legate de religie, neam, etnie etc. și suntem onorați să putem spune răspicat: Suntem Români!”, a spus Antoniadis, pentru TOMIS NEWS.

Documentele vremii arată că „Dobrogea, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân, face parte din România”. Revenirea Dobrogei la statul român a avut o importanță istorică deosebită deoarece a devenit o cale de deschidere a României către restul lumii, prin cei 240 km de faţadă maritimă, împreună cu portul Constanţa. Conform prevederilor tratatului de pace de la Berlin din iulie 1878, Dobrogea, incluzând Delta Dunării şi Insula Şerpilor, urma să revină României după retragerea autorităţilor militare ruse care se aflau la acea dată în provincie. Regele Carol I spunea, în cuvântarea ţinută pe 14 noiembrie 1878 că „anexarea Dobrogei va deschide ţării un nou izvor de bunăstare”.

La sfârşitul războiului, se impuneau astfel măsuri urgente de reconstrucţie economică, de stabilizare a administraţiei, de repopulare a provinciei, precum şi pentru crearea unor condiţii de integrare şi de dezvoltare economică a provinciei, în raport cu potenţialul său. Astfel, printre primele măsuri luate de administrația românescă începând cu 1878 punctăm abolirea dijmei otomane și intrducerea unui sistem mai ușor de taxe. De asemenea, prin decret domnesc au fost garantate proprietăţile locuitorilor care le abandonaseră în timpul războiului.

În 2015, Ziua Dobrogei s-a serbat în Piața Ovidiu, unde aproape 200 de constănțeni au aprins lumânări la statuia poetului Ovidiu, un simbol al Constanței, în memoria victimelor de la Colectiv.

Constănțenii vor putea vizita astăzi, gratuit, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul de Artă, Teatrul pentru copii și tineret „Căluțul de mare”, dar și Complexul Muzeal de Știinte ale Naturii ce include Delfinariul, Microrezervația, Planetariul și Acvariul. La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, publicul este invitat la “Expoziția Dobrogea în contextul Primului Război Mondial”.

Pentru a marca cei 139 de ani de la revenirea teritoriului cuprins între Dunăre și Marea Neagră la statul român, militarii Forțelor Navale Române au participat, astăzi, la ceremonialul militar și religios organizat la Monumentul Independenței din municipiul Tulcea. La Constanța, elevii Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale împreună cu membrii Comitetului Național Român pentru Drepturile Copilului, filiala Constanța, aduc în atenția publicului dintr-un mall constănțean semnificația Zilei Dobrogei și importanța unirii acestei regiuni istorice cu România.

În 2018, se vor împlini 140 de ani de la mica unire din 1878 și TOMIS NEWS amintește că fostul consilier local municipal, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, consideră că se impune ridicarea Monumentului Unirii Dobrogei cu România. În contextul în care țara noastră se pregătește, în 2018, pentru Centenarul Marii Unirii, eveniment de mare prestigiu, Ciorbea a adresat o scrisoare deschisă liderilor politici locali, precum președintele Consiliului Județean Constanța, Marius-Horia Țuțuianu; primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău și tuturor parlamentarilor de Constanța. Prin intermediul acestei scrisori, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea atrage atenția că anul 2018 este, pentru dobrogeni, unul special, cu dublă semnificație istorică, întrucât „România serbează Centenarul făuririi României Mari și 140 de ani de la Unirea celei mai mari părți a Dobrogei cu România”, sintagmă folosită de profesor ca o premieră în spațiul public, întrucât Cadrilaterul, o altă frontieră semnată cu sânge românesc, este complet ignorat în literatura de specialitate și politica ultimilor ani.

CITEȘTE ȘI:

Apelul prof. Valentin Ciorbea către autoritățile locale, pentru ridicarea Monumentului Unirii Dobrogei cu România

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*