Ziua Culturii Naționale, marcată la Constanța printr-o masă rotundă a Asociației „Casa Mării Negre”

La 15 ianuarie (ziua nașterii lui Mihai Eminescu) se celebrează prin lege (Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010) Ziua Culturii Naționale. Astfel, Asociația „Casa Mării Negre” celebrează această zi cu mândria de a aparține uneia dintre cele mai vechi culturi europene și cu responsabilitatea de a nu lăsa să piară urmele acesteia.

Asociația „Casa Mării Negre / Black Sea House” îi invită pe constănțeni, pentru a treia oară la rând în ultimii ani, la o dezbatere tematică privind șansele și formele culturii în contemporaneitate, în particular în spații periferice.

CITEȘTE ȘI:

De această dată se va discuta despre cultura ca țintă a (și beneficiar al) proiectelor/inițiativelor administrației centrale și locale.

În acest an, masa rotundă se va desfășura sub motto-ul / cu titlul Cultura în Cetate: cămașa lui Nessus, centură de castitate sau mantie de vreme rea? Rolul administrației în proiectele și proiecțiile culturale ale comunității.

Dezbaterea va avea loc miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 12.00, la sediul Asociației (Bd. Mamaia nr. 203, et 4, birou 7, vis-a-vis de sediul ANAF, interfon 07).

Invitația de participare la dezbatere se adresează prioritar experților în domeniu de pe plan local, oamenilor de cultură, reprezentanților administrației locale, precum și persoanelor publice care candidează pentru diferite funcții publice/administrative la alegerile locale din 2020.

Cele din urmă vor avea astfel oportunitatea de a prezenta public, în premieră într-un astfel de cadru (candidați – experți – actanți culturali – administrație), planurile, inițiativele și proiectele lor pentru dezvoltarea domeniului culturii în municipiul (după caz și județul) Constanța, precizează organizatorii.

Principalele teme de reflecție/interogație:

  • Cât de departe este Tomisul de Europa în plan cultural? Cât de departe cultural este Tomisul de (alte) centre regionale precum Cluj sau Iași?
  • Este cultura o temă periferică în discursul și acțiunea administrației locale?
  • Care sunt proiectele care pot resuscita cultura la Tomis?
  • Cum poate performa administrația locală în domeniul cultural?
  • Sunt dispuși actorii culturali locali (administrație, comunitate, instituții, lideri etc.) la coeziune?
  • Care sunt șansele/perspectivele și mecanismele de coagulare, la Tomis, a  inițiativelor paradigmatice în plan cultural?

În contextul în care Asociația își asumă în continuare roluri de factor coeziv al culturii în Constanța, va avea loc și celebrarea Zilei Culturii Naționale în fața statuii lui Mihai Eminescu, tot miercuri, 15 ianuarie 2020, ora 10.00, la statuia lui Mihai Eminescu de pe faleza Cazinoului Constanța (depunere de flori și scurt moment liric). În 2019, (și) această inițiativă a Asociației a avut un impact care ne obligă la speranța unei coeziuni continuate, la Tomis, a celor care prețuiesc cultura și eroii ei.

„Temerea noastră secundară este că Tomisul, oraș al lui Ovidius, oraș al mării și al poeziei, produce forme anemice de cultură. La Tomis, comunitatea culturală locală nu și-a creat tabieturi de conduită cu această ocazie. Nu există manifestări cultural-artistice de referință, tradiționale și de impact, care să includă orașul pe harta Cetăților care iubesc cultura și obișnuiesc să exprime public această iubire în mod creativ.Avem nevoie de antrenori de cultură care să aducă din nou, la Tomis și în Țară, mai multă emoție. Avem nevoie de recuperarea încrederii noastre în funcțiile terapeutice/salvatoare ale culturii. Cultura începe, în fond, din nevoia de a organiza o rezistență colectivă împotriva lumii care își pierde sensurile. (…) În 2018 și 2019, reprezentanții comunității culturale și-au exprimat punctele de vedere în cadrul a două mese rotunde dedicate lor (ianuarie 2018 și ianuarie 2019), organizate de către Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House. În acest an, este rândul vocilor din administrație (candidaților la diferite funcții publice/administrative) pentru a prezenta proiecțiile și programele lor, viziunile acestora privind dezvoltarea domeniului cultural la Tomis etc”, precizează organizatorii.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *