ZIUA DEMNITĂȚII, a doua Zi Națională a Greciei, marcată la Constanța

Grecia sărbătorește „Ziua demnității”, comemorând eroii căzuți în lupta antifascistă și, pe 28 octombrie, în fiecare an, se organizează parade militare și manifestații cultural-artistice, iar traficul este oprit. De asemenea, orașele de coastă organizează parade navale însă cel mai mult se sărbătorește în Atena și Salonic. În acesta din urmă mai cu seamă pentru că este o triplă sărbătoare: ziua Sfântului Demetrios – patronul orașului, ziua în care a ieșit de sub dominația otomană și nu în ultimul rând, Ziua marelui NU!

Pentru Grecia această zi are, pe lângă însemnătatea istorică, o importantă morală aparte. Amintește de valorile elene și, dintre toate, cel mai mult, de demnitate.

La Constanța, elenii tomitani au în aceste zile un triplu eveniment. Duminică dimineață a avut loc o slujbă religioasă la biserica greacă „Metamorphosis” din municipiul Constanța, apoi, împreună cu „Constanța Walking Tour”, s-a organizat un tur al caselor grecești din oraș, evenimentul fiind disponibil AICI!

slujba

Totodată, marți, 29 octombrie, președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton Traian Antoniadis, primește vizita a 25 de studenți greci care vizitează orașul prin cadrul programului Erasmus+. Aceștia au vizitat deja Portul Constanța și urmează să descopere alte mărturii ale prezenței grecești pe litoralul Mării Negre.

După prăbușirea frontului francez în iunie 1940, Italia condusă de liderul fascist Benito Mussolini începe, prin provocări continue, să pregătească atacul împotriva Greciei. Visul dictatorului italian de revigorare a Imperiului Roman nu se putea realiza fără încorporarea creatoarei civilizației: Grecia. În timp ce Adolf Hitler defila prin Europa, Mussolini își concentra atenția asupra bazinului mediteranean. În noaptea de 27-28 octombrie 1940, ambasadorul Italiei la Atena sosește în casa din Kifissia a primului ministru elen, Ioannis Metaxas, prezentând un ultimatum prin care guvernul italian cerea să i se permită armatei italiene să intre în Grecia și să ocupe poziții strategice. Pretențiile Italiei erau formulate în așa fel încât să fie sigură că Grecia le va refuza. De altfel, lucrul acesta s-a văzut și din graba cu care armata italiană a început să atace granița Greciei cu Albania, înaintea expirării termenului de trei ore care fusese acordat. Răspunsul negativ a fost dat de primul ministru Metaxas, prin următoarea frază intrată în istorie: „Deci, aceasta înseamnă război!” Dorința grecilor de a rezista a putut fi rezumată într-un singur cuvânt: Οχι (Ohi), „Nu” în limba greacă. După numai câteva ore, armata italiană a declanșat atacul împotriva Greciei din bazele deținute în Albania.

afis ziua marelui nu

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.