Spread the love

La 15 ianuarie (ziua nașterii lui Mihai Eminescu) se celebrează prin lege (Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010) Ziua Culturii Naționale, iar autoritățile și asociațiile au posibilitatea să organizeze evenimente dedicate.

Astfel, Asociația „Casa Mării Negre” anunță că „celebrăm această zi cu mândria de a aparține uneia dintre cele mai vechi culturi europene și cu responsabilitatea de a nu lăsa să piară urmele acesteia” și propune autorităților locale „o serie de manifestări publice,care să înceapă de la “Kilometrul zero” al culturii la Tomis – Peninsula, spațiu simbolic al celor două figuri culturale emblematice care străjuiesc ieșirea noastră la mare, Mihai Eminescu și Publius Ovidius Naso”:

„Punctul nodal al celebrării Culturii Naționale îl va reprezenta desfășurarea unei dezbateri libere, oneste, poate chiar dureroase, despre cultura Tomisului, cu participarea oamenilor de cultură din Cetate”, precizează reprezentanții Asociației.

Programul acțiunilor organizate de către Asociația Casa Mării Negre, la 15 ianuarie 2019:

  • Ora 10.00: Întâlnire publică în fața statuii lui Mihai Eminescu de pe faleza municipiului. Toți participanții sunt invitați să aducă o floare pentru a fi depusă la monument. Autoritățile locale și instituțiile publice (muzee, teatre, biblioteci etc.) pot aduce coroane de flori.

10.00-10.10: depuneri de flori.

10.10-10.20: moment liric.

  • Ora 10.30: Întâlnire publică în fața statuii lui Publius Ovidius Naso din Piața Ovidiu (Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța). Toți participanții sunt invitați să aducă o floare pentru a fi depusă la monument. Autoritățile locale și instituțiile publice (muzee, teatre, biblioteci etc.) pot aduce coroane de flori.

11.00-11.10: depuneri de flori.

11.10-11.20: moment liric.

  • Ora 12.00: Masă rotundă informală cu tema Există forme evoluate de viață culturală la Tomis? Este conectată Cetatea tomitană la proiectele culturale majore din România? (ediția a doua) – la sediul Asociației, Bd. Mamaia nr. 203, et 4, birou 7 (vis-a-vis de sediul ANAF).

Programul Teatrului de Stat Constanța

Pe de altă parte, Teatrul de Stat Constanța anunță că „cinci actori îi așteaptă pe spectatori de ziua lui Eminescu, pentru a le împărtăși felul în care fiecare dintre ei îl percepe pe cel mai mare poet al literaturii române”.

„Spectacolul de poezie și muzică va avea loc marți, 15 ianuarie, de la ora 19.00, în foaierul Teatrului de Stat Constanța, loc ales pentru ca distanța dintre actori și public să se micșoreze, la fel și distanța dintre Mihai Eminescu și receptorii săi de astăzi.  Liviu Manolache, Georgiana Mazilescu, Alina Manțu, Marian Adochiței, Andrei Cantaragiu sunt artiștii care vor marca, prin poezie, Ziua Culturii Naționale. Cu nouă ani în urmă, această sărbătoare a fost în mod inspirat stabilită la data nașterii lui Mihai Eminescu, cel care și-a uimit contemporanii și urmașii prin profunzime, talent, prolificitate, capacitate de studiu și polivalență culturală și socială – mii de poezii și pagini de proză, articole social-politice cu mare impact în epocă, 46 de manuscrise cu 14.000 de file, pe care cercetătorii încă le descifrează și interpretează. Intrarea la acest spectacol-eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile”, precizează reprezentanții Teatrului de Stat Constanța.

Facebook Comments

Advertisements

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *